IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

3 december, 2021

Christian Tiritiello blir målvaktsansvarig för IFK Norrköping

Christian Tiritiello tar klivet från den bulgariska klubben Botev Plovdiv och blir målvaktsansvarig för IFK Norrköping. “Flera svenska klubbar har hört av sig men när IFK Norrköping tog kontakt kändes det rätt direkt”, säger Tiritiello.

Christian Tiritiello har framför allt sin bakgrund som målvaktstränare från Djursholm FC där han var med och byggde upp en målvaktskultur som fostrat flera framgångsrika målvakter.

  • Bland annat Oscar Linnér (Brescia, Italien), Leopold Wahlstedt (Odds BK, Norge) och Philip Tear (CD Tondela, Portugal) är målvakter jag jobbade med då. Vi hade en bra grupp av målvakter som föreningen satsade stenhårt på under den här tiden, berättar Christian Tiritiello.

Efter tiden i Djursholm tog han klivet till Brommapojkarna 2017 där han var med i ledarstaben som ledde A-laget till Allsvenskan samt var målvaktsansvarig i akademin. Därefter har han varit i danska Fremad Amager som målvaktstränare samt analytisk chef och nu senast som analytisk chef för den bulgariska klubben Botev Plovdiv. Han har italienskt påbrå då hans pappa är italienare, och trots att han inte varit i någon italiensk klubb ännu är det där han tagit mycket av sin inspiration ifrån in i sin yrkesroll.

  • Jag har alltid brunnit för målvaktsspelet och spenderade varenda sommar i Italien med familjen. Vi var där sex-sju veckor varje sommar och den italienska målvaktskulturen där är någonting helt annat. Under åren har jag åkt och sett ganska mycket matcher i Italien där jag åkte tidigare till matcherna för att kunna kolla på målvaktauppvärmningen. Det var en av höjdpunkterna under matcherna, säger Tiritiello och skrattar.

Vad har du för filosofi som målvaktstränare? 

  • Nu för tiden är en målvaktstränare mer som en assisterande tränare med en specialistkompetens som är inriktad på målvakterna. Men om man pratar seniormålvakter ska de integreras i laget och lagets sätt att spela. Kollar man på U19 och neråt är det mer fokus på hur man bedriver träningen. De flesta där har en dröm om att bli en A-lagsmålvakt någon gång och där gäller det att hitta balansen. Det måste finnas en koppling från A-laget hela vägen ner i hur man utbildar i olika tekniker. Men det handlar också om hur man är utanför fotbollen där det ska finnas en helhet med att också få skolan och livet i stort att fungera.

Tiritiello har precis gått klart sin Uefa A-utbildning där han hade den tidigare målvaktstränaren i IFK Norrköping, Maths Elfvendahl som nu är målvaktstränare i Palma, som en av handledarna. Därför är han inte främmande för hans sätt att jobba med målvakterna i IFK. När han fick frågan av IFK Norrköping om han var intresserad av uppdraget kom frågan också väldigt lägligt.

  • Det känns väldigt rätt i tiden då jag har min familj i Stockholm. Flera svenska klubbar har hört av sig men när IFK Norrköping tog kontakt kändes det rätt direkt med tanke på den anrika föreningen det är. Samtidigt är det en fantastisk möjlighet för att kunna få bygga vidare på den målvaktstränarkulturen Maths har byggt upp under de sista åren, konstaterar Tiritiello.

Den 1 december började kontraktet gälla och han anslöt till föreningen idag, den 3 december.

  • Det känns fantastiskt att få fördjupa sig i akademin och föreningen för att kunna bygga en profil som ska genomsyra hela föreningen.

IFK Norrköping är väldigt nöjda över att ha knutit till sig Christian Tiritiello.

  • Vi är mycket nöjda över att Christian valde IFK Norrköping och ser att han kommer kunna bidra till att skapa en helhet på målvaktssidan när det gäller allt från ungdoms- och juniorlag till Sylvia och våra två A-lag. Även om han kommer finnas i den dagliga verksamheten kring herrlaget ser vi att han kan bidra mycket kring att skapa en starkare samverkan och gemensam linje i hela föreningen, säger klubbdirektören Magnus “Munken” Karlsson.

Annonser