9 september, 2023

“Denna vinst var efterlängtad” Koivisto efter 2-1 mot IK Uppsala

IFK Norrköping tog en blytung seger när man slog IK Uppsala med 2-1. Vid ledning 2-0 såg det stabilt och säkert ut men upplänningarnas reducering gav nerv till slutet av matchen. Kamraterna lyckades ändå ta sin ledning över målsnöret och intog därmed åttonde platsen i en haltande tabell på 20 poäng.

IK Uppsala inleder matchen friskast. De tar sig ganska lätt igenom IFK Norrköpings formation och tar sig djupt in i hemmalagets planhalva utan att för den delen skapa någon jättechans. IFK stuvar om och efter ett tag så börjar matchbilden svänga. IFK Norrköping får grepp om matchen på det sätt man gjort förut, man ligger högt och tvingar motståndaren att spela på egen planhalva och försvara. My Cato får den första jättechansen när hon pressar bortalagets målvakt, Milla-Maj Majasaari, som dräller med bollen. IFK:s lagkapten får fatt i trasan men avslutet går över ribban i det halvöppna målet. Men målet kommer. Kamraterna tar ledningen efter Irma Cajlakovics hörna som studsar mellan huvuden i Uppsalas box, Shannon Woeller får upp ett ben och trycker in bollen i nät. 1-0 till IFK Norrköping. Hemmalaget hinner skapa två bra chanser innan första halvlek visslas av. Leidhammar nickskarvar fint ut till Chelsie Dawber som avslutar i stolpen ut till inspark. Wilma själv fintar sig sedan förbi sin bevakning och avslutar precis utanför. 1-0 ledning in i paus.

IFK Norrköping visar var skåpet ska stå i inledningen av andra halvlek och man har Uppsala nedtryckta i stora stunder. Bortalaget är inte helt utan lägen, Eriksson Kristell testar skott ungefär vid mittplan och träffar ribban. Chelsie Dawber får chansen att revanschera sig och tar den. My Catos driver in i box men bollen blir bruten och rinner ut i kanalen, Chelsie vänder upp och får gott om utrymme att avsluta i Majasaaris högra hörn. 2-0 ledning för kamraterna och australiensiskans första mål för IFK sedan premiären mot Växjö. IK Uppsala har svårt att ta sig ur IFK:s grepp. Deras chans presenterar sig dock när Ebba Handfast inte släpper boll tillräckligt snabbt och förlorar den, Azumah Bugre behöver springa ifatt och bryta men orsakar frispark samt får syna det gula kortet. Bollbanan är fin på efterföljande frispark och Taryn Ries får en touch på den precis framför Sofia Hjern som inte klarar att rädda. Reducerat på Platinumcars Arena. Spelbilden ändras och IFK backar bakåt, vilket bjuder in Uppsala mer till matchen. Uppsala kämpar med näbbar och klor för att skapa sina chanser och Ries är framme igen på en fast situation men nickar utanför. IFK sparkar undan bollarna och står lågt och kan efter sex minuters tilläggstid räkna hem tre poäng.

Vilma Koivisto om den svaga inledningen av första halvlek och fortsättningen av matchen…

Det blev ett räknefel i vår formation när vi försvarade, när vi möblerade om efter 10-15 minuter så kändes det mycket bättre. Efter hade vi stort bollinnehav men saknade fortfarande det där sättet att skapa fler chanser. Men vi kom runt både på mitten och på kanterna på ett bra sätt och gjorde två mål, vilket var fint att se. Det var stabilt över 60-70 minuter. När de fick in sitt mål blev det mer spännande…

Var ni som bäst i början av andra halvlek och vad hände vid deras mål?

De kom ingenstans i början av andra och vi spelade bara enkelt. Men när de gjorde mål så vågade vi inte spela som vi gjorde innan. Vi försvarade och slog bort bollarna bara.

Trots allt, 2-1 seger. Hur känns det?

Det känns väldigt bra just nu, denna vinst var efterlängtad.

IFK Norrköping – IK Uppsala 2-1 (1-0): OBOS Damallsvenskan omgång 19, lördag 9/9 klockan 15.00, Platinumcars Arena.

Mål: 1-0 Shannon Woeller (28′), 2-0 Chelsie Dawber (54′), 2-1 Taryn Ries (79′)

Varningar: Azumah Bugre

Startelvan: Sofia Hjern – Lisa Johansson (87′), Irma Cajlakovic, Shannon Woeller, Ebba Handfast (87′), Elin Landström – Azumah Bugre, Vilma Koivisto (63′) – Chelsie Dawber (63′), Wilma Leidhammar (74′), My Cato (K)

Ersättare: Emma Lind, Jennie Egeriis (87′), Sabina Ravnell (63′), Elsa Burvall (87′), Svea Rehnberg (74′), Nicole Robertson, Lovisa Gustafsson (63′)