11 november, 2023

Förlust i säsongsavslutningen mot Hammarby

IFK Norrköping kom in fel i första halvlek och låg redan under med 2-0 när formationen korrigerades efter andra halvlek. “Vi försökte gå upp med två forwards och en 10:a idag för att vara modiga och göra ett tidigt mål här på hemmaplan för att skaka dem lite men det funkade inte”, säger Manager Tor-Arne Fredheim efter 2-0 förlusten mot Hammarby.

Gästerna startar rappt och det blir genast farligt för IFK Norrköping. Hammarby tar tidigt ledningen i matchen genom Madelen Janogy som serveras en boll precis framför målet från en boll snett inåt bakåt. “Bajen” fortsätter att skapa framåt och Emma Lind tvingas till en vass räddning när hon utmanas av en ytter som löpt in från kanten. 2-0 ligger i luften och kamraternas försvar lyckas precis freda sig från en pin-ball situation framför målet bara minuter efter. Utökningen kommer och det är Madelen Janogy som är framme igen. Anfallaren får bollen mot sig felvänd men hon vänder snabbt upp och avslutar med vänsterfoten i bortre hörnet av målet till 2-0. Lovisa Gustafsson kommer till avslut i första halvlekens sista minuter, anfallaren står vid bortre stolpen när hörnan kommer men nicken går på fel sida av målet.

I andra halvlek tvingas IFK till ett byte när Ebba Handfast lägger sig på gräset efter en löpduell. In kommer mittfältaren Viktoria Veber och IFK ställer här om sin formation vilket stabiliserar spelet. Hammarby skapar inte längre lika mycket framåt och IFK kommer lite mer in i matchen efter bytet. My Cato får chansen från distans men bollen går dessvärre utanför. I slutändan kan Hammarby kontrollera matchen och gå i mål. Några minuter efter slutvissla står det klart att Häcken inte lyckats hämta ihop tillräckligt mycket i målskillnad och Hammarby IF förkunnas Svenska Mästare 2023.

Manager Tor-Arne Fredheim om den säsongsavslutande matchen…

• Vi försökte gå upp med två forwards och en 10:a idag för att vara modiga och göra ett tidigt mål här på hemmaplan för att skaka dem lite men det funkade inte. Vi blev bortspelade med den taktiken och det tar jag på mig. Med tanke på det så gör vi en bra insats när vi byter och spelar som vi gjort tidigare mot Hammarby i andra halvlek. Även om det är två skador på mittbackarna så gör Freja och Azumah det bra, likt de andra inhopparna. Alla bidrar och vi ger oss inte vilket ger oss lite chanser. I det stora hela nöjda med insatsen, men jag trodde verkligen vi skulle kunna rubba på dem då deras svagaste länk är backlinjen.

Det är tätt inpå men hur känns det att tävlingssäsongen nu är över?

• Det känns tomt efter matchen men jag är glad att vi gick för det och hade bra möjligheter. I tabellen slutar vi nia och det är jag glad över, det är tight mellan lagen där så det hade känts tufft att sluta ovanför kvalstrecket när vi varit ett mittenlag länge nu. Jag är sjukt stolt över hur vi presterat över året och att vi inte släppt in mer än två mål mot dessa topplag, vi har fått fram flera landslagsspelare under året, senast Freja. Det är också väldigt kul.

IFK Norrköping – Hammarby 0-2 (0-2): OBOS Damallsvenskan omgång 26, Platinumcars Arena, 11 november

Mål: 0-1 Madelen Janogy (8′), 2-0 Madelen Janogy (32′)

Varningar IFK: Lisa Johansson

Startelvan: Emma Lind – Sabina Ravnell (79′), Irma Cajlakovic (59′), Shannon Woeller, Ebba Handfast (48′), Jennie Egeriis – Azumah Bugre, My Cato (K), Vilma Koivisto – Wilma Leidhammar, Lovisa Gustafsson (59′)

Ersättare: Sofia Hjern, Lisa Johansson (59′), Freja Lindwall (59′), Elsa Burvall, Viktoria Veber (48′), Svea Rehnberg (79′), Nicole Robertson