IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

31 december, 2020

Clara Flenhagen om säsongen 2020

”Tredje gången gillt” – ord som etsats sig fast i väggarna under den östra läktaren på Platiumcars Arena sedan fjolårssäsongen stängdes. Efter två andraplatser i division 1 tog IFK Norrköping taktpinnen från start, viftade den mot Elitettan och gick obesegrade genom den väldigt speciella säsongen. ”Vi har gjort det tillsammans och hållit ihop under hela säsongen trots att året varit annorlunda”, säger Clara Flenhagen om året 2020.

Slutet av november och fem veckor efter kvalsegern mot IK Rössö. Efter säsongsepilogen tog truppen välförtjänt ledigt där ett par av veckorna var beordrade för bara återhämtning. Nu var laget tillbaka igen för att hålla igång innan jul- och nyårsuppehållet. På andra sidan årsskiftet börjar det på riktigt.
   Ombyte hemma såväl innan som efter träningen och den sedvanliga ljudkulissen i korridoren utanför omklädningsrummet är utbytt mot det motsatta.Plakatet med IFK-skölden och ”Elitettan 2021” syns tydligt, precis som en och annan guldhatt.
   Det är fortfarande någon månad kvar på 2020 innan bokslutet ska göras.

Clara Flenhagen skrev på ett nytt kontrakt med klubben i mitten av december – 2020 var hennes fjärde säsong sedan debuten 2017.
   Under året startade Clara samtliga matcher förutom två i såväl serien som Svenska cupen och LågenergiHus cup. Den ena missade hon helt på grund av halsfluss och den andra hoppade hon in i.
   Målskörden för den nickstarka mittbacken skrevs till två i serien och två i LågenergiHus cup.
   Hon blickar tillbaka på det som varit men med fokus på framtiden.
   –Det ska bli kul att dra igång med hårdare träning och någonting helt nytt. Det har varit tufft mentalt och det har gjort att man nästan stannat upp lite. Ibland är jag nog lite hård mot mig själv, ler Clara Flenhagen.
   –Jag har ändå startat alla matcher i serien förutom en när jag var sjuk. Jag är nöjd men jag är en tävlingsmänniska och vet att jag kan mer.

Det skulle bli en annorlunda säsong.
   När IFK drog igång träningsmatcherna i slutet av januari var det, med facit i hand, en föraning om vart prestationerna, målskyttet och nollorna skulle peka.
   Elitettan-laget Älvsjö AIK hemmaslogs med 1–0.
   Likaså IFK:s P15, IFK Hallsberg och Eneby BK.
   Sedan kom stoppet.
   Sedan kom ovissheten.
Sedan kom pandemin och bet tag i Sverige och världen.
   IFKs serie tillsammans med alla andra sköts upp.
   Där tog föreningen ihop med klubbens läkarteam beslutet att köra träningen istället för att ta en paus.
   –När coronan kom pratade vi om vi skulle ta ett break eller köra på. Det har varit tufft för alla att hålla ihop det ändå, men alla har hållit humöret uppe och det har inte varit någon tvekan om att köra på.
   IFK tog ner intensiteten, följde restriktionerna i samspråk med föreningen och gnuggade vidare.
   –Det har inte varit lätt, det har gått i perioder och kvaliteten har gått ner ibland. Det har varit tufft mentalt att motivera sig själv att göra så bra som möjligt när det inte funnits något att sträva efter, som exempelvis en match. Det som motiverat oss är att vi vill ett steg högre och vi är unga som vill satsa på fotbollen. Då gäller det att utnyttja all tid även om det inte är matcher – att hela tiden pressa varandra och hänga på varandra.
  Tror du den mentaliteten var till er fördel när säsongen väl drog igång?
–Ja, det skulle jag verkligen säga. Jag vet inte hur de andra lagen gjorde men flera kanske tog vila. Vi vill träna hårdast och valde att köra på.

När juni blivit tretton dagar gammal kom äntligen seriepremiären borta mot Älta IF.
  Och den kom med en rivstart.
  Fyra olika målskyttar och ett självmål blev facit i 5–0-segern som sedan följdes upp med en demolering i LågenergiHus cups kvartsfinal mot division 3-laget Linghems SK (15–0).
  Innan den rekordkorta vårsäsongen var slut vann man också hemmapremiären mot nykomlingen IK Tun med 2–0.
  Som om det inte varit nog med väntan så kom också sommaruppehållet. Ett uppehåll som vanligtvis brukar vara välkommet men som nu mest var ett störningsmoment under en halverad säsong.

2020 hade IFK också en annan kravbild på sig – inte minst från sig själva. Efter att ha slagit lite ur underläge kunde de vitblå inte riktigt gå under radarn på samma sätt som tidigare.
  –Hela året har vi haft hög press på oss. Många har känt det för att vi vill komma upp en nivå. Hela tiden har vi haft trycket på oss och det har vi inte varit vana med tidigare år. Det har känts av och eftersom det bara blev en halv säsong så är det lättare att det bästa laget inte vinner. Man måste verkligen prestera, säger Clara.
  Och presterade gjorde IFK.
  Det blev avancemang i Svenska cupen borta mot Mälarhöjdens IK när uppehållet var till ända.
  Sedan flöt det på.
  Oavsett om det var mot nykomlingar eller rutinerade division 1-lag.
  Eller för den delen derbyrivaler.
  Lindö FF städades av kontrollerad med 6–1 där Clara gjorde 5–0-målet och Smedby AIS bortaslogs med 3–1.
  Ändå är det en annan match hon tänker tillbaka på när vi pratar om säsongens höjdpunkter.
  –Enskedematchen, det stod 1–1 i halvtid och de tycker jag var det bästa motståndet vi mötte. Vi gjorde en okej halvlek men vi var inte nöjda. I andra går vi ihop som lag och verkligen taggar igång och pratar ihop oss. När vi stod i ringen inför den andra halvleken och säger att vi ska ta hem det här – att vi då går ut och gör två mål till. Det kändes starkt som lag tillsammans.
  Ett tecken på mental styrka, men också att alla spelare drar åt samma håll.
  –Det här året har det varit en mycket jämnare trupp och vi har haft bra spelare på alla positioner. Alla vill verkligen och i år har alla velat ta ett steg till.
  Känner du att det påverkade positivt?
–Ja, det är klart det smittar av sig. Om några tränar extra hårt vill nästa person göra det och även om vi ansågs överlägsna i serien så pressade vi hela tiden varandra att bli bättre.

Det blev även 2020 ett race mellan två lag. När de elva seriematcherna spelats skiljde det bara tre poäng mellan ettan IFK och tvåan Tyresö FF. Sinsemellan spelade de 0–0 i Norrköping i ett regnoväder som gjorde det nästintill omöjligt för båda lagen.
  57–4 i målskillnad i serien, 4–0 i kvalet, 9–0 i Svenska cupen och 33–2 i LågenergiHus cup.
  Det ger totalt 103 gjorda mål och 6 insläppta. Av de insläppta målen var hälften straffmål.
  BK Tinnis var ett av blott tre lag som gjorde spelmål på IFK.
  –Det var väl just den matchen vi inte riktigt hade huvudet på plats och det märktes. Jag tror alla kände efter den matchen ”vad håller vi på med?”. Det fick Rimforsa sota för i finalen – vi ville visa att vi var ett par divisioner högre.
  I finalen mot Rimforsa visade IFK ingen pardon. Det blev till slut 10–1 efter mål av bland annat Clara och IFK kunde för andra året i rad höja pokalen med guldmedaljerna runt halsen.

 


IFK firar seriesegern efter 12–0 hemma mot Telge United.

 

Sedan väntade det där kvalet så många har väntat och längtat efter.
  Mot Uddevallabördiga IK Rössö blev det dubbla 2–0-segrar.
  IFK gjorde som de gjort under hela säsongen.
  –Vi har hela tiden hållit oss till vår spelidé, gjort väldigt många mål och hållit väldigt många nollor. Vi har varit starka både framåt och bakåt, säger Clara.
  Ger det självförtroende?
   –Ja, verkligen. Det är något vi alltid sagt. När vi hade kvalmatcherna – om vi skulle släppa in ett mål så kan vi det här. Att vi hela tiden håller huvudet högt.
  Med det i bakhuvudet gick IFK ut och höll två nollor till.
   –Det är klart det är en trygghet att veta att vi är stabila. Det gör att vi har ett förtroende för varandra och att vi vågar spela vårt spel. Det kände jag i början av andra kvalmatchen, där var vi lite rädda för att det stod mycket på spel. I grund och botten har vi tryggheten att vi litar på varandra och tror på det vi gör. Då är det lättare att spela fotboll.
  Vad kan man ta med sig från kvalmatcherna in till Elitettan?
   –Nu kommer det alltid vara sådana matcher och vi kommer möta lag och spelare som är bättre. Då är det ännu viktigare att hålla sig till den tryggheten och det spelet vi vet vad vi kan.

Tillbaka till Platinumcars Arena och ett uppehåll senare.
  Efter avancemanget – har det varit skönt att ladda batterierna eller vill ni bara dra igång igen?
   –De första två veckorna behövde jag verkligen smälta det som hänt och även att tänka och göra lite andra saker. Nu ska det verkligen bli skönt och kul att köra igång med träningen igen och att träffa alla.
  Den pressen som laget la på sig själva inför säsongen blev någonting bra – någonting som triggat dem att visa att de klarar av en högre nivå.
  2021 blir det ett upptrappning på alla sätt och vis.
  –Det ska bli så jäkla kul och spännande, jag tror att alla behöver en ny utmaning.
   Det går inte att missta hur skönt avancemanget var.
   Den 7/1 börjar försäsongen.
   –Jag är väldigt taggad på att träna stenhårt och se vad vi går för, säger Clara Flenhagen.

Jimmy Åkesson
jimmy.a.akesson@gmail.com

Foto
Lasse Jansson
Simon Larsson

Annonser