17 maj, 2021

Förlust med 2-1 borta mot Varbergs BoIS

Det blev ingen rolig kväll i Varberg. IFK Norrköping lyckades inte reparera insatsen från första halvlek och fick vända hem utan poäng.

Tränare Rikard Norling valde att formera laget enligt följande, från höger till vänster: Oscar Jansson – Linus Wahlqvist, Marco Lund, Viktor Agardius – Kevin Álvarez, Alexander Fransson, Henrik Castegren, Jonathan Levi – Ísak Bergmann Jóhannesson, Abdulrazaq Ishaq, Sead Haksabanovic.

Inledningen av matchen präglades av kamp och ett tempo som gjorde att inget av lagen lyckades få tag i bollen och spelet.

Efter ungefär en kvart började matchen sätta sig, och det var hemmalaget som tog över. IFK Norrköping fick inte mycket att stämma och Varberg kom fram och skapade oroligheter gång efter annan.

I den 23:e minuten gav det resultat. En långboll från hemmalaget föll ned hos Joakim Lindner på högerkanten. Han spelade in till en felvänd Robin Simovic, som vände upp bara några meter från mål och avslutade lågt bakom Oscar Jansson.

Kevin Álvarez fick en smäll i huvudet vid en nickduell och tvingades till byte efter en halvtimme. Samuel Adegbenro ersatte och ledarstaben fick formera om laget: Ishaq gick ned på sin vanliga wingbackposition till höger och Samuel tog hans plats som central anfallare.

Knappt tio minuter efter ledningsmålet utökade Varberg till 2-0. Adama Fofana fick bollen precis vid straffområdeslinjen, rakt framför mål, och spelade vidare till Tashreeq Matthews bara meter ifrån honom. Matthews drog till med ett distansskott som såg ut att styras via IFK-försvarare in i mål bakom Oscar Jansson.

För IFK Norrköpings del var det inte mycket som funkade i första halvlek. Precis innan halvtid samspelade Jóhannesson, Levi och Haksabanovic till vänster, och anfallet avslutades med att den sistnämnde fick till ett avslut som blockerades framför mål.

På tilläggstid i första halvlek stod Samuel för en fin aktion när han tog sig förbi försvararna och satte Jóhannesson i ett fint läge till vänster i straffområdet. Han skickade iväg ett lågt avslut som målvakt Mårtensson parerade med foten.

IFK Norrköping fick chans att omgruppera sig i halvtid, och Varbergs övertag minskade något i andra halvlek. Hemmalaget hade dock inga problem att freda sin planhalva och det var ingen stank av reduceringsmål på Varberg Energi Arena.

Klockan tickade och till sist fick IFK Norrköping i alla fall kontakt när kvitteringsmålet kom. Nyss inbytte Maic Sema nickade välplacerat in Sead Haksabanovics inlägg – Maics första mål i Allsvenskan för IFK Norrköping.

IFK Norrköping lyckades aldrig sätta Varberg under någon ordentlig press under slutkvarten. Farligast blev det när Kristoffer Khazeni – som äntligen fick spela match igen – fick bollen framför fötterna efter Christopher Telos inspel. Bollen kom för snabbt till Khazeni, som inte fick tillräcklig kontroll på den för att hinna avsluta.

Någon kvittering blev det inte och IFK Norrköping förlorade för andra gången i Allsvenskan 2021.

Varbergs BoIS – IFK Norrköping 2-1 (2-0): Varberg Energi Arena.

Mål: 1-0 Robin Simovic 23′, 2-0 Tasheeq Matthews 32′, 2-1 Maic Sema 73′.
Varningar: Varberg: Albin Winbo 39′. IFK: Alexander Fransson 60′, Henrik Castegren 64′, Marco Lund 80′.
Laget: 1. Oscar Jansson – Linus Wahlqvist, Marco Lund, Viktor Agardius – Kevin Álvarez (30′), Alexander Fransson, Henrik Castegren (71′), Jonathan Levi (83′) – Ísak Bergmann Jóhannesson, Abdulrazaq Ishaq (83′), Sead Haksabanovic.

Avbytare: Julius Lindgren, Theo Rask, Dino Salihovic, Christopher Telo (83′), Kristoffer Khazeni (83′), Maic Sema (71′), Samuel Adegbenro (30′).