30 september, 2020

Cupseger efter överkörning i finalen

Det blev egentligen aldrig någon spänning på Hackelvallen i Rimforsa. IFK Norrköping dam tog tag i matchen från första stund och styrde den i mål till en andra raka titel i LågenergiHus Damcup: “Vi håller det uppe hela matchen”, sa Filippa Karlberg efter 10–1 (5–1) mot Rimforsa IF.

Att IFK Norrköping dam ville ta hem pokalen och prischecken gick inte att gå miste om.
   Även om det inte var samma startspelare som i derbysegern senast var det en stark elva som klev ut i höstkvällen på Hackelvallen.
   Alma Sjödahl öppnade målskyttet efter nio minuter. Mathilda Holmberg bröt in från vänster och hittade Sjödahl som elegant curlade bollen mot det bortre krysset.
   En smakstart och en fingervisning mot vad som skulle komma.
   Och målen skulle rulla på i en gemytlig takt för IFK.
   2–0 gjorde anfallskollegan Lovisa Gustafsson efter att Selma Cajlakovič satt henne i djupet med en brytnick och en löpning senare hade IFK utökad ledningen.
   Därefter tog Rimforsa sin första av två bonusstraffar. Ida Engberg klev upp och behärskat rullade in bollen utmed Julia Nyströms högra stolpe.
   Men IFK replikerade snabbt när Sjödahl gjorde sitt andra mål. Gustafsson vann boll högt och serverade Sjödahl som flyttade boll åt höger och avslutade i “fel” hörn.
   Den höga pressen över hela banan gav utdelning fler gånger.
   Alma Ekberg bröt sådär högt och hittade Gustafsson i djupet som igen hann före både försvarare och målvakt.
   Innan pausvisslan ljöd passade Ida Andersson på att skicka en högerhörna direkt in i mål. 5–1 var en behaglig ledning att spela på.

Den andra halvleken bjöd resultatmässigt på lika många mål med en fortsatt IFK-dominans där hemmalaget hade svårt att skapa några längre anfall trots en del omställningsförsök.
   6–1 signerades av Sjödahl som därmed förkunnade sitt hattrick. Filippa Sjöberg dundrade en rensning i stolpen där Sjödahl blev fristående på returen.
   Inbytte Filippa Karlberg fyllde därefter på med 7–1 efter att hon vadd boll högt upp och slalomåkte förbi både en och två försvarare innan hon placerade in bollen vid den första stolpen.
   Tilda Lundström assisterade först Grace Demir till 8–1 vid den bortre stolpen innan hon med en förträfflig djupledsboll hittade Karlberg som chippade över den utrusande målvakten.
   Och ingen match utan mål från fasta situationer.
   En hörna från vänster rensades bort av försvarare och på returen bredsidade Clara Flenhagen in 10–1 till IFK.
   Målfest och en offensiv urladdning med andra ord.

Filippa Karlberg kom in efter paus och stod för två mål. Vilket innebär att hon nätat i fem matcher i rad i serie och cupspel.
   –Vi spelar bra i 90 minuter. Vi har mycket bollinnehav och hittar in mycket centralt – vilket vi vill. Samtidigt varierar vi vårt spel på ett bra sätt, sa hon.
   Vad betyder det att vinna en titel?
   –Det är alltid roligt att vinna oavsett om det är en titel eller inte. Men ett cupguld är alltid speciellt. Det ger självförtroende.
  Det märktes att det skiljer två divisionen lagen emellan.
   –Stundtals spelade dem bra och försökte spela sitt spel men jag tycker att vi är några nivåer högre. Trots att vi pressade högt rullade dem ut och försökte.

En match i taget är ett mantra som sitter cementerat i katakomberna på Östgötaporten.
   På söndag väntar Telge United i säsongsavslutningen. I grundserien ska sägas.
   Vad ska ni ta med er in till den matchen utifrån kvällens insats?
   –Vårt passningsspel och vårt tempo. Det är klart vi ska ta med oss vårt offensiva spel att vi gjorde många mål. Vi ledde med 5–1 men gick ändå ut efter paus och såg det som en vanligt match. Det är lätt att det blir ofokuserat men vi håller det uppe hela matchen, sa Filippa Karlberg.

Rimforsa IF–IFK Norrköping 1–10 (1–5)
LågenergiHus Damcup (final)
Hackelvallen
Mål: 0–1 (9) Alma Sjödahl (pass Mathilda Holmberg), 0–2 (18) Lovisa Gustafsson (Selma Cajlakovič), 1–2 (19) Ida Engberg (straff), 1–3 (26) Alma Sjödahl (Lovisa Gustafsson), 1–4 (30) Lovisa Gustafsson (Alma Ekberg), 1–5 (42) Ida Andersson, 1–6 (59) Alma Sjödahl, 1–7 (63) Filippa Karlberg, 1–8 (65) Grace Demir (Alma Sjödahl), 1–9 (68) Filippa Karlberg (Tilda Lundström), 1–10 (74) Clara Flenhagen
Varningar: RIF: (72) Ea Wessén). IFK: –
Domare: Linda Eriksson Kartal
Publik: 50
IFK-laget: 55. Julia Nyström (mv) – 8. Alma Ekberg, 4. Irma Cajlakovič, 3. Clara Flenhagen, 5. Selma Cajlakovič – 16. Grace Demir, 9. Ebba Sjögren, 6. Ida Andersson, 13. Mathilda Holmberg – 15. Lovisa Gustafsson (K), 10. Alma Sjödahl
Ersättare: 1. Sofia Hjern (mv) – 11. Vanessa Karagöl, 12. Tilda Lundström, 14. Filippa Sjöberg, 17. Filippa Karlberg