3 oktober, 2021

Energifyllt och frejdigt IFK säkrade tre poäng mot Hammarby

Så var supportrarna äntligen tillbaka på Platinumcars Arena och söndagskvällen kunde knappast slutat på ett bättre sätt: Med publikfest, tre poäng och den fjärde raka segern: “Näst intill fullsatt, mycket publik, mycket sång och tre poäng. En magisk kväll”, sa Linus Wahlqvist efter 3-1 (2-0) mot Hammarby.

Det kändes, märktes och sågs att precis alla hade saknat trycket och atmosfären på läktarna. Det var som att hela IFK Norrköping kanaliserat Ett liv ett lag och lät den explodera genom den första halvleken.
   Men det var en lite försiktig och trevande inledning där de allra första minuterna handlade om att hitta rätt in i den här matchen. När väl IFK gjorde det höll de greppet halvleken ut.
   Med ett energiskt och högt presspel såg IFK till att inte ge Hammarby några extra centimetrar.
   Hungrigast av alla var Jonathan Levi som stod för det mesta och vann både dueller och frisparkar och curlade dessutom en frispark i ribban. När Carl Björk tempoväxlade sig förbi på vänsterkanten och blev nedriven av Mads Fenger var det Levi som stegade upp. Från elva meter dunkade han hårt in ledningsmålet. Då hade det knappt gått en kvart.
   IFKs fortsatta press såg till att Hammarby gjorde misstag och centralt var Kristoffer Khazeni spelsugen och kom på andravåg efter andravåg. IFK hade kontroll och utnyttjade det på bästa sätt.
   I slutet av halvleken kom också 2-0 och det kom efter att IFK och Levi vunnit boll högt. Därefter hittade han fram till Abdulrazaq Ishaq i djupet som tog fram och serverade Adegbenro vid den bortre stolpen som styrde in 2-0. Det var frejdigt, energifyllt och lekfullt och en väl genomförd IFK-halvlek.

Till den andra halvleken gjorde Hammarby vad de kunde för att få matchbilden till sin fördel – Akinkunmi Amoo byttes in och skulle ligga bakom mycket av gästernas anfallsspel.
   Hammarby kom upp i positionerna, satte en högre press och fick mer fart i det offensiva spelet. Det innebar att IFK behövde falla i sitt spel och Stockholmarna skapade ett antal fasta situationer som gav tyngd när de fick in fler spelare i sista tredjedelen. Trots bollinnehavet och en hel del spel kring IFKs straffområde uteblev de klara målchanserna.
   Reduceringsmålet kom dock med 25 minuter kvar.
   IFK ville ha frispark på mittplan men fick inget gehör och därefter tog sig Astrit Selmani fram och slog ett hårt och lågt inlägg som Linus Wahlqvist oturligt styrde in i eget mål.
   Det målet gav Hammarby energi och vilja att trycka på ytterligare. Därefter följde också en period med med Hammarbyfördel och IFK fick främst praktisera försvarsspel där Amoos löpningar hotade.
   Henrik Castegren styrde undan Mohammed Ouattaras avslut i målområdet och Wahlqvist täckte ett Vladimir Rogic-avslut som susade strax utanför stolpen.
   Men mitt i den där perioden och jakten på en kvittering ställde IFK om.
   Adegbenro satte fart på vänsterkanten, släppte snett bakåt till Ari Skúlason som tog emot, skottfintade och la ut till Viktor Agardius. Wingbackens inlägg tog på målvakten David Ousted och bollen studsade ut till Adegbenro som inte hade några problem att fastställa slutresultatet.
   Därefter orkade Hammarby inte mäkta med ett sista försök och IFK inkasserade sin fjärde raka trepoängare inför ett näst intill fullsatt Platinumcars Arena.

En urladdning beskrev Linus Wahlqvist matchen som efter slutsignalen. Och ett IFK som blåste på från början.

• Vi pratade om att kliva ut inför ett fullsatt Platinumcars Arena. Vissa har inte spelet inför publik över huvud taget – vi ville njuta och göra det vi är bra på. De kommer sjunga för oss i 90 minuter oavsett. Det gäller att få med dem på rätt sätt och då blir spelet lite mer fram och tillbaka, sa Linus.

Vad var skillnaden mellan den första och andra halvleken?

• Vi blir lite lägre, Hammarby trycker på mer och vi har lite svårt att hålla i bollen på samma sätt. Vi försvarar oss hyfsat bra och de har inget jättehett framåt även om de har mycket boll runt straffområdet. Vi har lyckats stänga fler matcher den här säsongen på det sättet och vi gör det på ett bra sätt och är trygga i det.

Samuel Adegbenros 3-1-mål var lika skönt som förlösande. Därifrån kunde IFK styra segern i hamn.

• Att få in 3-1 i en sådan här match är väldigt viktigt. Skönt för egen del också men skönt för oss att ha två mål upp inför det som var kvar. Att kunna försvara med det sista vi har och hålla undan är alltid viktigt.

Sex matcher utan förlust och fyra raka segrar – det är ett IFK med självförtroende som kliver in i landslagsuppehållet.

• Hösten är alltid speciellt där man antingen flyger eller faller och vi har lyckats få med oss poäng och det ger en boost till alla och jag hoppas det ger en boost till publiken som äntligen för komma tillbaka – att de kommer och stöttar oss de sista matcherna också, log Linus Wahlqvist.

IFK Norrköping-Hammarby IF 3-1 (2-0)
Allsvenskan (22:30)
Platinumcars Arena
Mål: 1-0 (16) Jonathan Levi (straff), 2-0 (45+1) Samuel Adegbenro (pass Abdulrazak Ishaq), 2-1 (54) Linus Wahlqvist (självmål), 3-1 (80) Samuel Adegbenro (Viktor Agardius)
Varningar: IFK: -. HIF: (16) Mads Fenger, (53) Mohammed Ouattara, (61) Astrit Selmani
Domare: Victor Wolf
IFK-laget: 1. Oscar Jansson (mv) – 6. Linus Wahlqvist, 2. Henrik Castegren, 4. Marco Lund – 8. Abdulrazhaq Ishaq, 7. Alexander Fransson, 26. Kristoffer Khazeni (58′ 18. Ari Skúlason), 16. Viktor Agardius – 10. Jonathan Levi (85′ 11. Christopher Telo), 15. Carl Björk (89′ 23. Maic Sema), 9. Samuel Adegbenro
Ej använda ersättare: 29. Julius Lindgren (mv) – 3. Yahav Gurfinkel, , 14. Egzon Binaku, 17. Theo Rask