27 juni, 2022

Förlust mot IK Uppsala, Tor-Arne Fredheim “De är väldigt bra på att döda matchen”

Damernas sista match innan semestern blev tyvärr en 0-2 förlust. Efter en stark start i den första kvarten så tappar tjejerna energin efter gästernas mål. Huvudtränare Tor-Arne Fredheim förklarar vad som gick fel för egen del och hur IK Uppsala tog hem segern.

Damernas sista uppgift innan sommarledigheten väntade på Platinumcars Arena när serieledande IK Uppsala kom på besök. 783 åskådare var på plats när toppmötet slutade med 0-2 till topplaget från Uppsala. IFK öppnade starkt i början av första halvlek, man kom till lägen men den sista passningen och avslutet på mål saknades. IK Uppsala fick utdelning i den senare delen av första halvlek. Ett avslut som föranleddes av en snett inåt bakåt passning genom boxen blev gästernas första mål i andra halvlek. Bara minuter senare får de även 0-2 målet när ett inlägg hittar hela vägen in i mål då en framlöpande anfallare ställer Sofia Hjern i målet. Fredheim förklarar vad som hände i första halvlek:

• Vi gör en bra första kvart, en av de bättre perioderna vi gjort mot ett så bra lag, hur vi är synkade i anfall och försvar framförallt. Sen har de två chanser som de gör mål på, vi är för sena in i bägge situationer och vi vet att de kommer där så det var surt att tappa de målen. Det gjorde att vi tappade energin.

Andra halvlek är förutom ett ribbskott av Lovisa Gustafsson ingen höjdare att åskåda. Gästerna som har en tvåmålsledning i ryggen gör matchbilden svårspelad med många avbrott för inkast och är duktiga på att hålla fast bollen. Tor-Arne agerar,

• När jag inte såg rätt tendenser i början av andra så beslutade jag mig för ett trippelbyte för att få in mer energi, vilket vi får, men de är väldigt bra på att döda matchen. De tar ut bollarna på kanten och vinner många inkast, “dö-fotboll”.

Förutom den nya energin från inhopparna, finns det något annat positivt att plocka ur matchen?

• Hur vi jobbar som lag och agerar, förutom efter 0-2 målet då vi tappade energi. Det är första matchen av de vi spelat i Elitettan detta år som vi släppt in två mål, det är en utmaning att få in reduceringen då och jaga vidare.

Nu väntar semester för damerna som först är tillbaka i seriespel den 30:e juli mot ett annat topplag, Alingsås FC på bortaplan.

• Nu ska de få vila i 4-5 dagar och sen gå på fysträning, efter det ska vi träffas på läger med en övernattningsnatt och två träningar för att komma igång igen.

IFK Norrköping – IK Uppsala 0-2

Målen: 0-1 Thörnkvist (31′), 0-2 Herreros Ossorio (40′)

Startelvan:  Hjern – I. Cajlakovic (79′), S. Cajlakovic, Flenhagen (64′), Handfast –Wiklander (64′), Cato, Burvall, Ravnell – Gustafsson, Asperot (64′)

Avbytare: Berggården, Jeppson, Nyström,  Berggren (64′), Bugre (64′), Egeriis (64′),  Johansson (79′)

Gula kort: Burvall