IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

15 februari, 2024

Ebba Handfast inför BP

IFK Norrköping ämnar studsa tillbaka efter förlusten i träningsmatchen mot Växjö. Nu väntar en annan seriekonkurrent i BP som laget möter på Grimsta torsdag eftermiddag. Ebba Handfast har påbörjat sitt tredje år hos kamraterna och pratar med oss bland annat om att få byta parhäst i mittlåset, om nya mittbackskollegan Maja Regnås Valcic och den stundande träningsmatchen.

IFK Norrköping förlorade med 3-1 mot Växjö DFF i försäsongens andra träningsmatch där nyförvärvet Alexandra Hellekant fick göra kamraternas enda mål. Nu väntar träningsmatch mot en annan seriekonkurrent på bortaplan. IFK Norrköping tar bussen till Grimsta IP för att möta BP som höll sig kvar i OBOS Damallsvenskan genom att slå Alingsås IF i kvalet.

Ebba Handfast går nu in i sin tredje säsong för IFK Norrköping och mittbacken gjorde två mål på sina 25 matcher i serien föregående år. I Elitettan spelade hon flest matcher bredvid Selma Cajlakovic och uppe i OBOS Damallsvenskan var det kanadensiskan Shannon Woeller som i regel bildade mittbackspar med Handfast. Hittills har Ebba startat två träningsmatcher bredvid Maja Regnås Valcic som värvades in efter att tidigare ha representerat KIF Örebro.

  • Det har varit jättebra med Maja, det känns som vi vill göra samma saker, har bra dialog utanför och på plan. Bra kommunikation, vi litar på varandra och försöker sätta varandra i situationer där våra styrkor lyser. Mitt intryck är att vi vill spela fotboll på samma sätt, nu kommer hon senast från KIF Örebro som spelar annorlunda än vad vi gjorde men hon är smart och anpassar sig, säger Handfast efter avslutat träningspass på Platinumcars Arena.

Har du tänkt på att du under dina tre säsonger här har fått en ny “primär” mittbackskollega varje år?

  • Nej det har jag faktiskt inte tänkt på. Det är klart att man lite får börja om med en ny spelare men jag känner att jag lär mig av de jag spelar med, de jag har spelat med har varit bra på olika saker och det blir nyttigt för mig att anpassa mig. Det har inte varit ett problem men vi behöver utveckla relationen ännu mer.

Känner du att din senioritet i IFK bland mittbackarna gör att du behöver ta ledarrollen och styra och ställa?

  • Nej, jag tycker det ska vara delat mellan oss som spelar. Sen backar jag inte från den rollen, Shannon tog en stor ledarroll förra året med all sin rutin, jag ska försöka ta lite av den rollen och utveckla mig själv i den riktningen.

I matchen mot Växjö var mycket nytt för kamraterna, det torra och studsiga konstgräset inne i Tipshallen samt motståndarnas man-man inslag utmanade IFK:s spelare över hela plan och även backlinjen.

  • De utmanade oss verkligen med man-man pressen, de gjorde det väldigt bra och de skapade problem över hela plan. Vi gjorde så gott vi kunde men det är träningsmatch så vi ska inte gå ifrån principerna för att de gör mål. Vi fortsatte att jobba med principerna för att matchen skulle vara lärorik som möjligt för oss.

Tidigare under tisdagen presenterade Martin Qvarmans Möller, U23 landslagets förbundskapten, sin trupp till Spanien där laget ska möta Danmark i en landskamp. IFK Norrköping har flest spelare från en enskild förening som kallats med My Cato, Sofia Hjern, Wilma Leidhammar och Ebba Handfast.

  • Det är skitroligt och häftigt att vara med där. Att representera Sverige är speciellt och det är kul att My, Sofia och Wilma också blev uttagna igen. U23-laget är en trevlig grupp och man kan prata med alla, det är inte segregerat mellan lagen. Spännande att möta Danmark också, jag har inte jättebra koll på deras U23 men deras damlandslag är starkt.

Nu väntar den tredje träningsmatchen, vad vill du att IFK har lyckats med efter 90min fotboll på Grimsta mot BP?

  • Vi ska sätta försvarsspelet hela laget, ha en tydlig press och våga lite mer. Att våga gå in mer i maxpress och ta egna initiativ, offensivt ska vi ta fram bollen, våga dra på djupledslöpningar och vara spelbara.

BP – IFK Norrköping: Träningsmatch, torsdag 15/2 klockan 15:00, Grimsta IP, Fotboll Play

 

Annonser