IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

12 oktober, 2023

Biobanding, Future Team och ungdomslandslagsuttagningar

På Himmelstalund har IFK Norrköpings akademi testat på “bio-banding” metoden för att synliggöra spelares styrkor, svagheter och potential. Läs mer om metoden och vår Utvecklingschef Jan Melles tankar efter testet. I slutet av texten hittar du även IFK Norrköpings akademispelare som kallats till ungdsomslandslag den senaste tiden.

Vad är Bio-banding? Bio-banding är en strategi där man grupperar idrottare baserat på mognadsstatus, till exempel procent av uppnådd fullvuxen längd, snarare än kronologisk ålder.

Under hösten har IFK Norrköpings akademi testat metoden “Bio-banding” vid fyra tillfällen i lagen P13, P14 och P15. Lagens spelare har delats upp i tre grupper baserat på biologisk mognad. Den ena gruppen (gul färg) är de spelare som inte kommit in i den kritiska tillväxtspurten. De har ca 20-11% kvar att växa till sin vuxna längd. Den andra gruppen (röd färg) är de spelare som är mitt i sin tillväxtspurt och i denna grupp är spelarna mer känsliga för skador såsom schlatter, fotleder, ryggont och belastningsskador. Denna grupp har 10-5% kvar att växa och nå sin vuxna längd. Den tredje gruppen (grön färg) har passerat den känsliga delen av tillväxtspurten och i denna grupp har de spelarna 5% och mindre kvar att växa och nå sin vuxna längd. Respektive grupp får sedan anpassad fys- och fotbollsträning. IFK Norrköpings Utvecklingschef Jan Melle, förklarar konkret hur det ser ut.

  • I sin vanliga ålderskull kan det bli lite David mot Goliat i träning. Med biobanding blir det mer David mot David och Goliat mot Goliat.
  • Spelare som inte kommit in i sin tillväxtspurt kommer i denna ålder generellt ha färre lyckade aktioner men samtidigt behöva bli bättre på sitt beslutsfattande för att väga upp skillnaderna. Spelare som varit igenom sin tillväxtspurt kommer långt med sin fysik och behöver således inte lika bra beslutsfattande, vilket blir ett problem när de andra växt ifatt.

Melle beskriver hur vissa spelare lyser upp i sin nya kontext, spelare som haft det tufft på grund av sin fysik har fler lyckade aktioner och tar för sig under bio-banding-passen.

  • Det här är utvecklande för både spelaren och personen, vi ser hur de tar sig an nya roller, hur det skapas nya ledare och våra tränare får syn på rätt saker.

Nu väntar utvärdering för arbetsgruppen bestående av Akademichef Daniel Lindahl, Utvecklingschef Jan Melle, damlaget och akademins fysioterapeut Robin Jarl samt fysansvarig och NIU-ansvarig Anders Borg. Spelarnas och tränarnas känslor ska fångas in för att sedan forma planen inför 2024.

Mer läsning om Bio-banding

I liknande tappning har svenska fotbollsförbundet bedrivit “Future Team” i flera år. En utvidgad landslagsverksamhet för unga spelare med senare fysisk mognad än genomsnittet för att inte tappa bort talanger som i yngre åldrar selekteras bort på grund av fysik. Flera av startspelarna i det svenska U21-landslaget har gått igenom Future Team och IFK Norrköping har i närtid haft med Alfred Johansson och Elias Tosting från P15- respektive P16-laget.

Mer läsning om Future Team.

IFK Norrköpings akademi i Future Team ungdomslandslagsuttagningar i närtid:

  • Alfred Johansson P15 läger på Bosön.
  • Elias Tosting P16 läger på Bosön.

IFK Norrköpings akademi i ungdomslandslagen i närtid:

  • Ture Sandberg – P18 dubbla träningsmatcher mot Slovakien.
  • Noel Sernelius – P17 landskamper mot Danmark och Belgien.
  • Theo Krantz – P17 träningsmatcher mot Polen och Tjeckien.
  • Axel Brönner – P15 dubbla träningsmatcher mot Norge.
  • Agnes Karlsson – F15 landskamper mot Finland.

Annonser