IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

11 april, 2025

Biljetthjälpen – ett ljus för socialt utsatta personer: “Speciellt att gå på match”

Vad kan det betyda att gå på fotboll och se IFK Norrköping spela? Extra mycket för de som annars inte skulle ha möjligheten. Madeleine Fontler på Hela Människan vet.

Yrkestiteln är myndighetssamordnare.

  • Men jag föredrar att säga att jag jobbar med människor, säger Madeleine Fontler på Hela Människan i Norrköping.

I december tog Madeleine emot utmärkelsen Östergötlands God Gärning-pris och är djupt engagerad i att hjälpa samhällets mest utsatta. Dessutom har hon åtaganden i Svenska Kyrkan samt varit ombud för RIA.

Ett driv att hjälpa som är mer än ett jobb för 64-åringen. Som arbetsuppgift har Madeleine även en kontakt med IFK Norrköping gällande Biljetthjälpen som möjliggör att se allsvensk fotboll på PlatinumCars Arena.

Ett uppskattat initiativ som allt fler organisationer drar nytta av och det finns fler biljetter att hämta.

  • Vi går på både damernas och herrarnas matcher och har även varit på några träningsmatcher. Jag fick först reda på Biljetthjälpen via min svåger som älskar IFK.  Jag skrev till IFK och på den vägen är det, berättar Madeleine.

Hon märker hur mycket det betyder att uppleva spänningen och inramningen på plats.

  • Och det är enkelt – är man påverkad eller onykter så kommer man inte med in. Det respekteras. Många av personerna som kommer till oss är IFK:are. Att gå på match är speciellt, fortsätter Madeleine.

I tre år har hon gått till det nuvarande arbetet på Sandgatan i centrala Norrköping. En mötesplats för socialt utsatta personer som kanske inte hade haft chans att se IFK Norrköping spela om det inte vore för Biljetthjälpen.

Förutom servering av frukost, lunch varje dag så står dörrarna på Hela Människan öppen på högtider som julafton, nyårsafton, midsommar och påsk.

  • De som vill och känner att det finns ett behov har en chans att komma in och spela biljard, läsa tidningar och se på TV. Vi har ett vilorum som man kan få vila i ett par timmar och det är en läkare där på måndagar. Det är gratis. Landstinget och Geria lånar ut sin läkare. Det är fantastiskt, konstaterar Madeleine Fontler.

Hur många personer skulle du uppskatta är hos er en vanlig dag?

  • Mellan 40 och 60 varje dag. 40 är det normala vad vi ligger på, men andra dagar så kommer det fler. På fredagar har vi frukostbuffé. Då är allt gratis. Det är ungefär som en hotellfrukost. Där brukar det vara mellan 60 och 100 personer. Vi har någonting som heter Matbanken, som startades av Svenska Kyrkan och av oss på Hela Människan. En lastbil åker runt och hämtar mat hos grossister och större företag. Mat som blivit över eller om det är en skadad kartong. Då kommer de med den maten till oss och vi tar det vidare till olika kyrkor, Frälsningsarmén och Svenska Kyrkan, berättar Madeleine.

Ni behövs.

  • Absolut. Och folk kommer och lämnar in kläder. Det insåg jag tidigt när jag började jobba – hur snälla folk är. Det vill jag framhålla. Det finns så mycket elände och ondska, men människor är faktiskt väldigt snälla. Det finns de som köper påsar med underkläder, mössor och vantar och kommer till oss. Eller så kommer de med kakor. Folk är supersnälla.

Hur har de socialt utsatta det idag?

  • Det går inte åt rätt håll. Det är ett mycket hårdare klimat. Det krävs mer för att få en bostad, till exempel. Det är svårare och fler steg. Det är så mycket pappersarbete. Det ska godkännas överallt men vad som är bra är Bostad först, Socialtjänstens initiativ. Man får en bostad innan man tar itu med missbruk och arbetslöshet och då kan vi bidra också med lite möbler och så.
  • Vi ser andra grupper av människor som kommer till oss. Det är inte bara de vanliga missbrukarna eller de hemlösa. Det är andra som man inte kan tänka sig som hemlösa. Pensionärer där inte pensionen räcker till. De som inte har mat. Grupper av personer som jag inte såg när jag började.

Vad driver dig?

  • Det är mycket sorg och elände. Senast i går fick jag höra att en person som jag har känt länge var avliden. Jag träffade honom i fredags och på natten så dog han. Det är mycket sorg, men det finns också mycket glädje. Att gå till jobbet, känna sig behövd och skratta. Att fixa en maträtt till någon som är hungrig. Det har kommit människor som sagt: “Utan dig hade jag inte levt idag, eller utan dig hade inte min son levt idag”. Då känner man att man har gjort något bra. Det är det som driver en, säger Madeleine Fontler.

Vad är Biljetthjälpen?

Genom att ge en gåva till  ”Biljetthjälpen” bidrar du till att fler människor kan se IFK Norrköping spela fotboll på plats.

Biljetthjälpen är ett gemensamt initiativ från Peking Fanz och IFK Norrköping som under säsongen 2024 återstartades.

Det ursprungliga Biljetthjälpen startade 2015 som ett supporterinitiativ med syftet att samla in pengar till människor som under flyktingvågen hamnade i Norrköping.

Initiativet fick en enorm genomslagskraft då Biljetthjälpen gav tusentals människor, som annars inte skulle haft möjligheten, att uppleva kraften i livefotboll och se IFK Norrköping på hemmaplan.

Förutom chansen att gå på fotboll innebar även projektet att barn på asylboendet Bollen, som låg vägg i vägg med arenan, kunde delta i IFK:s camper och själva spela fotboll.

Biljetthjälpen

  • Alla kan bidra genom att skicka Swish till nummer 123 249 54 63, märk betalningen med ”Biljetthjälpen”.
  • Ansök om en eller flera biljetter via mail till biljetthjalpen@ifknorrkoping.se
  • IFK Norrköping administrerar biljettförfrågningar

Annonser