IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

16 oktober, 2023

Fredheim inför AIK: “Om vi är med så vill vi vinna”

Snart närmar sig slutet av OBOS Damallsvenskan men IFK Norrköping har ännu en tävling att ta i beaktning. I omgång 3 av Svenska Cupen ställs IFK Norrköping mot AIK på Skytteholms IP klockan 19:00 imorgon tisdag. Vinnaren kvalificerar sig för gruppspelet våren 2024.

IFK Norrköping är mitt inne i det hektiska schemat med tre matcher på sju dagar som startade förra fredagen då man mötte Djurgårdens IF på bortaplan. Fredagskvällen på Stadion gav ett oavgjort resultat efter att Vilma Koivisto först gett IFK ledningen efter 39 minuters spel. Men i 79 minuten kvitterade Djurgårdens Lova Lundin framför storpublik den regniga oktoberkvällen. Innan IFK Norrköping hinner förbereda sig för den 24:e omgången av OBOS Damallsvenskan och Piteå IF så väntar en viktig kvalmatch mot serieledarna av Elitettan.

På tisdag kväll väntar AIK borta på Skytteholms IP i Svenska Cupen kval, där vinnaren går till gruppspelet som drar i gång 2024. Solnalaget åkte ur OBOS Damallsvenskan som jumbo 2022 men har redan säkrat avancemang tillbaka till högsta serien inför nästa år.

Manager Tor-Arne Fredheim om schemat…

  • Vi har en väldigt jämn trupp så alla kommer att matchas dessa tre matcher vi har under denna period. Och så kommer det bli imorgon. Lite oturligt så fick Wilma en liten känning i baksida lår så hon kommer att stå över när tanken var att hon skulle spela i alla fall en halvlek. Annars är det fullt friska spelare, Elsa gjorde sin första träning idag också och är redo att vara med. Full trupp och vi går för att vinna mot AIK och ta poäng mot Piteå för att säkra kontraktet.

När vi gick upp till OBOS Damallsvenskan åkte AIK ner i Elitettan, så det är ett obekant lag för många IFK:are, hur ser du på motståndaren?

  • Ett lag med två målskyttar, Grabus och Nildén men även Rojas som spelar fram till många av deras mål. Så det har mycket spets framåt. De har inte förlorat en match i år, det finns en stabilitet i laget som är på en egen nivå i Elitettan.

Hur tror du de hade stått sig i Elitettan 2022 tillsammans med oss, Växjö och IK Uppsala?

  • De är nog mer lika oss än Växjö, blandning med yngre och äldre men samtidigt har de har flera som spelat i Damallsvenskan. Så det är inte ett ungt lag, de har några unga som inte spelat på högsta nivån, några internationella spelare som startar. Ett intressant lag absolut men inget lag vars startelva är redo för Damallsvenskan idag, då behöver de värva.

Hur viktigt är det att vi vinner och kvalificerar oss till Svenska cupens gruppspel?

  • Prio är Damallsvenskan 2024 så det blir en balansakt mellan denna match och den mot Piteå, så det kommer bli många byten. Alla fem kommer användas så att vi klarar av matchen på fredag och inte få några överbelastningsskador.

Är det viktigt för att få bättre förberedelse inför serien 2024?

  • Om vi är med så vill vi vinna, sen är tävlingsmatcher viktiga att få. För nästa säsong startar vid påsk, senare än detta år. Då är det ännu viktigare att man spelar tävlingsmatcher inför serien istället för träningsmatcher.

Vad vill du se från tjejerna på plan imorgon?

  • Att vi fortsätter trenden med att vara positivt framåtlutade och skapa fina anfallskombinationer. Men såklart att vi fortsätter med ett bra försvarsarbete, att vi ligger tätt vilket vi varit framgångsrika med hela året.

IFK Norrköping

Ligger just nu på en åttonde plats i tabellen, en poäng före Djurgården och två poäng framför Växjö – 14 poäng upp till Rosengård på en sjunde plats.

Vilma Koivisto gjorde sitt tredje mål för säsongen senast mot Djurgården. Finskans första mål sedan omgång 2 när laget mötte IFK Kalmar.

Tabelläget: 8:a – 24 poäng – 26 mål/29 insläppta – 7 – 3- 13

Flest mål: My Cato 7 st

 

AIK

Säkrade förra veckan spel i OBOS Damallsvenskan 2024 efter vinst mot Gamla Upsala SK med 7-0.

“Gnaget” behöll flera viktiga spelare efter att laget åkte ur högsta serien efter säsongen 2022. Rutin som hjälpt dem till att ännu inte förlora en enda match i Elitettan.

Tabelläget: 1:a – 61 poäng – 85 mål/14 insläppta – 19 – 4 – 0 (Elitettan)

Flest mål: Adelisa Grabus 22 st

 

AIK – IFK Norrköping: Svenska Cupen kvalomgång 3, tisdag 17/10 klockan 19.00, Skytteholms IP, NT

Annonser