31 oktober, 2021

Besviket IFK efter 1-1 mot Borgeby

Trots ett antal bra chanser och ett bättre spel i den andra halvleken blev det bara en poäng mot Borgeby FK och det var ett besviket IFK Norrköping som summerade matchen: “1-1 är helt okej men jag är besviken. Vi ska köra över det här laget egentligen”, sa Lovisa Gustafsson efter 1-1 (1-1) mot Borgeby FK.

Det var en tung inledning för IFK Norrköping som hade problem med att hitta in i både tempo och intensiteten och det var gästerna från Skåne som skapade de första chanserna även om distansskotten inte satte Sofia Hjern eller backlinjen på några större prov.
   Det tog en kvart innan IFK lyckades spela sig fram till sina första möjligheter. Då hade inledningen av matchen varit lite irriterad där Borgeby ofta sökte längre bollar på sina yttrar.
   Närmast var Emma Engström som efter ett inlägg från Emelie Johansson nickade precis över.
   Och det var som att IFK behövde de där chanserna för att vakna till. De flyttade upp spelet och fick mer tid på offensiv planhalva vilket skapade ett annat lugn.
   Men det var väldigt mycket nästan för båda lagen och en böljande matchbild där lagen i perioder turades om att ha initiativet.
   Det var i en sådan period som 0-1 kom även om ledningsmålet inte kändes logiskt. På ett inlägg från höger mötte Tilde Olsson med en volleystyrning och bollen gick i en båge över Hjern – det var Borgebys första egentliga organiserade anfall.
   IFK hade fortsatt svårt att etablera sitt eget anfallsspel och det tog ytterligare ett tag innan de pendlat tillbaka och gett sig själv en bra period.
   Så kom ett par bra chanser – först genom Engström och sedan efter en tung Irma Cajlakovič-frispark.
   Med ett par minuter till paus kom kvitteringen efter att Johansson jobbat fram en hörna. Jennie Egeriis slog till med vänsterfoten och Lovisa Gustafsson nickade in kvitteringen.

• Det var väldigt viktigt och skönt. Jag visste inte ens att jag fick den på pannan riktigt, sa hon efteråt.

Ett viktigt och skönt mål som gav IFK ett annat utgångsläge till den andra halvleken. De första 45 var inte tillräckligt bra tyckte målskytten.

• Vi är väldigt utspridda som lag, vi jobbar inte tillsammans och vi körde en och en. Det är väldigt tyst på plan och jag känner inte igen oss alls – det är ingen bra första halvlek.

Den andra halvleken skulle se väldigt lik ut den första även om IFK fick igång mer av sig själva.
   Både Jennie Egeriis och Emelie Johansson hade möjligheter samtidigt som Borgeby hade en liten period i början av halvleken med längre anfall.
   Men det brändes aldrig riktigt till på riktigt från någon av lagen och det var mest försök som stoppades innan respektive anfallare kom nära motståndarens straffområde.
   När de sista 20 minuterna närmade sig kom dock ett litet tryck från IFK. Först var det Irma Cajlakovič som hittade inbytte Selma Berggren vars nick togs bort av försvarare. Därefter var det Molly Wiklanders fina hörna som hittade Clara Flenhagens panna som med en väldig fart nickades mot mål där en försvarare på mållinjen reflexnickade bort bollen.
   Det kändes lite som att det var en sådan eftermiddag och kväll.
   IFK lyckades skapa några halvchanser i slutskedet av matchen men det blev bara kryss i en tight och ganska jämnmatch där Borgeby gjorde sitt för att förhindra IFK att spela på det sättet de ville.

Lovisa Gustafsson tyckte den andra halvleken var bättre – men inte tillräckligt bra.

• Vi släpper boll på ett och två, vi jobbar med kompakta och sköter pressen. Men jag tycker inte alls det är bra ändå – vi kan mycket bättre.

Vad berodde det på att ni inte kom in i det?

• Vi är kanske lite mentalt trötta och vi är inte riktigt där med fokus. Det är slarv – vi får inte till passningarna. Jag vet inte vad det är men det tar ett tag att komma in i det vilket visar sig i andra.

Kvitteringsmålet i slutet av den första halvleken var Lovisas åttonde för säsongen och anfallaren har hittat mer och mer rätt efter sommaruppehållet.
   Självförtroende är den viktigaste anledningen.

• Det var rätt nere i slutet av sommaren men Tor-Arne har hjälpt mig och jag har fått bättre passningar. Vi har kommit upp mer offensivt. I våras kom vi till ett läge per match och nu kommer vi till fler, sa Lovisa Gustafsson.

Två matcher återstår i Elitettan 2021. Nästa helg borta mot IFK Kalmar och därefter säsongsavslutningen hemma mot Alingsås FC.

IFK Norrköping 1-1 (1-1)
Elitettan (24:26)