20 juni, 2021

Frustrerad uddamålsförlust mot Uppsala

IFK Norrköping visade ingen respekt för topplaget från Uppsala. Men ledning två gånger om och ett antal fina chanser räckte inte hela vägen: “Vi gör en bra laginsats och tar jobbet tillsammans i 90 minuter”, sa Selma Berggren efter 2-3 (2-1) mot IK Uppsala.

Uppsalas första match på två veckor kontra den tredje på sju dagar – det var ett tufft möte redan på förhand för IFK Norrköping.
   IFK klev ut utan pardon, hade tålamod och hittade lösningar på Uppsalas press och tog också ledningen efter bara sju minuter.
   Molly Wiklander fick en lång djupledsboll på högerkanten, tittade upp och hittade Lovisa Gustafsson i straffområdet som tog emot, la upp och sköt. Det var inte ett av de hårdaste skotten men tillräckligt hårt och högt för att passera Lina Lundqvist.
   Kvitteringen kom nästa omgående.
   Uppsala hittade med en spelvändning ut till Hanna Persson på högerkanten som klev inåt, tog sig förbi en halkande Selma Berggren och placerade in bollen vid den första stolpen.
   Det var en jämn och bra inledning på Studenternas. Uppsala sökte de yttre korridorerna och inlägg men i straffområdet stod IFK pall och Sofia Hjern plockade ner det som behövde plockas.
   Även IFK hittade upp på kanterna med det var centralt upprinnelsen till 2-1 kom.
   Fiona Eriksson snappade upp en boll på egen planhalva, drev uppåt och hittade Jennie Egeriis som i sin tur satte Lovisa Gustafsson i djupled. Anfallaren höll undan och sökte Eriksson snett inåt bakåt men brytningen gick ut till Emelie Johansson som placerade in ledningsmålet.
   Det var lägen åt båda hållen och också en del omställningar från såväl Uppsala som IFK.
   Strax innan paus var Gustafsson nära på att göra sitt andra men volleyskottet efter inlägg från Egeriis gick precis utanför.
   En välspelad första halvlek där IFK genomfört sin matchplan på ett stabilt sätt. Både Egeriis och Wiklander hotade på kanterna och centralt jobbade Eriksson och Johansson bra och följde upp anfallen.

Att Uppsala skulle komma ut med energi i sökandet på ett kvitteringsmål var knappast någon vild gissning.
   De ökade tempot och flyttade upp och fick också en hel del chanser. Men precis som i den första halvleken läts de hållas på kanterna och inne i boxen var IFK allt som oftast först.
   Ett tight och kompakt IFK-försvar tvingade Uppsala att slå längre bollar. 2-2 kom nio minuter in i den andra halvleken – just efter ett inlägg från höger. Bollen studsade fram till Ida Strömblad som sköt via Irma Cajlakovic och bollen smet retsamt in intill stolpen där en Uppsalaspelare skymde sikten.
   Trots att hemmalaget hade initiativet spelmässigt var det knappast en kavalkad av målchanser.
   Närmast var Persson som vände upp men stötte på patrull där Hjern gjorde en jätteräddning.
   Därför var det frustrerande att 3-2 till Uppsala kom strax efteråt.
   Persson hittade en genomskärare till Isabella Matsson som placerade in ledningsmålet.
   IFK försökte att hitta upp och ur Uppsalas höga utgångsposition och kom också till lägen. Gustafsson tog bollen centralt, klev förbi både en, två och tre spelare innan hon hittade Johansson men mittfältarens avslut täcktes och räddades av målvakten.
   Inbytte Grace Demir hittade sedan ett fint inlägg men Erikssons nick gick utanför.
   Närmare än nära kom inte IFK och det var tröttkörda spelare som satte sig ner på planen efter slutsignalen.
   Det var tungt, trist och frustrerande.

Trots det – IFK tog jobbet för varandra under samtliga matchens minuter.
   -Vi följer vår matchplan och skapar en hel del farliga lägen – men det räckte inte hela vägen, sa Selma Berggren.
   Skavanker och ett tight spelschema satte sin spår.
   -Utifrån våra förutsättningar går vi ifrån matchen nöjda med att ha kämpat för ett lag.
   IFK hade bud på fler mål och hittade – framförallt under den första halvleken – bra kombinationer både på egen planhalva och på den offensiva sista tredjedelen.
   -Vi värderar våra lägen och vi ska ta med laginsatsen vi gjorde idag till nästa match, sa Selma Berggren.

IK Uppsala-IFK Norrköping (1-2) 3-2
Elitettan (10:26)
Studenternas
Mål: 0-1 (7) Lovisa Gustafsson (pass Molly Wiklander), 1-1 (11) Hanna Persson, 1-2 Emelie Johansson. 2-2 (54) Ida Strömblad, 3-2 Isabella Matsson
Varningar: IKU: -. IFK: (33) Alva Lundin. (72) Ebba Sjögren
Domare: Sofie Borck Janeheim
Publik: 375
IFK-laget: 1. Sofia Hjern (mv) – 24. Irma Cajlaković (88′ 7. Ida Andersson), 20. Selma Cajlaković (75′ 14. Irmeli Jonsson), 4. Alva Lundin, 2. Selma Berggren (62′ 16. Grace Demir) – 11. Jennie Egeriis, 21. Ebba Sjögren, 13. Fiona Eriksson, 6. Emelie Johansson, 8. Molly Wiklander (46′ 9. Selma Nyström) – 15. Lovisa Gustafsson
Ej använda ersättare: 99. Cornelia Baldi Sundelius (mv)