11 april, 2021

Delad poäng i premiären mot Sirius

Ett drömmål signerat nyförvärvet Ari Skúlason i en match som inbjöds av ett klassiskt aprilväder – IFK fick med sig en poäng i den allsvenska premiären: “Som helhet är det en tuff match men vi tar med oss attityden vi hade inför matchen och det vi visar upp när planen var spelduglig”, sa Jonathan Levi efter 1–1 (1–0) mot IK Sirius.

Så drog äntligen årets upplaga av Allsvenskan igång men med en fortsatt stor saknad av publik och fullsatta premiärläktare.
   IFK-spelarna möttes med fyrverkerier från gamla Berget samtidigt som det tilltagande snöovädret blev mer och mer påtagligt.
   Det var väl knappast så att det gynnade hemmalaget.

Det var en ganska försiktig inledning innan Samuel Adegbenro för hemmalaget och Yukiya Sugita för gästerna hittade avslut för sina respektive lag.
   Sedan hade Adegbenro avslut både på och utanför mål precis som Sead Haksabanovic och Jonathan Levi.
   IFKs höga presspel satte Siriusförsvararna under lupp och ofta vann man också bollen högt upp där Abdulrazaq Ishaqs löpstyrka gav utdelning.
   När 1–0 väl kom så kom det ordentligt.
   Ari Skúlason transporterade boll centralt, tittade upp och dunkade iväg en raket från närmare 30 meter som letade sig in över David Mitov Nilsson i Sirius-målet.
Han hade två skott idag och jag frågade honom ”vilken av dem som egentligen är du”, log Jonathan Levi.
–Nej, det är en otroligt skicklig spelare – vi har inte haft honom här så länge och därför är det extra kul att se honom på planen idag.
   Därefter sjönk initiativet för IFKs del och Sirius hittade mer och mer in i matchen trots att ingen av lagen riktigt skapade några farliga chanser. 1–0 i paus kändes inte helt orättvist efter en halvlek som renderat i en hel del frisparkar åt båda håll.

När matchen kom igång efter snöskottning och plogning var det Sirius som hittade ut snäppet mer intensivt än hemmalaget.
   Elva minuter in i halvleken kom kvitteringsmålet. Jacob Ortmark fick boll centralt, avancerade framåt och avslutade tätt intill Oscar Janssons högra stolpe.
   Tuffheten och grinigheten försvann inte direkt från den första halvleken – snarare tvärtom. Den andra halvleken hade svårt att hitta in i något flyt och IFK hade problem att få fast bollen och etablera några längre anfall.
   Haksabanovic och Adegbenro hade avslut och med kvarten kvar hade IFK åtminstone tagit tillbaka en del av kommandot.
   Totte Nyman hade också en boll i nät efter en snabb frispark och omställning men den assisterade domaren lyfte korrekt flaggan för offside.
   Med lite marginal kunde det mycket väl blivit tre IFK-poäng.
   Strax innan slutet revs Adegbenro ner och på den efterföljande frisparken träffade Haksabanovic klockrent ribban.
   IFK och Sirius delade på premiärpoängen på Platinumcars Arena under lördagskvällen.

–Bra flow och bra attityd från båda lagen redan från start. De minutrarna vi kunde spela riktigt fotboll på idag var intressanta och roliga. Vi straffar dem många gånger, vi gör ett snyggt mål och kunde gjort flera mål, summerade Jonathan efter slutsignalen.
   –De kanske anpassar sig bättre än vi gör till underlaget men från minut 30-35 fram till slutsignalen är det inte jätteroligt att spela utifrån de här förutsättningarna.
   Hur påverkade det er?
   –Såklart att det blir annat för oss offensivt och kreativt. Det är inte jättelätt när det ser ut så här. Det är en match jag aldrig kommer glömma men av andra anledningar än de positiva.
   IFKs höga presspel fick utdelning ett antal gånger. Det är någonting han vill att laget ska belysa positivt.
   –Sirius är kanske Allsvenskans bästa lag när det kommer till att rotera sina speluppbyggnader och det gör de skickligt. Första halvleken vet jag inte hur många lägen de har när de tar sig förbi får högra press. Annars är det inte så mycket att analysera utan bara att se fram emot nästa match mot Djurgården, sa Jonathan Levi.

IFK Norrköping–IK Sirius 1–1 (1–0)
Allsvenskan (1:30)