IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

1 april, 2021

Ari Skúlason: “En stor lättnad att det är klart”

Igår blev den isländske landslagsmannen Ari Skúlason äntligen klar för IFK Norrköping. “Jag hoppas att jag kan hjälpa grabbarna i IFK med min erfarenhet och vilja att vinna matcher”, säger nyförvärvet.

Det har varit några intensiva dagar för IFK Norrköpings nyförvärv. Ari Skúlason, med 79 landskamper för Island, var som vanligt en del av truppen till landskamperna i VM-kvalet.

Island fick en knackig inledning av kvalet med två raka bortaförluster: 3–0 mot Tyskland och 2–0 mot Armenien. Igår gick det bättre och Island tog sina första poäng i gruppen när de vann med 4–1 borta mot Liechtenstein.

Ari Skúlason hoppade in i slutminuten mot Tyskland, spelade hela matchen mot Armenien och satt på bänken i gårdagens match. Mitt under matchuppladdningen igår blev det helt klart att han framöver kommer att spela i IFK Norrköping.

  • Det är bra med mig, men jag är trött och det är skönt att få det på plats. De här sista dagarna har varit lite frustrerande och jobbiga, så det är en stor lättnad att det är klart, säger Ari som precis lämnat landsmännen för att ta sig till Belgien.

Ari Skúlason kommer tillbaka till Sverige åtta år efter att han lämnade GIF Sundsvall. I belgiska högstaligan hamnade han efter tre år i danska Odense.

  • Jag har varit i två klubbar i Belgien: Lokeren och Oostende. Det var två jätteroliga första år i Lokeren, sen blev det lite kaos sista året. Vi spelade inte dåligt men inget gick och vi tappade många poäng i slutet av matcherna. Till sist åkte vi ur, ägaren lämnade och klubben gick i konkurs. Det var synd på en så fin och traditionell klubb i Belgien som Lokeren var, och det hände så snabbt, säger Ari, som 2019 lämnade för ligakonkurrenten Oostende.
  • De hade en ägare med mycket pengar som köpte många bra spelare. När han lämnade för Anderlecht fick klubben problem med ekonomin och resultaten, det första året var tufft och vi fick kämpa. Klubben fick en ny ägare och den här säsongen har togs nya spelare in som ingen trodde på eller räknade med och laget har gjort ett jättefint jobb i ligan med unga spelare, säger Ari, som lämnar ett Oostende som nu ligger fyra i ligan.

Hur har det gått för din egen del?

  • En fin säsong, jag hade hoppats på att jag skulle göra lite fler poäng men jag har spelat många matcher och det har varit kul. Förut har vi fått kämpa i botten i en tuff liga och det har varit mentalt jobbigt. Jag hoppas att jag kan hjälpa grabbarna i IFK med min erfarenhet och vilja att vinna matcher.

Ari har följt Allsvenskan noga under sina år utomlands.

  • Jag har bra koll på Allsvenskan. Jag har följt den sedan jag lämnade, jag har många som kompisar som spelat där och jag har följt mina gamla klubbar.

Koll på IFK Norrköping har han också. Ari räknar upp en rad spelare som han känner från landslaget och tiden i Sverige: Arnór Traustason, Arnór Sigurdsson, Gardar Gunnlaugsson och Ísak Bergmann Jóhannesson.

  • Stefan Thordarson var en jobbig jävel att möta.

Med 33-åringen blir det ytterligare isländskt i omklädningsrummet och Ari hoppas att han kan hjälpa de unga spelarna. Bland dem finns de 10-15 år yngre landsmännen Ísak Bergmann Jóhannesson, Oliver Stefánsson, Finnur Tómas Pálmason, Jóhannes Kristinn Bjarnason.

  • Det är alltid bra med en mix av spelare i olika åldrar. De unga ska kunna se på de äldre hur livet funkar som fotbollsspelare. Jag vet inte hur många som känner till mig, men jag gillar att ställa krav på mina lagkamrater. Jag hoppas att jag kan hjälpa de unga spelarna att utvecklas.

Vad har du för bild av IFK Norrköping? 

  • Det är en fantastisk klubb men många unga spelare. Jag har en jättebra bild av IFK, som har utvecklats till ett av de bästa lagen i Sverige.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

  • Jag gillar att spela fotboll, det är det viktigaste. Jag har en fin vänsterfot och jag är en aggressiv spelare – inte den största, men jag är tuff och irriterande att möta.

Annonser