IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

12 oktober, 2022

Fritiof Hellichius: “Det har gått så snabbt”

Rakt in startelvan mot Kalmar FF och två inhopp därefter – så har den allsvenska karriären inletts. Nu, snart en månad efter debuten, skriver han ett treårsavtal med IFK Norrköping. “Jag kan knappt fatta att det har hänt”, säger Fritiof.

Fotbollskarriären inleddes i skånska Sövestads IF, en förening och by belägen utanför Ystad. Som 16-åring flyttade han därefter till Trelleborg FC för att bli en del av lagets superettan-trupp och spela i klubbens olika ungdomslag. 

  • Det var en rolig tid, tyvärr var jag borta en del tack vare lite småskador och en hjärnskakning. Men jag utvecklades ändå mycket, och fick träna en hel del med seniorerna, berättar 19-åringen.

Seniordebuten lät sig väntas på, och när han i januari 2021 lämnade Skåne för Östergötland och IFK Norrköping hade han ännu inte spelat seniorfotboll. Det skulle komma att ändras.  I och med samarbetet med IF Sylvia kunde Fritiof lånas ut för att spela i division 1, och därmed debutera i seniorfotbollen. 

  • I början var det ganska tufft, det har ju blivit en ganska stor omställning särskilt vad gäller det fysiska spelet. Det var svårt i början måste jag säga, men nu har jag verkligen kommit in i det och känner att jag mot slutet kunnat dominera lite matcher, säger han om insatserna i IF Sylvia. 

Det har varit en händelserik höst för Fritiof Hellichius. En del sjukdomsfrånvaro i truppen gav honom chansen på innermittfältet från start mot Kalmar FF, och nu snart en månad senare har han varit med i truppen i samtliga matcher, och skrivit ett treårsavtal med föreningen. 

  • Jag kan ju knappt fatta att det har hänt, det har gått så snabbt. Det går snabbt i fotboll.

Kände du redan innan att debuten i A-laget var på väg? 

  • Ja men det kände jag lite ändå, jag hade tränat mer och mer med A-laget och kände att jag gjorde det rätt så bra också. Sen hade jag kanske inte räknat med att starta en match så snabbt, men jag har ändå haft känslan att jag är på väg ditåt. 

Nu kan han alltså se fram emot tre år som A-lagsspelare i IFK Norrköping, och konstaterar att drömmen kvarstår – att bli startspelare i IFK Norrköping. 

  • Jag vill bli startspelare här i IFK Norrköping, och verkligen få visa vad jag kan för både dem inom klubben och supportrarna här vecka in och vecka ut. Det är drömmen de kommande åren, säger Fritiof.

Annonser