20 juni, 2023

Förlustsviten bruten efter vinst mot Växjö

Efter nio raka förluster så tog IFK Norrköping en efterlängtad seger mot Växjö på Värendsvallen. En tidig ledning blev underläge i första halvlek men i andra tog man tag i taktpinnen och vände matchen på kort tid.

Det hinner bara ta några minuter av matchen innan IFK tar ledningen, från sin vänsterkant lyckas My Cato komma fri efter ett snabbt inkast av Egeriis och slår vad som ser ut att vara ett inlägg. Vad intentionen var spelar mindre roll, bollen går förbi händerna på Högrell i målet och IFK-kaptenen har gjort ledningsmålet. Inledningen är ganska jämn men IFK står lågt och låter Växjö passa runt. Hemmalaget vinner en hörna och får in kvitteringen. Evelyn Ijeh kommer fri på bortre och nickar in 1-1. I slutet av första halvlek tar Växjö ledningen, Elin Nilsson tar sig förbi mittfältet efter kombinationsspel och hon chippar bollen över försvaret på tom yta till Evelyn Ijeh. Målskytten gör inga misstag utan slår bollen förbi en utrusande Hjern på volley.

I andra halvlek kommer IFK in med vilja och sätter press på Växjö, yttrar och ytterbackar kommer ofta djupt in på Växjös planhalva och skapar flera halvchanser. IFK vinner hörna och Irma Cajlakovic slår ett fint inlägg som Ebba Handfast resolut nickar in till 2-2. Kamraterna känner vittring och under minuten efter kvitteringen tar vi ledningen. Wilma Leidhammar  tar emot bollen felvänd från Bugre och vänder upp, hon fintar förbi sin försvarare och viker in något centralt innan hon avlossar bössan. Bollen går mot bortre hörnet, förbi Högrell och i stolpen innan den studsar in i mål. Resterande del av matchen försvarar sig IFK tappert och spelar ut bollen längs kanterna för att kontrollera matchen in i mål. Ijeh får chansen att nicka in bollen på hörna men Sofia Hjern står rätt och hanterar resterande avslut långt utifrån. Nicole Robertson får den sista touchen på bollen när hon springer ut till Växjös hörnflagga då domaren blåser av matchen. Tre välbehövliga poäng tas med i bussen hem till Norrköping.

Lovisa Gustafsson gjorde sin första start i OBOS Damallsvenskan och är kortfattad men tydlig. “Tre poäng känns väldigt bra.”

Hur tycker du ni hanterade matchen?

• Vi hanterar första halvlek bra där vi kommer mer och mer in i vårat spel. Deras två mål tycker jag inte riktigt speglar matchen. Vi håller nivån in i andra halvlek och fick extra energi med bytena och sen ännu mer energi när målen kommer samtidigt som de tröttnade tror jag.

Var du orolig för att ni skulle tappa ledningen vid 3-2?

• Nej, då kände jag att vi hade det. De gick ner och vi ville verkligen vinna denna match. Det var större chans att vi skulle få in fjärde målet.

Du gjorde din första start i OBOS Damallsvenskan, hur recenserar du dig själv?

Jag är nöjd, sett till förutsättningarna gjorde jag det bra. Innan har jag kommit in och spelat en kvart, det var ett halvår sedan jag starta sist. Jag är nöjd faktiskt.

Växjö DFF – IFK Norrköping: 2-3 : OBOS Damallsvenskan, omgång 14, 19e juni, Värendsvallen

Mål: 0-1 My Cato (6′), 1-1 Evelyn Ijeh (15′), 2-1 Evelyn Ijeh (44′), 2-2 Ebba Handfast (70′), 2-3 Wilma Leidhammar (71′)

Varningar IFK: Irma Cajlakovic

Startelvan: Sofia Hjern – Sabina Ravnell, Irma Cajlakovic, Shannon Woeller, Ebba Handfast, Jennie Egeriis (62′) – Elsa Burvall (72′), Azumah Bugre, My Cato – Lovisa Gustafsson (62′), Wilma Leidhammar

Ersättare: Tyra Berggården, Viktoria Veber, Vilma Koivisto, (72′) Lisa Johansson (62′), Chelsie Dawber, Dilja Zomers, Nicole Robertson (62′)