IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

2 september, 2024

Här är IFK Norrköpings nya valberedning

Det extra insatta årsmötet har röstat. IFK Norrköpings nya valberedning består av Pontus Franzén, Mikael Lidman och Cicki Törnell.

En på nytt välfylld lokal på fjärde våningen av PlatinumCars Arena.

222 personer slöt upp för att rösta fram IFK Norrköpings nya valberedning på det extra årsmötet, och med tydlig majoritet valde medlemmarna Pontus Franzén som ordförande/sammankallande.

Han kommer att bilda valberedning tillsammans med Mikael Lidman (183 röster) och Cicki Törnell (182). Håkan Fridén och Niclas Lindahl  rekommenderas att bli adjungerade.

Ni kan läsa mer om personerna i valberedningen nedan.

  • En bra kväll i föreningsdemokratins anda. Fint att se över 200 personer dyka upp, säger IFK Norrköpings klubbdirektör Michael Sturehed.

Det sjätte namnet på listan över kandidater, Sanna Detlefsen, var inte medlem i IFK Norrköping och därför inte valbar.

 

 

Namn: Pontus Franzén
Jobb:
 Byggprojektledare, driver en företagskoncern inom byggbranschen
Ålder :
 41

Kan du berätta om din tidigare erfarenhet av att arbeta i en valberedning eller liknande sammanhang?

  • Redan är jag var 16 år blev jag invald i styrelsen för min lokala idrottsförening i Småland där jag bodde då. Sedan dess har jag varit aktiv i olika föreningar med olika typer av uppdrag, både som ordförande och som ledamot. Jag var ordförande i Peking Fanz under de tuffa åren på 00-talet när mycket handlade om att den supporterkultur som vi hade byggt upp skulle överleva. Jag har även andra erfarenheter av föreningslivet på gräsrotsnivå, till exempel som spelande tränare i IK Klockaretorpet i division 5 och 6. Just nu är jag sammankallande i valberedningen för IK Waria, Norrköpings enda renodlade förening för flick- och damfotboll, där är jag även assisterande tränare för flickor födda 2015/2016, ett uppdrag som i stort går ut på att ställa ut konor, pumpa bollar och peppa tjejerna.
  • I mitt yrke leder jag byggprojekt, där handlar det mycket om att definiera ett uppdrag, sätta mål (tid, ekonomi, kvalitet) och sedan bygga ett lag som kommer klara uppgiften på ett bra sätt. Olika projekt kräver olika egenskaper och kunskaper hos projektdeltagarna. Min erfarenhet är att projektkulturen är otroligt viktig för att skapa lyckade byggprojekt.

Hur kan denna erfarenhet hjälpa dig i arbetet med valberedningen i IFK Norrköping?

  • Att ha varit involverad i föreningslivet och att förstå kraften när människor går in i ett ideellt och frivilligt sammanhang bara för att man vill bidra till något större och vara en del av något tror jag kommer bli en viktig egenskap. Jag har också varit med runt IFK Norrköping länge och är intresserad av hur föreningen har fungerat och fungerar, det tror jag ger mig en del insikter och kunskaper som kan vara till nytta i en valberedning. Jag har också ett ganska stort och starkt nätverk runt klubben.
  • Jag tror också att jag kan ta med mig en hel del lagbyggarerfarenheter in i uppdraget i valberedningen. Det är otroligt viktigt att hitta skickliga individer till en styrelse, men sedan även se till att laget som styrelsen utgör har bra förutsättningar för att kunna fungera tillsammans. Att det finns en gemensam grundsyn om vad styrelsens uppdrag är, och vad som behövs för att klara det, är fundamentalt.

Vad anser du är den viktigaste uppgiften för en valberedning?

  • Valberedningens syfte enligt mig är att bereda det styrelseförslag som har bäst förutsättningar att leda IFK Norrköping in i framtiden, och göra klubben framgångsrik på kort och lång sikt.
  • Sedan står det tydligt i de nya stadgarna att detta inte är den enda uppgiften, valberedningen ska dessutom följa styrelsens arbete och verksamheten i sin helhet under året så att man är uppdaterad om aktuella problem och framtidsmöjligheter. Detta i sin tur, om det görs på ett bra sätt, kommer förbättra förutsättningarna att bereda framtida styrelseförslag.
  • En annan viktig uppgift för IFK:s valberedning är att vara synlig och tillgänglig för valberedningens uppdragsgivare: medlemmarna. Den ska vara kommunikativ, transparent (i den mån det är möjligt) och vara tillhands för medlemmarnas förslag, frågor och synpunkter. Samtidigt måste den ha en hög grad integritet och våga ta obekväma beslut som är för IFK Norrköpings bästa.

Hur kommer du gå tillväga för att hitta och utvärdera potentiella kandidater till styrelsen?

  • Jag tror att långt innan det ens är aktuellt att titta på namn och kandidater ska man fundera över vad man ska ha en styrelse till, vilket uppdrag ska den ha? Ska den fungera helt strategiskt eller helt operativt, eller kanske en kombination med tydliga gränssnitt? Där behövs det en dialog med styrelsemedlemmar, organisationen, medlemmarna och övriga intressentgrupper runt IFK. Vilka förväntningar finns på styrelsen internt och externt? Först när man landat i det kan man börja forma vilka kunskaper och egenskaper som behövs i en styrelse, och ytterligare därefter kan man börja fundera på vilka kandidater som uppfyller dessa specifikationer. När man sedan har fått ihop riktigt bra pusselbitar kommer nästa utmaning, då ska pusslet läggas. I en ideal värld har man pusselbitar som passar perfekt ihop men normalt sett inte. Det kan med andra ord behöva filas lite i kanterna för att pusslet ska passa bra. Är det några funktioner i det färdiga förslaget som finns dubbelt, eller någon egenskap som styrelsen saknar? Och hur ska detta i såna fall hanteras, hittar man resursen i den operativa organisationen eller på annat ställe?
  • Sedan tror jag att det är otroligt viktigt hur kandidaterna till styrelsen själva väljer att anta utmaningen. Vilja och driv att bidra, samt förståelse för vad uppdraget innebär är mycket viktiga egenskaper enligt mig och där gäller det att valberedningen är tydliga vad som förväntas.

Hur ser du på samarbete inom valberedningen? Hur hanterar du situationer där det finns olika åsikter?

  • Även valberedningen är ett lag som behöver arbeta som en effektiv enhet. Jag har valt att ställa upp som kandidat till valberedningen tillsammans med Mikael Lidman och Cicki Törnell. Jag tycker att vi har en stark gemensam grundsyn på hur arbetet i valberedningen ska bedrivas, samtidigt som vi har nätverk, kunskaper och egenskaper som kompletterar varandras.
  • Vi har också ganska olika bakgrund och ålder, och jag tycker att vi på ett bra sätt uppfyller stadgarnas formulering som säger att valberedningen ska vara representativ för att tillvarata så många medlemmars intressen som möjligt.
  • Att jag har en lång bakgrund runt föreningen med ett brinnande intresse för hur föreningen fungerar kan vara en bra egenskap, men det kan också medföra att jag bär med mig förutfattade meningar. Därför är det bra att få Mikaels och Cickis friska ögon och en annan synvinkel på de utmaningar och problem vi ställs inför.
  • Att ha olika åsikter inom en arbetsgrupp är helt naturligt och så länge åsikterna framförs på ett bra sätt och mottagaren är öppen för att lyssna är det en ingrediens som tillför värde till slutprodukten. Jag älskar konstruktiva diskussioner så länge de förs med rätt syfte: att göra IFK Norrköping bättre.

Hur ser du på att vara tillgänglig för diskussioner och möten under processen?

  • Jag tolkar det som att det gäller processen från det att uppdraget startar fram till nästa årsmöte. Jag tycker att det skulle vara extremt intressant och jag är öppen för diskussioner och möten med alla som vill framföra åsikter, har förslag eller bara vill prata IFK.
  • En viktig del av valberedningens arbete är att komma ut till medlemmar och intresseorganisationer för att lyssna på vilka synpunkter och förslag som finns, och där behöver valberedningen göra en planering. Tiden är knapp, ett års arbete ska göras på halva tiden, men om jag, Mikael och Cicki blir valda så ligger vi redan i startgroparna och har inlett ett tankearbete om hur vi kan angripa uppgiften.
  • Sedan ser jag uppdraget som ett lagarbete, och även om vi tre inte kan vara gemensamt på alla möten så är det viktigt att vi har ett arbetssätt där vi överför informationen från de möten vi går på, noterar och dokumenterar och ser till att hålla varandra informerade och underrättade.

 

Namn: Micke Lidman

Ålder63

Yrke: Senior Business Advisor/Styrelsearbetare

Kan du berätta om din tidigare erfarenhet av att arbeta i en valberedning eller liknande sammanhang?

  • Jag har sedan 25 års ålder, drivit ett antal bolag, både som anställd VD likväl som
    egenföretagare, och det har givit mig erfarenhet och insikter. Att en valberedning i IFK arbetar på uppdrag av medlemmarna är för mig självklart.
    Genom min arbetskarriär har jag skaffat mig en gedigen erfarenhet av styrelsearbete
    som ordförande, ledamot och suppleant, likväl som i olika valberedningar för bolag och
    föreningar.
  • Vidare har jag drivit både ekonomisk och ideell förening på professionell
    basis, där dessa föreningar, precis som IFK har aktiebolag i koncernstruktur kopplat till
    respektive föreningar. Utöver detta har jag varit engagerad i Dolphins som ledamot i
    styrelsen samt engagerat mig i ungdomsverksamheten som lagledare.
    I dagsläget är jag Ordförande i styrelsen för Peugeot återförsäljarna i Sverige, tillika
    delegat och representant för det Svenska Peugeot nätverket i den europeiska
    återförsäljare-föreningen.
  • Jag arbetar som ledamot i StyrelseAkademien, som är en organisation med syfte att professionalisera svenska bolagsstyrelser, utbilda ledamöter och ordföranden för att utveckla respektive verksamheter. Jag är även utbildad IDI Coach – Nurture Social Intelligence, vilket handlar om kontext driven medarbetar- och
    organisationsutveckling.

Hur kan denna erfarenhet hjälpa dig i arbetet med valberedningen i IFK Norrköping?

  • Jag vet att min erfarenhet och bakgrund är av stort värde i en valberedning. Mitt yrke är numera styrelsearbetare, så jag gör denna typ av jobb varje dag. Det innebär att min egen verksamhet i dagsläget består av valberedningens och styrelsens arbete i olika sammanhang. Så jag känner mig helt trygg i ett uppdrag av detta slag, och jag är mycket medveten om vilken viktig och ansvarsfull uppgift detta är, och vad mycket arbete detta kommer medföra.
  • Min åsikt är att en del människor tar valberednings uppdraget i olika sammanhang för
    att man tycker att det är ett sätt att ”slippa” sitta i styrelsen. Människor med denna
    inställning, förstår inte vikten av valberedningen och vilket ansvar detta innebär. I min
    värld är valberedningen i samma klass som en styrelse vad gäller dignitet och krav på
    kompetens och kapacitet. Så jag vet vad jag ger mig in på och jag gör inte detta för min
    egen skull, eller för jag är smickrad eller vill öka innehållet i mitt cv. Detta gör jag med hjärta för IFK:s bästa och i medlemmarnas tjänst.

Vad anser du är den viktigaste uppgiften för en valberedning?

  • Den viktigaste uppgiften är att valberedningen alltid arbetar för IFK Norrköpings bästa.
    Valberedningen arbetar på uppdrag av alla medlemmar, och skall agera i enlighet
    med föreningens stadgar, samt beslutad arbetsordning. Detta innebär att en bra
    valberedning, som jag ser det, skall arbeta strukturerat med en genomarbetad
    handlingsplan som är tidsplanerad enligt ett årshjul, som definierar de aktiviteter som
    är nödvändiga för ett seriöst, respektfullt, noggrant och faktabaserat arbete. Det är
    viktig att lyssna på och ställa frågor till medlemmarna och andra intressenter i och
    omkring föreningen.
  • Det är mycket viktigt att vara tillgänglig för möten och dialoger
    med föreningens medlemmar, löpande samla underlag, nomineringar och synpunkter
    för att i nästa skede skapa en analys av nuläge, samt framtida behov av kompetens,
    kunskap och åtgärder.

Hur kommer du gå tillväga för att hitta och utvärdera potentiella kandidater till styrelsen?

  • Det är inte jag som enskild som ska hitta kandidater. Det är ett lagarbete som skall utföras, i detta fall av tre valberednings ledamöter. Medlemmarna i en förening har i grunden ett ansvar och möjlighet att bidra med bra förslag på kandidater, för valberedningen att validera. Denna medlems möjlighet är viktigt att lyfta fram och uppmuntra. Valberedningen ska ta till sig alla förslag som kommer in för utvärdering. Men först, för att förstå vad föreningen behöver av en framtida styrelse, krävs ett
    noggrant analysarbete för att gaffla in situationen i föreningen, aktiebolagen,
    representationslagen dam och herr, akademi och ungdom, resultat & balansräkning,
    riskvärderingar och omvärldsfaktorer.
  • Med detta arbete som bas kan man sedan validera kandidater, och därmed vara mycket
    konkret med vad som valberedningen anser nödvändigt för IFK:s bästa. Vidare att
    valberedningen är mycket tydlig och rak i att beskriva vad som förväntas av respektive
    kandidat. Valberedningen måste vara konkreta, raka och ärliga med de kandidater som
    är villiga att ställa upp. Med detta givet så kan jag som person, för att komma tillbaka till
    grundfrågan, använda mitt nätverk för att komplettera med kandidater med rätt profil
    om så behövs, utöver vad som nominerats från medlemmarna, ta kontakt med
    referenser till kandidaterna, och interagera med mina kontaktytor i näringslivet,
    sponsorerna, kommunen och idrotten i Norrköping. Det ska vara ul och inspirerande.
    att jobba i och med IFK Norrköping.

Hur ser du på samarbete inom valberedningen? Hur hanterar du situationer där det finns olika åsikter?

  • I mitt dagliga arbete ser jag allt för ofta att föreningar och bolag, väljer valberedningar
    enbart efter kvalifikationer. Man kanske väljer in fantastiska kompetenser var för sig,
    men man glömmer bort att valberedningen måste fungera som ett team. Ödmjukhet
    och respekt är nyckelfaktorer för de valda.
  • Lagandan och de gemensamma spelreglerna är avgörande. Förutom att det är klokt att välja personer som har lite olika kompetenser, som därmed kompletterar varandra, så är det viktig att även stämma av att kemin och känslan finns mellan personerna samt validera förutsättningarna för att skapa laganda. Vid den tidpunkt när jag blev tillfrågad om att bli nominerad, så tackade jag inte bara JA
    rakt av. Jag ville veta vilka andra kandidater som medlemmarna som frågade mig, hade
    valt ut. När jag fick veta vilka personer detta var, så var valet lätt att svara ja. Förslaget
    just då var Cicki Törnell, Pontus Franzén och undertecknad. Tre olika kompetenser,
    olika bakgrunder och erfarenheter, som borgar för en gemensam bra kompetens, vilket
    överensstämmer med IFK:s stadgar.
  • Vad som fällde avgörandet för mig, var att vi träffades alla tre. Jag upplevde en härlig
    personkemi, spänstiga och givande samtal och det skapade känslan av att detta kan bli
    både bra och riktigt kul. Jag uppskattade i det läget, att alla tre var väldigt noga, och
    rejält taggade.
    Med allt detta sammantaget bedömer jag att olika åsikter kommer kunna hanteras på
    ett utmärkt sätt, om det blir vi tre som väljs. Vi har med våra olika profiler, naturliga
    förutsättningar för detta. Vi har kapacitet att passera konsensus arbetssättet, som är för
    vagt och otydligt i en förening av den kaliber IFK är.
  • Vi kommer kunna jobba på en helt annan nivå tillsammans, med inställningen och passionen som finns i IFK:s värderingar: ödmjuk laganda med fokus på utveckling och att bli vinnare. Självförtroende och mod kommer ge, inte bara åsikter, utan tydliga framåtriktade beslut. Omtanke om varandra och föreningen bidrar till att skapa vinnarmentalitet.
    Hur ser du på att vara tillgänglig för diskussioner och möten under
    processen?
  • Jag tolkar frågan som att, med ”processen” menas, tiden mellan att respektive kandidat
    presenteras tills det extra årsmötet sker, samt även under årsmötet. Svaret är självklart och tydligt ja. Absolut. Jag förutsätter att det finns frågor, funderingar och idéer som medlemmarna vill
    diskutera. Jag ser med glädje framemot en respektfull, kreativ dialog med syfte att Vi
    gör detta för IFK Norrköpings bästa – både före och efter det extra årsmötet

 

Namn: Cicki Törnell
YrkeKontorschef
Ålder60

Kan du berätta om din tidigare erfarenhet av att arbeta i en valberedning eller liknande

  • Min erfarenhet kommer från näringslivet där jag har befunnit mig i hela mitt yrkesverksamma liv.

De senaste drygt 20 åren har jag jobbat i ledande befattningar vilket innebär att jag har jobbat med och i många ledningsgrupper.

Hur kan denna erfarenhet hjälpa dig i arbetet med valberedningen i IFK Norrköping?

  • Jag har jobbat med många rekryteringar, vilket ger mig erfarenhet att sätta samman team och lag. Jag har stor insikt i hur ett team/lag behöver byggas och vikten av att hitta olika kompetenser, bakgrunder och inte minst personligheter. Jag kan också se att mitt kontaktnät kommer att bidra med en bred bas av kandidater.

Vad anser du är den viktigaste uppgiften för en valberedning?

  • Grunden för en valberedning måste vara att man arbetar för föreningens bästa utifrån de stadgar som finns. Eftersom valberedningen jobbar på uppdrag av medlemmarna är det viktigt att lyssna och vara lyhörd.

När det gäller att lyssna kommer en stor del av inledande arbete vara att genomföra många samtal med olika personer i organisationen. Kartläggningen kommer att vara mycket viktigt för att vi i VB ska kunna skapa underlag för behovet av kompetenser i styrelsen. Arbetet måste genomföras strukturerat, tidsatt och med stor respekt och lyhördhet.

 Hur kommer du gå till väga för att hitta och utvärdera potentiella kandidater till styrelsen?

  • Det kommer att vara ett teamwork i valberedningen. Vårt analysarbete kommer att ligga till grund för detta. När vi landat och enats i vad för kompetenser som behövs kommer vi tillsammans söka rätt personer via våra nätverk. Jag tänker att här kommer också många förslag in till valberedningen. Viktigt att notera är att kompetenser när det gäller specifik kunskap är viktig, men också kompetenser i form av personer som passar ihop, respekterar varandra, har hög integritet, prestigelöshet och verkligen vill vara i en styrelse för IFK av rätt orsak.

Hur ser du på samarbete inom valberedningen? Hur hanterar du situationer där det finns olika åsikter?

  • När jag fick frågan om jag ville ställa upp som kandidat frågade jag, vilka är dom andra? Vid det tillfället var det Micke Lidman och Pontus Franzén. För mig var det självklart att vi måste träffas för att stämma av var vi står, kan vi jobba naturligt tillsammans, har vi samma mål och framför allt kan vi vara prestigelösa i gruppen? Vi konstaterade ganska snabbt att vi har olika bakgrund, olika kompetenser vi är olika personligheter, men här finns respekt och prestigelöshet. Vi kunde också konstatera att vi sannolikt kan fördela en del av uppgifterna utifrån våra egna förutsättningar. Vi hade också samma inställning till att vi vill vara med och bidra till att klubben får en fantastisk styrelse som gör att klubben kan möta de utmaningar som finns. Det avgjorde saken för mig. Självklart kommer vi inte alltid att samma åsikt, det vore konstigt, men med ovan sagt kommer det att lösas på bästa sätt.

Hur ser du på att vara tillgänglig för diskussioner och möten under processen?

  • Lite osäker på frågan om den gäller nu fram till valet eller senare, men självklart kommer jag att vara tillgänglig.

Annonser