IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

27 maj, 2022

“Chippet” om åren med damlaget inför Bergdalens IK: “Lyft oss till en högre nivå”

IFK Norrköping fyller 125 år på söndag och en del av historien är damsektionens intåg i föreningen. Inför lördagens bortamatch mot Bergdalens IK i Borås tog vi ett snack med den assisterande tränaren Christin “Chippet” Lilja, som har varit runt damlaget sedan division 1 säsongen 2018, om damernas framfart. Den före detta landslagsspelaren kan konstatera att en hel del har hänt dessa snart fem år.

Efter säsongen 2017 så stod det klart att Christin Lilja och Anna Eriksson var nya assisterande tränare i IFK Norrköping. Chippet, som hon kallas, har nu varit assisterande bakom tre tränare i IFK och har egna fotbollsmeriter sedan tidigare. Allsvenskt spel med Lotorps IF 1997, utlandskarriär i Norge och 25 A-landskamper för Sverige. En värdefull erfarenhet för IFK Norrköpings damlag. Hon har på dessa fem år sett en hel del förändringar men också sett några av våra stjärnor växa upp.

 • När jag började var det många av tjejerna som pendlade från Nyköping och Linköping, spelare utifrån som Emilia Larsson och yngre tjejer från Norrköping. Det var en stor blandning av åldrar, ett bra lag som vi tyvärr inte lyckades nå hela vägen med. Det positiva var att flera av våra spelare i IFK idag blommade ut under mina första år.
 • De senare säsongerna så tog tjejerna från stan mer och mer plats som My, Sofia och Clara bland annat.  Även om det återigen har blivit fler tjejer utifrån stan så är det färre som pendlar, det är viktigt för oss att många bor i Norrköping.

Sofia Hjern har varit i IFK sedan 2019 och berättar om hur det var att flytta till Platinumcars Arena och att spela under Lilja.

 • Jag hade hört att Chippet var en duktig tränare redan innan jag kom till IFK från bekanta. Det var första gången jag hade kvinnliga tränare med henne och Anna på en så hög nivå.
 • Det slog mig hur viktigt de tyckte det var att gruppen och vi som människor mådde bra samt fungerade som kollektiv – det var högt i tak i omklädningsrummet och vi kunde prata känslor och hur vi mådde med varandra. Det är något som Chippet fortfarande trycker på, att vi ska må bra här.

Spelarkvaliteten är inte det enda som har blivit bättre, det mesta har blivit bättre menar Chippet och berättar om skillnaderna från när hon började 2017 till idag.

 • För några år sedan jobbade vi med vårat spelsätt på ett generellt sätt. Nu är vi mycket mer inne på detaljer, vilket jag skulle säga är det som har gjort elitspelare av våra tjejer. Sen tränar vi mer, vi spelar mot svårare motståndare och kravställningen har blivit högre från alla inblandade. Föreningen,  ledargruppen och spelarna själva. Tjejerna som har varit här sedan tidigare har lyft sig och sen har vi fått in rätt karaktärer utifrån.

I slutet av föregående säsong steg Tor-Arne Fredheim in som huvudtränare, en IFK-ikon med stor erfarenhet från elitfotboll på herrsidan. Lilja förklarar vad Tor-Arne tagit med sig in i damlaget och utvecklar hur samarbetet med tränargruppen känns samt vad hon bidrar med till konstellationen.

 • Det är med hans intåg vi börjat jobba med detaljerna och mer med den taktiska biten. Vi tränar i enlighet med kommande matchplan tidigare i veckan. Detta har verkligen lyft oss till en högre nivå.
 • Samarbetet med TA funkar jättebra och jag trivs väldigt mycket i vår ledargrupp. Vi förstår varandra, även om vi inte alltid delar samma åsikt.
 • Min tidigare erfarenhet av att träna damer är viktig för gruppen, det är inte samma sak att träna killar. Tjejerna ifrågasätter mer, de vill ha en röd tråd och tydlighet. Att jag har varit här i några år nu är också viktigt, där igenom finns en trygghet för tjejerna.

Framåt väntar bortamatch i Borås på lördag. Nyss uppflyttade Bergdalens IK slog Rävåsen senast med 5-1 men har bara en tidigare vinst på åtta matcher, vilket placerar dem på en tionde plats i Elitettan. Chippet ger sin syn på laget och den uppgift som väntar IFK Norrköping.

 • De har bra spelare i varje lagdel. De är bättre än sin position i tabellen skulle jag säga och vi har tidigare haft svårt i just den här bortamatchen.
 • I den här matchen kommer våra omställningar bli viktiga och att ta snabba beslut när vi ska gå. Det vore även bra om vi kunde få till de fasta situationerna, både defensivt och offensivt, lite bättre.

Bergdalens IK – IFK Norrköping: Elitettan,  28/5 klockan 15.00, Borås Arena

 • Matchen mot Bergdalens IK kan du se på storbildsskärm med en god bit mat på Platinumcars Arena under lördagens öppna hus. Boka bord via restaurang@ifknorrkoping.se eller ring 011- 21 55 12.
 • Schemat för lördagens öppna hus på arenan hittar du genom att klicka här. Det händer även en hel del överraskningar. Så var på plats för att inte missa någonting.
 • NT sänder Elitettan 2022, och just nu erbjuder NT dig som supporter möjligheten att följa IFK Norrköping Dam från TV-soffan – och samtidigt stötta klubben. För 199 kronor kan du se alla de matcher som NTM sänder med IFK Norrköping under tre månader samt få obegränsad tillgång till övrig sport- och nyhetsrapportering på NT.se, Corren.se och Folkbladet.se. Dessutom går en del av pengarna till IFK Norrköping Dam! Klicka här för att teckna ditt abonnemang redan nu.

Annonser