6 augusti, 2022

Efterlängtad seger efter 2-0 hemma mot Degerfors

Det blev en förträffligt bra start på Superlördagen på Platinumcars Arena där IFK Norrköping tog en efterlängtad trepoängare mot Degerfors IF. Godswill Ekpolo assisterade Totte Nyman till 1-0 i den första halvleken och Maic Sema assisterade Arnor Sigurdsson till 2-0 i den andra.

En jämn och tät inledning mynnade ut i ett spelövertag för IFK som flyttade upp och tryckte ner Degerfors. Då hade Oscar Jansson fint parerat ett av få bortaförsök. IFK kom runt bra på vänsterkanten via Laorent Shabani och högerkanten via Jonathan Levi – det var också han som satte igång omställningen som låg till grund för 1-0.

Levi vann boll efter en Degerforshörna och satte fart framåt där framförallt Godswill Ekpolo såg möjligheten. Ytterbacken tog fart i djupet och fick en fin passning av Levi och det efterföljande inlägget hittade pannan på Totte Nyman som nickade in ledningsmålet.

Den första halvleken var i IFKs favör – främst spelmässigt – trots att bortalaget i mitten av halvleken hade något mer initiativ. Men de riktigt farliga chanserna utelev och det var just i den Degerforsperioden det viktiga ledningsmålet kom.

Efter paus var det ett piggt Degerfors som startade halvleken med bland annat en frispark som smet precis utanför straffområdet. Därefter följde en jämn och något böljande period där ingen av lagen riktigt fick tag i matchen även om IFK sedermera blev det lag som ägde bollinnehavet – främst med en spelsugen Arnor Sigurdsson som både tog och gav stryk.

Det brände till något efter halva den andra halvleken efter en duell mellan Omar Faraj och Ari Skúlason och därefter blev matchbilden en aning spretig med mer fokus på varandra än spelet i sig.

De chanser som vaskades fram var mest halvchanser där Dijan Vukojevic friläge som Jansson räddade fint var den farligaste gästerna hade. För IFKs del var det en del avslut utifrån och en hel del frisparkar – men det blev ingen slutprodukt av någon av dem. Närmast var Nyman som nickade Sigurdssons långa frispark utanför.

Jansson skulle dock få göra ytterligare en fin räddning efter att en Degerforsfrispark hamnat hos Daniel Krezic som drog till på volley. Det skulle bli en hemmanolla och det skulle bli ett mål till innan IFK stängde den första av två matcher den här eftermiddagen.

Efter en Degerforsfrispark där bortalaget flyttade upp allt hittade Maic Sena en längre boll till Sigurdsson som var helt ensam halvvägs in på egen planhalva. Mittfältaren tog sats och fart och väl framme vid Alfie Whiteman gjorde han inga misstag och placerade kallt in 2-0 nedanför Curva Nordahl – islänningens första IFK-mål den här sejouren.

Det var lika skönt som efterlängtat när domaren blåste av och IFK återigen fick fira tillsammans med hemmasupportrarna.

IFK Norrköping – Degerfors IF: 2-0 (1-0)

Målen: 1-0 (33′) Totte Nyman (Godswill Ekpolo), 2-0 (90′) Arnor Sigurdsson (Maic Sema)

Startelvan: 1. Oscar Jansson – 2. Godswill Ekpolo, 6. Linus Wahlqvist Egnell, 24. Anton Eriksson, 16. Viktor Agardius – 7. Jacob Ortmark, 18. Ari Skúlason (72′), 8. Arnór Sigurdsson – 10. Jonathan Levi (84′), 5. Totte Nyman (K) (84′), 17. Laorent Shabani (74′)

Ersättare: 29. Julius Lindgren (MV) – 4. Marco Lund, 11. Christopher Telo, 20. Daniel Eid (84′), 21. Dino Salihovic (72′), 22. Andri Gudjohnsen (74′), 23. Maic Sema (84′)

Gula kort, IFK: Ari Skúlason (66′), Arnor Sigurdsson (66′). DEG: Omar Faraj (66′), Rasmus Örqvist (81′), Adam Carlén (87′)