15 augusti, 2020

Gustafsson/Holmberg bakom storsegern mot Stuvsta

IFK Norrköping dam tog sats från början och körde över nykomlingen i sommarvärmen på Östgötaporten. 3–0 efter åtta minuter – sedan var det IFK hela vägen in: “Vi blir bättre och bättre för varje match som går”, sa Lovisa Gustafsson efter 7–0 (6–0).

Att det var ett heltaggat IFK gick inte att ta miste på.
   Ett antal justeringar i både formation och positioner från den senaste segern mot Södersnäckorna gav utdelning tämligen direkt.
   Och när det väl började rullade det på tre gånger om.
   1–0 gjorde Alma Sjödahl efter att, för dagen, yttermittfältaren avancerat ner mot kortlinjen, balanserat på densamma och vikt in bollen i den bortre burgaveln. Då hade det gått fyra minuter.
   Två minuter senare hittade Filippa Karlberg ut till Lovisa Gustafsson. Inlägget gick mot den bortre stolpen där Mathilda Holmberg med stortån petade in 2–0.
   Lika långt gick det innan 3–0 kom.
   Igen var det trion Karlberg, Gustafsson och Holmberg som låg bakom det. Gustafssons inlägg nådde än en gång Holmberg som spände bålen och magade in sitt andra mål.
   Definitionen av en drömstart.
   Halvvägs in i den första halvleken small det igen. Den här gången var det Gustafsson själv som målade efter en fin djupledspassning av Karlberg.
   IFK öste på med kreativitet, fart och glädje. Stuvsta försökte spela runt och visade att de var farliga i sina omställningar. Väl där var det ett välorganiserat IFK som gjorde det svårt för gästerna att vaska fram några farliga målchanser.
   Innan pausvilan skulle hemmalaget hitta rätt två gånger till.
   Karlberg snappade upp en för kort hemåtpassning, tog med bollen framåt,  rundade målvakten och placerade in 5–0 innan Holmberg förkunnade sitt hattrick efter att återigen blivit assisterad av Gustafsson.

Halvtid och en bra utdelning för IFK som hade bud på ytterligare mål där Gustafsson träffat insidan av stolpen.
   Den andra halvleken gav av förklarliga skäl ett lite lugnare tempo där hemmalaget inte riktigt låg på lika mycket som i den första.
   Inte blev det lättare för Stuvsta när 7–0 kom efter bara sex minuter.
   Gustafsson stack i djupled mot vänsterkanten, tittade upp och snett inåt bakåt hittade nyss inbytte Molly Wiklander som med bredsidan kunde sätta dit sitt andra mål för säsongen.
   Samtidigt som IFK föll lite i pressen kunde Stuvsta flytta upp spelet en aning och visade prov på att ett antal djupledslöpningar som mycket väl kunde gett utdelning.
   Värmen gjorde sitt och IFK försökte.
   Gustafsson hade chans på ytterligare ett mål med ett chippförsök och ett fint samspel mellan Wiklander och Grace Demir utmynnade i en nästan-chans.
   Annars kändes det som en halvlek där IFK bevakade och summeringen efter 90 minuter var ett välspelat hemmalag som satte dit chanserna och tog vara på misstagen hos motståndarna.

Firma Gustafsson/Holmberg stod för fem av de sju målen.
   Samtliga Holmbergs mål assisterades av Gustafsson.
   –Jag och Mathilda fungerar väldigt bra ihop. Det har vi gjort alla matcher – vi har bra kemi, sa Lovisa Gustafsson.
   Så du tar äran för hennes hattrick?
   –Ja, det är endast mitt hattrick, haha. Nej jag skojade. Hon är på rätt plats vid rätt tillfälle hela tiden. Hon har en väldigt bra spelförståelse så hon vet vart hon ska vara. Hon sätter bollarna direkt – får hon bollen framför mål så vet man att det blir mål. Det känns tryggt att ha henne där.
   I den senaste hemmamatchen mot Tun hade IFK svårt att få in bollen. Nu var det tvärtom.
   –Det är jätteviktigt. Man vet aldrig vad som i andra halvlek, speciellt i den här värmen. Det är ett helt annat spel än i den matchen.
   Det blev “bara” 1–0 i den andra halvleken.
   –Vi gjorde mål tidigt och sedan hade de ingen chans. Det var likadant mot Linghem – det är svårt att hålla det hela matchen men jag tycker vi gör det bra. Vi har matchen i andra halvleken även om vi går ner oss lite.

Segern innebär att IFK befäster serieledningen tre poäng före Tyresö som bortaslog Boo med 4–1.
   Det innebär också en ny nolla som den här eftermiddagen delades mellan Sofia Hjern och Julia Nyström.
   –Det var skitkul. Det är jobbigt med värmen men jag tänkte bort den när vi spelade så bra fotboll. Vi spelar enkelt, släpper bollen tidigt och hittar varandra på fötterna på ens bästa fot. Det är skönt att vi kan hålla nollan – det är väldigt viktigt och vi är ett jäkligt bra lag. Jag tycker att vi blir bättre och bättre för varje match som går, sa Lovisa Gustafsson.

IFK Norrköping–Stuvsta IF 7–0 (6–0)
Division 1 södra Svealand (4:11)
Östgötaporten
Mål: 1–0 (4) Alma Sjödahl, 2–0 (6) Mathilda Holmberg (pass Lovisa Gustafsson), 3–0 (8) Mathilda Holmberg (Lovisa Gustafsson), 4–0 (23) Lovisa Gustafsson (Filippa Karlberg), 5–0 (44) Filippa Karlberg, 6–0 (47) Mathilda Holmberg (Lovisa Gustafsson), 7–0 (51) Molly Wiklander (Lovisa Gustafsson)
Varningar: IFK: (86) Ida Andersson. SIF: –
Domare: Josef Eissa
Publik: –
IFK-laget: 1. Sofia Hjern (46’ 55. Julia Nyström) – 24. Irma Cajlakovič, 20.Selma Cajlakovič, 3. Clara Flenhagen, 18. Alma Ekberg – 10. Alma Sjödahl (46’ 7. Ida Andersson), 9. Filippa Sjöberg, 21. Ebba Sjögren (78. 16. Grace Demir), 6. Mathilda Holmberg – 15. Lovisa Gustafsson (84’ 11. Vanessa Karagöl), 17. Filippa Karlberg (46’ 8. Molly Wiklander)