IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

11 oktober, 2019

Ella Degerstedt summerar damernas säsong 2019

Det blev en andraplats i division 1 mellersta Götaland för IFK Norrköping dam 2019. Samma placering som i fjol med samma Jitex som antagonist om den enda kvalplatsen till Elitettan. Ella Degerstedt missade bara en match under året, alla tävlingar inräknade, i en säsong med blandade känslor.
–Att vi kom tvåa är ett bevis på att vi gjorde det tillsammans – hela laget har varit delaktiga och det har varit riktigt kul, säger Ella Degerstedt om den gångna säsongen.

Det är sista träningsveckan för säsongen 2019 och samtidigt som den sena höstsolen sänker sig tonar strålkastarljuset upp och studsar mot Östgötaportens konstgräs.
   Ella Degerstedt anslöt till IFK Norrköping från Linköpings F19-lag och kom tillbaka till den klubb hon lämnat som 14-åring. Just den här måndagen är det hon som har bestämt kvällens träning.

En ”Tonna-uppvärmning”, avslutningsövning 2 mot 1 och spel 4 mot 4. Den korta genomgången i korridoren utanför omklädningsrummet avslutas med en påminnelse om att det tävlas och att det ska vinnas – det förlorande laget ska plocka in materialet: ”Så det lag som vinner, se till att sprida bollarna överallt!”. Ett gemensamt skratt efterföljer den skämtsamma kommentaren och hela segmentet på några minuter är signifikativt för IFK Norrköping 2019.

Ella Degerstedt kom till klubben först i februari efter Linköpings FCs besked om att lägga ner F19-laget. Det gav henne chansen till seniorfotboll och en utvecklande säsong både som lag och grupp.
   21 av 22 matcher i serien, tre av tre i Danske Banks Damcup och två av två i Svenska Cupen.
   –Jag är väldigt nöjd med min prestation. Det var mitt första år i division 1 men när jag kom in i det och fick förtroende märkte jag att ju fler matchminuter jag fick desto mer kom man in i spelet.
   Påverkade det dig att du kom in senare i truppen?
   –Lite. Är man med från start har man ett självförtroende och när man kommer in i det så byggs det på under tiden. Ju mer man spelar desto mer kommer man in i det och ju mer växer självförtroendet.

Visst växte IFK med uppgiften.
   Sjömarkens IF städades av i premiären och helgen efter vann man också hemmapremiären mot Valinge Derome DFF. Fyra segrar på de fem inledande matcherna gav en fingervisning om vad säsongen, med facit i hand, skulle komma att bli.
   –Vi ville göra en så bra säsong som möjligt med de förutsättningarna vi hade. Vi överpresterade lite – från början trodde nog ingen att det skulle gå så bra som det gjorde. Vi spelare var klara från början, vi tog varje match i taget, men vi ville vinna serien och när vi märkte att vi började vinna matcher så var det något som vi ville göra ännu mer.
   Det blev ett par plumpar under våren. 0–5 borta mot Bergdalen och snöpliga 2–3 hemma mot IFK Örby.
   När division 1 gick på sommarledighet var det IFK som hade förstaplatsen.
   –Då kände vi att ’det här ska vi ha’. Att det inte gick hela vägen var riktigt surt och det känns som vi tappade bort det själva.
   Det är en balansgång mellan att vara nöjd och missnöjd. Att vara en poäng i från ett kval men att ändå vara ett år bort till nästa chans.

Hösten blev ett race mellan IFK och Jitex – en repris från 2018 men med omvända rollen där IFK länge var i förarsätet. Medan Jitex spelade kryss istället för att vinna under våren och smög med bakom kom IFKs dipp efter sommaruppehållet och det är en enstaka match som grämer extra mycket.
   Lördagen den 24 augusti borta mot IFK Örby.
   IFK hade öppnat hösten men en 4–0 seger mot Vimmerby, en stark insats hemma mot Bergdalen (3–1) och en mental boost mot Husqvarna FF där 0–1 blev 2–1.
   Förlusten mot Örby blev lite av ett uppvaknande och två omgångar senare förlorade IFK med 2–1 borta mot Jitex.
   –Om vi hade tagit en poäng mot Jitex så hade vi haft det i egna händer. Det känns surt. Örbymatchen är den som hänger i mest med tanke på att det var en match vi egentligen inte skulle förlora.
   Därefter gjorde IFK sitt. Problemet var att också Jitex presterade som de skulle och inför den sista omgången skiljde det en poäng mellan lagen. IFK vann storstilat derbyt mot Lindö FF (4–0) samtidigt som Jitex efter lite problem vann mot hemmastarka Bergdalen.
   För tredje året i rad tog Jitex kvalplatsen till Elitettan.

 

   IFK jublar efter 1–1 mot Jitex.

 

Hur har det varit efter den sista matchen mot Lindö?
   –I efterhand har det varit lite deppigt. Det kändes som vi var där och trodde på det hela vägen även när vi tappade mot Jitex. Det känns mer som att vi förlorade serien än att vi kom tvåa.
   Ett ganska hårt betyg med tanke på utvecklingen men likväl ett exempel på kravbilden, målsättningarna och viljan att nå ytterligare en nivå.
   Går det ändå att vara nöjd med säsongen?
   –Vi har gjort en jättebra säsong som lag. Vi har en ung trupp och vi har gjort ett väldigt bra lagarbete hela året. Så tätt inpå nu och när Jitex vann första kvalmatchen med 4–0 så är det lite svårt att se att vi gjorde det väldigt bra. Det är klart att vi måste vara nöjda också – att komma tvåa med en poäng är inte dåligt, det är bara surt när vi var så nära.
   Ella Degerstedt plockar trots det fram några höjdpunkter från säsongen.
   Som revanschen mot Bergdalen.
   –Vi gjorde en skitmatch borta och hemma ledde vi med 3–0 efter tjugo minuter. Det är något jag minns att det var gott att få en sådan revansch när vi förlorade så stort borta.
   Dubbelsegrarna mot Mariebo är en.
   De två derbysegrarna en annan.
   –Det är det jag känner som har varit det bästa, ler hon.

Att segrar hänger ihop med glädje är för IFK lika klart som att glädje hänger ihop med segrar. En spelartrupp med en hel del nya människor landade i en grupp som blivit mer och mer sammansvetsad.
   –Det var både Anna och Chippet tydliga med från början att vi skulle göra det tillsammans. Om vi är ett starkt lag utanför planen så kommer vi att vara det på planen. När vi var på träningsläger i Spanien jobbade vi väldigt mycket med det, vi hade mycket teori och jobbade med vad vi ville uppnå tillsammans och det påverkar oss väldigt mycket också. Vi har väldigt roligt i omklädningsrummet samtidigt som det är fokuserat ute på planen. Det har varit en bra balans och en väldigt bra sammanhållning.
   Hur viktigt är det att som spelare känna den tryggheten?
   –Jag tycker det är väldigt viktigt. Är man i ett lag där man trivs och man känner att ’jag blir inte dömd’ och att man kan vara den man är – då får man modet att göra fel på planen både på träning och match.

Säsongen 2019 är stängd och trots att den inte är mer än någon dag gammal så finns det en ny säsong där på andra sidan uppehållet.
   Om vi blickar lite framåt – IFK har kommit tvåa två år i rad, ger det extra motivation att gå hela vägen 2020?
–Vi säger lite tredje gången gillt. Nu var jag inte här förra säsongen men vi var så pass nära i år och om nu Jitex går upp så försvinner dem. Det känns som att vi ska ta det här och det känns som att det är vi som ska nå kvalet – det är vi värda.
   Nu väntar lite ledigt för truppen innan förberedelserna återigen drar igång.
   Att ladda om och hitta tändvätska till att spela om en plats i Elitettan.
   Ella ser fram emot ledigheten.
   –Vi fick tre veckor i somras men jag var iväg på landslagsläger en av dem veckorna. Sedan har det varit träningar och matcher i princip varje helg. Det har varit väldigt mycket och det har varit väldigt mycket i huvudet eftersom det har varit viktiga matcher som vi spelat.
   Det handlar lika mycket om att varva ner mentalt?
   –Man tänker inte så mycket på att huvudet ansträngs men det är mycket att hålla koncentrationen och att vara fokuserad. Det ska bli skönt att varva ner, vila och fokusera lite på skolan, säger Ella Degerstedt och ler.

Jimmy Åkesson
jimmy.a.akesson@gmail.com

Annonser