IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

5 april, 2020

“Det kändes på alla sätt att det här var något helt nytt, något extra”

Idag är det fem år sedan Curva Nordahl invigdes. Fem år sedan Thomas Nordahl klippte bandet. Fem år sedan premiärtifot vajade i vitt och blått över hela kortsidan och fem år sedan den senaste allsvenska guldsäsongen sparkades igång. Många som var på plats då har knappt missat en match sedan dess och många nya ansikten har tillkommit. Franco Baresi har dock bara varit med via länk. En gång. Det är synd för honom.

– Jag kommer ihåg när jag stod i spelartunneln och tittade bort när Curvan fylldes på, jag fick gåshud när jag insåg hur mycket folk det var. Sångerna ekade verkligen och det kändes på alla sätt att det här var något helt nytt, något extra. Hela den matchen stod jag och njöt och tänkte att det var dags att passa på, det här kanske vi inte skulle få uppleva igen. Ser man tillbaka nu så var det knappt halvfullt den matchen och med dagens mått mätt ganska mediokert drag, säger klackledaren Pontus Franzén när han tänker tillbaka på premiärmatchen mot Örebro SK den 5 april 2015.

Peking Fanz nyvalde ordförande Sebastian Bengtsson fyller på:
– Det är lätt att glömma bort vad vi kommer ifrån när man nu för tiden kan känna sig missnöjd med en halvfull Curva Nordahl. Trycket vi kan jobba upp under taket, helst i en växelverkan med spelarna på planen som kommer i anfallsvåg efter anfallsvåg, det håller allsvensk toppklass.

För Snokasnack-profilen ”Sjöqa” har Curva Nordahl betytt massor.
– Jag har stått i klacken sedan år 2000 och upplevt många roliga säsonger på läktaren men de senaste åren har varit allt vad jag tidigare drömde om men aldrig trodde att jag skulle få uppleva. Det har verkligen varit fantastiskt.

Man brukar ofta höra att en klackläktare är en spegling av staden där idrottsföreningen verkar. Det är något som verkligen kännetecknar Curva Nordahl som för många IFK-supportrar blivit som ett andra hem.

– Jag står högst upp, centralt på läktaren. Oavsett om vi pratats vid innan match eller inte så vet jag att jag kommer hitta nån av mina kamrater däruppe. Och klättringen upp kantas av att hälsa på massa bekanta ansikten. Det är en trygg, tillåtande plats för mig. En plats där jag kan leva ut på ett sätt som inte går nån annanstans, säger Sebastian.

– På Curva Nordahl är alla välkomna, bara man bidrar med det man kan och klarar av. Det har gjort att vi har många olika typer av supportrar och ett jättestort åldersspann. Jag ser alltid till att familjen och mina jobbarkompisar skaffar biljetter till Curvan när de ska gå på match, det funkar eftersom det är en så fin och inkluderande atmosfär, fortsätter Pontus.

– Så länge man har hjärtat på rätt ställe så finns det verkligen en plats för alla, menar ”Sjöqa”.

Trots att det bara är fem år sedan läktaren invigdes så har den gjort stort avtryck på läktarkulturen i Norrköping.

– Antalsmässigt håller vår klackläktare högsta Sverige-nivå, egentligen är det väl bara Malmö och ibland kanske AIK som har fler på själva klackläktaren, säger Pontus.

Vad krävs för att fortsätta utvecklas och ta nästa steg stämningsmässigt?

– Det som kan få Curvan att lyfta ännu mer och ta nästa steg är väl att bli ännu bättre organiserade och förbereda varje match lite mer. Det finns också mer att plocka ur alla som står på Curvan, särskilt på kanterna. Där har jag en viktig roll som klackledare men till sist är det den berömda svenska frivilligheten som måste råda, jag kan inte tvinga någon att sjunga. Den som står på Curva Nordahl måste vara beredd att bidra till stämningen utefter egen förmåga. Att få med alla, och att få alla att bidra med mer kommer vara nyckeln för att ta det till nästa nivå.

Att Peking Fanz spelat en nyckelroll i införandet och utvecklingen av Curva Nordahl råder det ingen tvekan om.

– En stor anledning till att satsningen på Curva Nordahl blev så lyckad är att vi sedan tidigare redan hade en gammal och väl utvecklad klackkultur i staden tack vare Peking Fanz, menar ”Sjöqa”.

– Fotbollskulturen har alltid varit stark i Norrköping men det som Peking Fanz startade i slutet på 90-talet innebar en ny era, där det började bli okej att sjunga, visa färgerna och vara stolt över sitt lag. I många år fanns en stark kultur, men det fanns en outnyttjad potential som bara visade sig ibland. Det visade sig att det behövdes en stark och bestämd satsning och nystart för att få stämningen att ta nästa steg, avslutar Pontus.

I den perfekta av världar hade IFK Norrköping imorgon klivit ut på planen och mätt krafterna med Malmö FF inför en fullsatt Curva Nordahl och en slutsåld arena men på grund av rådande läge är det fortsatt oklart när nästa match spelas.

Sedan i torsdags driver IFK Norrköping och Peking Fanz en gemensam kampanj för att locka nya medlemmar till båda föreningarna. Ett medlemskap är ett alldeles ypperligt sätt att stötta IFK Norrköping i väntan på nästa match.

Pontus, Sebastian och “Sjöqa” är tre av många med dubbla medlemskap. Bli medlem du också!

Annonser