9 maj, 2019

“Det är väldigt viktigt för självförtroendet”

En chansartad första halvlek mynnade ut i en andra med IFK-dominans och ett nytt hattrick av Lovisa Gustafsson. Det blev avancemang och en habil insats under onsdagskvällen.
–Jag tycker vi är bättre matchen igenom, sa Lovisa Gustafsson efter 4–0 (1–0) mot Smedby AIS.

Något kylslaget för att vara maj och en vacker himmel över Mirum Arena. Den första omgången av Svenska Cupen säsongen 2019/20 bjöd på ett derby – inte bara för att lagen har en historia mellan varandra. Utan också för att spelare i såväl Norrköping som Smedby representerat båda klubbarna.

Hemmalaget som öppnat säsongen med bara ett insläppt mål på fyra matcher var också de som var närmast att ta ledningen när Sofia Hjern avstyrde den tidigare IFK-spelare Beatrice Noréns avslut.
Dryga halvtimmen in på konstgräset i Smedby tog Norrköping ledningen. Lovisa Gustafsson lyfte bollen över försvarare, tog med framåt och inåt och tryckte dit 1–0.
–Första halvlek var lite chansartat och vi fick inte riktigt igång spelet. Vi hade väldigt bråttom framåt och vi sa i halvtid att vi ville ha mycket mer tålamod och vara lugnare med boll, summerade tränare Anna Eriksson matchens första 45 minuter.

Och utdelning av vad de pratade om i pausvilan fick de.
Norrköpings mittfält skapade sig mer tid och hittade de spelvändningarna Anna eftersökte.
2–0 gjorde Ronja Karlsson Törnborg efter en högerhörna nio minuter in i halvleken. Bollen landade strax utanför målområdet och anfallaren hittade en öppen lucka vid motsatt stolpe.
Därefter tog Norrköping över mer och mer.
Smedby hotade främst genom Olivia Anderssons snabbhet i djupled och hade ett par, tre längre bollar som Sofia Hjern förhindrade.
Inom loppet av tre minuter stängde IFK Norrköping och Lovisa Gustafsson matchen.
Först gjorde hon 3–0 efter ett anfall från högerkanten där hon vek in och placerade in bollen med vänsterfoten.
4–0 kom efter att hon knoppade in Ebba Sjögrens högerhörna.
–Jag har haft som mål innan säsongen att göra fler nickmål – jag gör aldrig nickmål. Nu har jag gjort nickmål två matcher i rad, log Lovisa efter matchen.
Det var hennes sjätte mål på två matcher.
–Det är väldigt viktigt för självförtroendet för jag har haft mina måltorkor och lite stolpe ut. Det är väldigt skönt, sa hon.

Mycket avslut, att våga fylla på med spelare i offensiven och ha boll långt ner på motståndarnas planhalva.
Anna Eriksson hittade en hel del hon var nöjd med. Framförallt i den andra halvleken.
–Vi hade bättre rörelse genom att vi tog löpningar för varandra. My vågar ta bollen framåt och göra förändringar i spelet vilket är guld värt för oss. Vi är lite större och lite starkare, sa Anna.
Vad ger sådana här matcher mitt i veckan?
–Vi kunde lufta en del spelare. Ronja, Kelsey, Juni och Tilda spelade 90 minuter. Just de bitarna är värdefulla – vi kan se flera i form och det är viktigt.
Mer tid med bollen ger självförtroende att ta för sig.
–Motståndaren kommer inte upp i press lika fort och man vågar gå förbi sin spelare.
Det blev en stabil seger och avancemang till omgång två i Svenska Cupen.
Och hjälp vid sidan av planen.
–Jag hade två fantastiska assisterande i Moa Cato och Vanessa Karagöl. Det är härligt och det är ett bra go i tjejerna, sa Anna Eriksson.

Matchfakta
Smedby AIS–IFK Norrköping 0–4 (0–1)
Svenska Cupen (omgång 1)
Mirum Arena
Mål: 0–1 (27) Lovisa Gustafsson, 0–2 (54) Ronja Karlsson Törnborg, 0–3 (60) Lovisa Gustafsson, 0–4 (63) Lovisa Gustafsson