IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

10 januari, 2022

Boken om fotbollslegendaren Åke ”Bajdoff” Johansson (1928 – 2014) – med hans egna ord

Strax före jul 2014 avled Åke ”Bajdoff” Johansson, legendarisk centerhalv i IFK Norrköping och svenska landslaget. Sju år senare kommer en bok om hans karriär och liv. Och det är bokstavligt talat hans egna ord. För grundmanuset skrev ”Bajdoff” själv i samarbete med Tomas Junglander.

Det är tack vare ”Bajdoff” Johanssons barn Krister och Elisabet och eldsjälen Thomas Westerberg som boken blir verklighet.

– Jag har haft manuset liggande hos mig i flera år, säger Thomas, och när jag träffade en gammal vän och journalist 2019 och berättade om det sa han; ”Det här borde ni göra en bok av!” Och på den vägen är det.

Åke ”Bajdoff” Johansson skrev under 2000-talet om sin resa från 1940-talet och fram till 2000-talet.

En mycket intressant berättelse som var avsedd att bevaras för familjens skull. Men den tyckte att berättelsen skulle komma betydligt fler till del i framtiden.

– Boken handlar om min pappas karriär i IFK Norrköpings och landslaget samt en del om internationell fotbollshistoria och olika profiler, säger Krister Johansson.

Han och Thomas Westerberg förklarar att förhoppningen är att boken ska ge ett historiskt perspektiv på fotboll och samtidigt visa på att det finns olika vägar att lyckas inom idrotten.

– Det var en ren tillfällighet att IFK Norrköping reservlag saknade spelare till en bortamatch mot Kättinge och Åke tillfrågades om han kunde följa med och spela.

Där startade resan från Kättinge IP till arenor som Wembley, Råsunda, Maracana och San Siro.

”Bajdoff” var lagkapten i IFK Norrköping under många år – han spelade sin första seniormatch för föreningen 1948 och gjorde den sista 1966. Totalt blev det 13 allsvenska medaljer – fler än någon annan spelare i Sverige – varav sex SM-guld. Sammanlagt gjorde han över 600 matcher i den vita tröjan.

Åren 1955–1965 gjorde Åke ”Bajdoff” Johansson 53 A–landskamper (ett mål), tilldelades Guldbollen 1957 och var med i den svenska trupp som tog VM–silver på hemmaplan 1958. 2014, samma år som han dog, valdes han in i svensk fotbolls Hall of Fame.

– Han spelade även i Allsvenskan ishockey, samt gjorde en landskamp för Tre Kronor och hann med ett flertal säsonger i IFK Norrköping Hockey i Division I, säger Krister Johansson.

Vad var hans mest stolt över?

– Kaptensrollen i IFK och landslaget, möjligheten att få resa till världens olika hörn och ha förmånen att spela matcher mot storheter som Milan och Real Madrid.

I landslaget var han med om att som första lag besegra England på Wembley.

– Han värdesatte också högt kamratskapet med både spelare och ledare inom klubb- och landslag.

”Bajdoff” – I huvudet på en gammal fotbollsspelare finns nu att köpa på ifkshop.se

Annonser