IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

25 maj, 2024

Derbyhjälten: “Underbart att uppleva inför den här publiken”

Inte en – utan två avgörande situationer. Sam Carys huvud och kropp säkrade en historisk derbyseger. “Att få göra det i den här typen av match gör det ännu mer underbart”, njuter amerikanskan.

En dag att minnas.

En match för historieböckerna.

IFK Norrköping stod upp bra mot östgötarivalen förra säsongen – utan att det räckte till seger.

Nu vet fotbollsstaden, IFK-spelarna och supportrarna hur det känns att vinna ett allsvenskt derby.

Sam Carys nickmål tidigt i andra halvlek sänkte gästerna och blev matchens enda inför 4520 personer på läktarna.

  • Det här är mitt första mål i en tävlingsmatch, någonsin. Det är inget som händer ofta, men det är en fantastisk känsla.

Och att göra det i ett derby?

  • Det gör det ännu mer underbart. En av de första sakerna jag gjorde när jag kom hit 1 mars var att kolla upp när matcherna mot Linköping var. Jag fick lära mig tidigt att här skriver man ned direkt i kalendern när matcherna mot Linköping spelas. Det har varit en match vi sett fram emot. Linköping vill ha ett trendbrott, men vi skulle inte se till att det skulle bli mot oss, myser Cary.

Hörnan – var det en variant?

  • Det finns en historia bakom. Igår (fredag) på träningen så nötte vi fasta situationer. Vesna slog en på bortre. När man har spelare som Sara, Wilma och Ebba i boxen så blir de oftast markerade. Jag tänkte jag att det var en bra utgångsposition på bortre. Jag ett liknande läge i första halvlek och kände att det kan gå. Vesna hittade mig perfekt.

Och känslan när bollen satt?

  • Jag vet inte… Jag tog in stunden och tittade på publiken. Att få uppleva det här inför en så stor publik, den största jag spelat inför, är fantastiskt och att veta vad det innebär för så många personer.

Nicken säkrade de tre poängen men Carys uppoffrande försvarsspel i Linköpings kvitteringsjakt såg till att Pekings ledning höll matchen ut.

Vi visste att deras anfallare som fick läget (Cathinka Tandberg) är en skicklig spelare. När hon tog sig förbi Ebba så var det ett ögonblick som försvarare som jag lever för och där  jag vet att jag måste kliva fram i. Offra kroppen och vara villig att blocka skottet. När jag styrde bort den så var helt säker på att vi skulle vinna matchen.

Och jag såg att du eldade på Curvan efter det?

  • Ha ha. 100 procent adrenalin. Jag tror aldrig jag varit den som gjort så mot publiken tidigare. Jag vet inte vad det kom ifrån, skrattar matchhjälten.

Tor-Arne Fredheim gillade hur hans lag kom ut i sommarhettan och tog tag i derbyt. Sara Kanutte Fornes hade en nick i ribban i första där IFK hade ett par lägen till och vann avslutningsstatistiken med 12-4.

  • Det var precis som det ska vara i ett derby – jämnt, tufft och mycket känslor och det var det. Publiken var med oss hela vägen. Väldigt kul att vi fick vinna, säger IFK-tränaren som nu har fem segrar på sina sex senaste matcher som huvudansvarig för laget.

 

IFK Norrköping-Linköping FC 1-0 (0-0) OBOS Damallsvenskan omgång 8, lördag 25/5 klockan 15:00, PlatinumCars Arena

Målet: 1-0 (48) Sam Cary.

Startelvan: Sofia Hjern – Elin Rombing (85), Ebba Handfast, Maya Antoine, Sam Cary – Fanny Andersson (70), My Cato, Vesna Milivojevic, Sabina Ravnell (85) – Wilma Leidhammar, Sara Kanutte Fornes.

Ersättare: Elsa Burvall (70), Molly Wiklander (80), Dana Leskinen (85), Maja Regnås Valcic, Alexandra Hellekant, Viktoria Veber, Emma Lind.

Publiksiffra: 4 520.

Annonser