18 oktober, 2023

Förlust i U21 Allsvenskans semifinal mot Elfsborg

U21 Allsvenskans andra semifinal bjöd på ett tufft och fysiskt spel. I slutändan fick kamraterna se sig besegrade av Elfsborg med 2-0 och är därmed utslagna ur slutspelet. “Men det går tillbaka till första halvlek, det är grunden till varför det slutar som det gjorde idag”, säger Yahya Kalley efter 90 minuter fotboll.

Matchen börjar likt en kan vänta när det kommer till IFK Norrköping och IF Elfsborg. Bägge lag dundrar in i dueller, springer och sliter ute på planen. Det tar ett tag innan de heta chanserna uppenbarar sig. Kamraterna tar sig fram på högerkanten genom Moutaz Neffati som nära kortlinjen försöker hitta en medspelare med en pass snett inåt bakåt men en motståndare får undan bollen. Elfsborg svarar upp. Mikael Bomans slår ett inlägg till Gottfrid Rapp på topp som tappar ut den vidare mot Seung Bae Jung. Koreanen får tid med bollen och avslutar intill första stolpen, bollen smiter in och gästerna tar ledningen.

Gästerna tar sin ledning in i andra halvlek men IFK börjar ta lite mer kommando i matchen efter pausen. Neffati, Skúlason och Sema hittar fina kombinationer på högerkanten och skapar ett bra läge för Maic som dessvärre nickar över ribban. Marcus Baggesen byts in några minuter senare och sen kommer snabbt två dubbelchanser för IFK när Sema lyfter in en boll som nästan snuddas av både Leo Jonssons och Carl Björks pannor. Baggesen får tag i bollen istället och slår in den hårt i box men återigen är Jonsson inte riktigt framme med huvudet i tid för att få bollen mot mål. Kamraterna pressar på men Elfsborg får sitt läge. Bolltapp högt upp ger boråsarna kontring, Timothy Ouma får bollen och rusar fram emot hemmalagets mål, Philip Bonde är precis bakom honom vilket tvingar Wille Jakobsson ut ur mål. Målvakten är på avslutet men bollen rullar mot målet, Bonde hinner ifatt och får undan bollen genom en glidtackling men rensningen går ut till Ouma som enkelt stöter in 2-0 i öppet mål. Med en tvåmålsledning försvarar sig Elfsborg ännu lägre och IFK trycker på men klarar inte riktigt av att skapa chanserna man producerade innan gästernas andra mål. I den 95:e minuten blåser domaren av matchen och Elfsborg kvalificerar sig till finalen av U21 Allsvenskan medan IFK blir utslagna.

Yahya Kalley efter slutsignalen om matchen…

• Vi visste att matchen skulle ha mycket fart och fysik, likt deras A-lag spelar. Det var det som matchen bjöd på, vi stod upp bra men de fick ett billigt mål som de tog in i andra halvlek. Vi gör det bättre efter paus och är inte lika slöa men de får in kontringen till 2-0. Jag tycker vi gör det vi kan i andra och trycker på bra, vi pressar dem till fler misstag. Men det går tillbaka till första halvlek, det är grunden till varför det slutar som det gjorde idag.

U21 matcher kan bjuda på varierat motstånd, vad tycker du om laget som Elfsborg ställer upp med idag?

• De kom med en rutinerad elva, det ska man förvänta sig i U21. Det kan se olika ut, ibland yngre och ibland rutinerat. Detta var ett rutinerat Elfsborg.

U21-säsongen tog slut nu, hur skulle du sammanfatta äventyret?

• Det har varit bra och nyttigt för de som spelar mindre, speciellt de unga som får känna på seniorbiten. Vilket man inte alltid får i U19. Det är bra att de får känna på denna nivå och de tar för sig och visar det de kan. Det ska de ha beröm för.

IFK Norrköping U21 – IF Elfsborg U21 0-2 (0-1): U21 Allsvenskan semifinal, onsdag 18/10 klockan 14.00, Platinumcars Arena

Mål: 0-1 Seung-Bae Jung (33′), 0-2 Timothy Ouma (78′)

Startelvan: Wille Jakobsson – Moutaz Neffati, Philip Bonde, Anton Eriksson (65′), Yahya Kalley – Jesper Ceesay, Ari Skúlason (K), Fritiof Hellichius (79′) – Maic Sema, Leo Jonsson (74′), Carl Björk (74′)

Ersättare: David Andersson, Marcus Baggesen (65′), Felix Stenman, Isak Ellbring (74′), Stephen Bolma (79′), Jesper Lindvall, Oliver Matic (74′)