IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

1 maj, 2024

Fotbollsfamiljen dubblar: “Otroligt kul att vi lyckas nå ut till så många tjejer”

Fotbollsfamiljen växer så det knakar. ”Vi har nästan dubblat antalet föreningar på ett år”, säger Marcus Egnell.

Det är svårt att sätta någon annan rubrik än ”succé” på satsningen som lanserades våren 2022.

Fotbollsfamiljens genomslagskraft är tydlig och syftet att bidra till en bättre folkhälsa, jämställdhet och att se barn och ungdomar på plan i stället för på stan, är mål som allt fler föreningar vill vara involverade i.

  • Nu är vi 22 föreningar, förra året var vi tolv, upplyser Marcus Egnell som har varit ansvarig för Hållbarhet & Fotbollsfamiljen sedan februari 2023.

Vad säger utvecklingen som vi ser?

  • Förhoppningsvis har föreningarna hört gott om arbetet vi gör. Med föreningarna som kommit in så har vi också fått fler tjejer som är med i våra aktiviteter. Vi hade första öppna träningen i förra veckan i Ektorp. Det var ungefär 80 deltagare och fördelningen nästan 50/50 mellan tjejer och killar. Det känns otroligt kul att vi lyckas nå ut till så många tjejer, tycker Egnell.
  • Det visar också att IFK:s satsning, 100% by 2027, är helt rätt och en fråga som är viktig.

Öppna träningar, besök hos samarbetsföreningarna, ledar- och föräldrautbildningar ”hur är jag en stöttande förälder?” är några av de delar som IFK Norrköping vill förmedla i det nära utbytet med samarbetsklubbarna som sträcker sig över distriktsgränsen.

Såväl Nyköpings BIS, DFK Katrineholm och Katrineholms SK är en del av Fotbollsfamiljen.

Det blåser en positiv vind i det lyckade samarbetet, men det finns också utmaningar för att undvika växtvärk.

  • Vi är begränsade vad gäller våra planytor. När vi inte har gräset kan vi inte ta emot hos oss. Det är en utmaning. Vi skulle kunna ha mer öppna träningar men vi har hittat en bra lösning under våren som hänger ihop med den utbildning som vänder sig till ledare, fortsätter Marcus Egnell.

Berätta mer.

  • Det handlar mycket om hur vi har effektiva tränings- och matchmiljöer. Vi har fokus på matchmiljön nu. Hur kan alla som är uttagna att spela match röra bollen? I en sju mot sju-match kan bara sju spelare röra bollen, men ska verkligen de som är avbytare sitta och titta i 20 minuter när de andra spelar, eller kan de involveras och träna och vara avbytare samtidigt? Det är sånt som vi visar under öppna träningarna för de föräldrar och ledare på plats. Samtidigt som vi vill skapa en så pass positiv matchmiljö som möjligt. Tyvärr så ökar antalet grova utvisningar i ungdomsfotbollen drastiskt. Vi har en möjlighet att vara med och påverka där när vi möter så pass många spelare och ledare.

 

Alla föreningar i Fotbollsfamiljen: Torstorps IF, Katrineholms SK, Åby IF, Krokeks IF, Dagsbergs IF, Tallboda IK, Söderköpings IK, Waldemarsviks IF, Motala AIF, Adas United, Lindö FF, Norrköping Tillsammans (under Fotbolllsfamiljens paraply), Nyköpings BIS, Borens IK, Hjulsbro IK, Svärtinge SK, LBK Gottfridsberg, Kimstad GoIF, DFK Katrineholm, Eneby BK, IK Waria, Skärblacka IF.

Annonser