5 augusti, 2020

Dubbla Sjögren-mål gav avancemang i cupen

På Mälarhöjdens IP avancerade IFK Norrköping dam igår kväll till den andra omgången i Svenska Cupen. Två mål inom loppet av tio minuter i den andra halvleken såg till att IFK kunde kliva till nästa omgång: “Det skulle kännas otroligt skönt att inleda hösten med en vinst”, sa Ebba Sjögren efter 4–0 (1–0) mot Mälarhöjdens IK.

Även om uppladdningen till matchen inte direkt var optimal där ett helt nytt mittbackspar (i Alma Ekberg och Filippa Sjöberg) spelades in blev det en ny nolla för Julia Nyström och IFK.
   Ett antal farliga hörnor i inledningen av matchen kunde gett utdelning men det dröjde till slutet av halvleken innan IFK kunde notera ett mål i statistiken.
   –Vid första målet vinner jag en andraboll högt upp på deras planhalva. Jag letar passning men ser att försvararna drar isär och går mellan. Jag får en rätt så lång touch så jag tvingas chippa bollen över målvaktens högra ben i sista stund, beskrev Ebba Sjögren ledningsmålet.
   IFK med favoritskapet i handen ville kanske lite för mycket i den första halvleken.
   –Vi dominerar bollinnehavet matchen igenom, men är lite ivriga och vill komma till avgörande lägen tidigt och i somliga tillfällen tar vi för tidiga löpningar och springer offside och i andra situationer håller vi i bollen en sekund för länge, vilket resulterar i detsamma.

I den andra halvleken bytte IFK spelsätt men fortsatte jakten på att dubbla ledningen.
   Både Mälarhöjden och IFK hade lägen på fasta situationer utan framgång.
   Med dryga timmen spelad satte Lovisa Gustafsson upp Alma Sjödahl som också satte dit 2–0.
   Tio minuter senare kom 3–0 och där och då kändes det hela rätt så klart.
   –Det ett fantastiskt väggspel där flera av oss visar upp en bra spelförståelse. Jag tror att jag spelar Mathilda ut på högerkanten som spelar till “Fillan” in mot straffpunkten samtidigt som jag löper in i straffområdet. Där får bollen och rullar in den med vänster i högra hörnet.
   Jodå. IFK skulle få utdelning på en hörna.
   Med fem minuter kvar peggade Grace Demir upp och serverade Lovisa Gustafsson som på volley fastställde slutresultatet.
   Vad vill du lyfta fram att ni gör bra?
   –Framför allt att vi håller tätt bakåt och håller nollan. Många spelare spelar på nya positioner och gör det bra. Överlag en godkänd insats då vi inte släpper till mycket bakåt. Vi har även ett gott tålamod och tror alltid på oss själva. I halvtid byter vi spelsätt till ett vi inte tränat så mycket på i år, men går ändå in med god inställning och gör tre mål.

Höstsäsongen är igång även om sommaren gärna får hänga kvar ett antal månader till.
   Härnäst väntar Södersnäckorna och en ny Stockholmsresa.
   –Inför helgens seriematch ska vi sätta våra chanser mer och ha ett större fokus på våra fasta situationer, som vi brukar vara vassa på, sa Ebba Sjögren.

Mälarhöjdens IK–IFK Norrköping 0–4 (0–1)
Svenska Cupen (omgång 1)
Mälarhöjdens IP
Mål: 1–0 (41) Ebba Sjögren, 0–2 (58) Alma Sjödahl (pass Lovisa Gustafsson), 0–3 (68) Ebba Sjögren (Filippa Karlberg), 0–4 (85) Lovisa Gustafsson (Grace Demir)
Varningar: MIK: (62) Olivia Magnusson
Domare: Gojko Jajic
Publik: 50
IFK-laget: 55. Julia Nyström – 16. Grace Demir, 18. Alma Ekberg, 9. Filippa Sjöberg, 24. Irma Cajlakovič – 21. Ebba Sjögren, 6. Mathilda Holmberg, 7. Ida Andersson – 10. Alma Sjödahl (81′ 11. Vanessa Karagöl), 15. Lovisa Gustafsson, 8. Molly Wiklander (60′ 17. Filippa Karlberg)
Ej använda ersättare: 20. Selma Cajlakovič, 3. Clara Flenhagen