IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

29 september, 2022

Fredheim inför seriefinalen: “Tjejerna vill ha mer”

I lite mer än ett år har Tor-Arne Fredheim lett IFK Norrköpings damlag. När han tog sig an rollen som huvudtränare handlade det om att överleva och stanna i Elitettan. På lördag väntar damlagets viktigaste match hittills i seriefinalen mot Växjö DFF. Hoppet om damallsvenskan lever – IFK har just nu andraplatsen i tabellen, som ger direktuppflyttning, och allt i egna händer inför säsongsavslutningen.

Damlaget ska om några timmar ut på torsdagsträning. Matchanalys och lagträning står på agendan när det är mindre än två dagar kvar till match. Motståndaren Växjö DFF leder serien och har flera spelare med Damallsvensk rutin. Seriens etta och tvåa har bägge radat upp vinster i flera omgångar, på lördag spricker minst en segersvit i seriefinalen. Fredheim är fokuserad på vad som väntar.

 • Lagen som möts på lördag har det bästa självförtroendet i serien, de har spelat 21 matcher utan förlust. Vi vill spräcka sviten vilket jag vet att vi klarar av att göra. Alla är fokuserade på våra förberedelser på träning och i analys, allt för att göra så bra 90 minuter på lördag som möjligt.

Ambitionen från föreningen är att på lördag spräcka IFK Dam publikrekordet på 1820 personer, publikantalet som var och såg IFK slå Ifö Bromölla med 1-0 tidigare under säsongen. Draghjälpen från herrarnas match mot Degerfors gav en ny erfarenhet för många av tjejerna i laget – en nyttig sådan enligt TA.

 •  Det var positivt för de klarade av det så bra mot Bromölla, jag kan nu säga att de är förberedda och kan hantera stor publik. I den matchen var vi stora favoriter. Detta kommer bli en annorlunda match med två bra lag så det kommer bölja mer. Ännu större anledning med ett bra publiktryck på lördag.

Tor-Arne har nu lett laget i lite mer än ett år. Med mångårig erfarenhet från herrsidan så finns det saker som är sig lika men också saker som är annorlunda när det kommer till att träna damer.

 • Rent taktiskt är det ingen stor skillnad, fysiskt finns det en skillnad men främst ledarskapsmässigt. Tjejer behöver mer direktkommunikation och nästan dagligen. Min bild är att herrspelare godtar din coachning utan att ifrågasätta, tjejerna vill ha en dialog.
 • Det har varit och det är en fin upplevelse att träna detta gäng, jag är väldigt rak i min kommunikation och i min feedback, vilket de inte varit helt vana med. Feedback kan vara jobbigt, så det har varit mycket tårar och att man får pusha och trösta. Men de är smarta, dagen efter kommer de och vi kan ha bra diskussioner vilket gör att vi verkligen kan ta oss vidare och bli bättre tillsammans efteråt.

Det har hänt en del sen dagen du kom hit.

 •  Kraven på oss själva har ökat enormt. När jag kom var kraven låga, folk blev glada över någon trepoängare och att vi klarade oss kvar. Sedan dess har vi utvecklats, vunnit matcher, vunnit många matcher och med det har kraven ökat. Det har tjejerna gillat, deras kravbild har ökat, på varandra och på mig. Vissa spelare nöjer sig där men inte vi. Tjejerna vill ha mer.
 • Vi har starka profiler, majoriteten av gruppen vill mycket. De har påverkat resten av gruppen till att vi har en stor kravbild. Jag behöver inte alltid gå in i träningen för att höja kvaliteten, de fixar det själva i gruppen. Innan vände de sig till mig, men nu ställer de krav på varandra.

IFK Norrköping – Växjö DFF: Elitettan,  1/10 klockan 15.00, Platinumcars Arena

 • NT sänder Elitettan 2022, och just nu erbjuder NT dig som supporter möjligheten att följa IFK Norrköping Dam från TV-soffan – och samtidigt stötta klubben. För 199 kronor kan du se alla de matcher som NTM sänder med IFK Norrköping under tre månader samt få obegränsad tillgång till övrig sport- och nyhetsrapportering på NT.se, Corren.se och Folkbladet.se. Dessutom går en del av pengarna till IFK Norrköping Dam! Klicka här för att teckna ditt abonnemang redan nu.
 • Årskort för herr ger även tillträde till denna match, ni som årskort till herr och dam får gästa in en kamrat gratis – övriga biljetter: https://ifknorrkoping.ebiljett.nu/
 • Fri parkering på södra plan
 • Entré 4A och 4B öppnar kl.14.00, kom i god tid.
 • Hamburgare grillas på terrassen från kl.14.00
 • Kiosker öppna
 • Souvenirförsäljning
 • Idolkort till alla och autografskrivning efter matchen
 • Manager Tor-Arne Fredheim berättar om läget i laget kl.14:30 på terrassen

Annonser