20 oktober, 2019

Blomqvist: “Det var bara att placera in den”

Det satt långt inne – i höstkvällen och strålkastarljusen tog IFK Norrköping en ny trea och täppte återigen till bakåt trots att spelet inte riktigt satt som önskat.
–Vi tar med oss tre poäng och det är det viktigaste, sa Andreas Blomqvist efter 1–0 (0–0) mot Kalmar FF.

Ett IFK med ögonen på en Europaplats och ett Kalmar som jagade ett nytt allsvenskt kontrakt. Två delar av tabellen med likväl viktiga poäng och en match där hemmalagets självförtroende och lugn till slut vägde tyngst.
   Det dröjde en kvart innan de första målchanserna värda att benämna vaskades fram. Först provade Rasmus Elm för gästerna från distans och därefter försökte Lars Krogh Gerson. Därifrån vaknade IFK, hittade rätt in i matchen och tog tag i jakten på ett ledningsmål på Östgötaporten.
   IFK med speeden och Kalmar med fysiken.
   En clash som där vardera lag vann respektive duell.
   Men chansmässigt var det mest ett “nästan” där Sead Haksabanovic skott i mitten av den första halvleken touchade ribban och var lite signifikativt för hemmalagets del. IFK hade tålamodet och bollinnehavet där de försökte att hitta ytor att trä in bollen bakom ett högt stående bortalag.
   0–0 kändes därför inte helt ologiskt eller orättvist där matchbilden utslaget över matchens första 45 minuter såg ut och kändes att vara till Kalmars fördel.

Sead Haksabanovic klev av i halvtid och ersattes av Kalle Holmberg som gjorde sin första match sedan början av september.
   Om han var spelsugen?
   Fem minuter efter att Kaspar Sjöberg blåst igång den andra halvleken serverade Holmberg Andreas Blomqvist i djupet som tog med sig bollen i steget, rätade upp kroppen och rullade in 1–0 intill Lucas Hägg Johanssons vänstra stolpe.
   –Jag ser att Kalle har bollen och man vet att han har en fin touch och kan lägga upp fina passningar. Jag löpte in bakom, fick med mig bollen bra och sen var det bara att placera in den, log Andreas Blomqvist.
   Strax efter kunde det mycket väl blivit 2–0 när Holmberg rann igenom, men precis som i den första halvleken saknades det där lilla, lilla sista. Likadant som att IFK jobbade sig inåt och framåt och tryckte ner Kalmar som försvarade sig bra och skapade en del chanser efter omställningar och fasta situationer.
   Men det kom inget 2–0 och det kom ingen kvittering. Den andra halvleken kändes lite som en transportsträcka där IFK hade mer eller mindre kontroll.

En laginsats summerade Andreas Blomqvist efteråt.
   –Det är laget – det är ingen individ utan det är laget som jobbar för varandra. Trots att vi inte spelar särskilt bra idag är vi där för varandra, jobbar oss in i matchen och tar tre poäng.
   Vad sa ni till varandra i paus?
   –Vi var inte nöjda med första halvlek. Vi rannsakade oss själva och startade om lite och gjorde en bättre andra halvlek.
   Senast Blomqvist nätade för IFK i Allsvenskan var 2016.
   –Det var ett tag sedan nu så det var kul att göra mål. Jag försökte behålla lugnet och placera in bollen. Jag kunde nog har gjort något mer mål tidigare, sa han självkritiskt.
   Tre poäng och en fin avslutning på en fantastisk vecka.
   –Det var kul att tillänga målet till min tjej och barn som kom för tre dagar sen, log Andreas Blomqvist.

Kvällens enda assistmakare blev Kalle Holmberg som fick 45 minuter i sin comeback.
   –En jätteskön seger och det är kul att vara tillbaka och spela. Det är fint med tre poäng. Jättekul att komma in, jag växte in i matchen och kom in i det bra. Jag spelade fram Blomma rätt tidigt vilket kändes bra, sa Kalle som var glad över att få spela fotboll igen.
   –Det är klart man är spelsugen. Det är inte så roligt att bara hänga på gymmet utan att kunna bidra på träning eller match.
   Nu återstår två omgångar i Allsvenskan säsongen 2019.
   Nästa helg åker IFK till Hisingen och Bravida Arena.
   –Vi går för tre raka här i slutet – vi fick inte riktigt igång spelet helt men vi fick med oss tre poäng och så får vi gå igenom vad vi gjorde bra, sa Kalle Holmberg.

IFK Norrköping–Kalmar FF 1–0 (0–0)
Allsvenskan (28:30)