IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

1 februari, 2020

Andreas Blomqvist: “En av de bästa höstarna i mitt liv”

IFK Norrköpings nummer 23 om att ha blivit pappa, vägen tillbaka efter skadorna och säsongen 2020. “Min strävan har alltid varit att komma tillbaka ännu bättre”, säger mittfältaren.

– Det är kanon, det är ett jättebra ställe vi kommit till. Superfin plan och härligt att komma ned till värme och gräs, man märker hur mycket man saknat det – det är en helt annan känsla än att springa hemma i kylan. Dels fotbollsmässigt, men också att laget kan bygga vidare på saker och ting och komma närmre varandra som lag och personer, säger Andreas Blomqvist några dagar in i träningslägret i Portugal.

Andreas Blomqvist är tillbaka efter några tunga, skadefyllda år. Hösten 2019 stod han allt som oftast med i Jens Gustafssons startelva och hade en viktigt roll – men en ännu viktigare roll har han nu tagit på sig utanför fotbollsplanen.

– Jag fick mitt första barn i höstas, tre dagar innan Kalmarmatchen. Det var en jättehärlig höst, dels att jag fick börja spela matcher från start igenom och sen kom barnet på det, så det var en av de bästa höstarna i mitt liv.

Andreas medger att det var omtumlande dagar efter att dottern kommit till världen, men allt för påverkad verkar han inte ha varit. Någon jättetydlig bild av hur själva målet kom till har han dock inte.

– Kalle (Holmberg) hittade in till mig på fötterna, sen var det bara att rulla in den. Just den dagen och det målet kommer jag alltid att komma ihåg – barnet kom ju bara tre dagar innan så jag kunde tillägna det till min tjej och barnet. Det var väldigt fina dagar och det kändes lite som ödet att jag fick göra mål i den matchen. Jag har haft några chanser tidigare, men väntade till rätt tillfälle. Det var speciellt.

IFK Norrköping är några dagar in i det tolv dagar långa träningslägret i Portugal.

– Det är en utmaning, man har varit ifrån familjen som max två dagar innan så det är klart man saknar den lille ungen där hemma. Samtidigt har jag en tjej som jag vet tar hand om barnet på bästa sätt och nu för tiden kan man ju ha daglig kontakt, så det ska nog gå bra.

Efter två knäskador var Andreas Blomqvist tillbaka på fotbollsplanen hösten 2018.

– Sen fick jag någon liten känning, så man kan säga att jag var med från starten av säsongen 2019. Jag var med på försäsongen, men samtidigt så ville både jag och Jens ge skadan tid så jag tog försäsongen och första halvan av säsongen för att kunna bygga upp mig, hålla mig frisk och vara redo när chansen kom.

Suget tillbaka till fotbollsplanen var stort.

– Som fotbollsspelare blir man alltid otålig, man hade gärna velat vara med tidigare men jag känner en så stor trygghet i mig själv att det bara var att jobba på. Sen fick jag chansen borta på Malmö FF, och spelade väl egentligen resten av matcherna efter det. Jag kände att jag var tillbaka på riktigt efter de två tuffa knäskadorna. Innan hösten hade jag bara gjort kortare inhopp eller någon enstaka match, men nu fick jag ett gäng matcher där jag kände att jag höll en bra nivå. Det kändes bra att vara tillbaka på riktigt.

Kändes det som att du blev bättre och bättre ju längre hösten led? 

– Absolut. Det är viktigt att få ett antal matcher för att finna sin roll i startelvan, tajmingen och allt det är. Jag kände att jag kom in i det hyfsat snabbt, jag är glad över att jag kom tillbaka och spelade som jag gjorde. Jag hoppas kunna bära med mig det in i nästa säsong.

Känner du att det är någon skillnad på dig som spelare före och efter skadorna? 

Det är svårt att svara på. Jag tror att man utvecklas väldigt mycket av att vara skadad och gå igenom två rehabperioder som jag har gjort. Man jobbar med sig själv mycket och med att varje dag sätta upp nya mål – det är bara du själv som kan göra jobbet, säger Andreas, och fortsätter:

– Dessutom uppskattar man fotbollen på ett helt annat sätt när den tas ifrån dig. Jag skulle säga att jag utvecklats i mig själv, och jag tror att jag kan ha blivit en bättre fotbollsspelare av de här skadeperioderna. Man får fokusera mycket på den mentala och fysiska biten. Min strävan har alltid varit att komma tillbaka ännu bättre.

Har du tappat något?

– Jag tror att det kan vara jobbigare för en spelare som levt på sin fysik som får svåra knäskador och liknande. Jag har alltid varit en spelare som levt mycket på mitt huvud och intelligensen. När jag väl känt att kroppen håller tycker jag att det gått fort att hitta tillbaka till den jag var innan skadorna. Jag har inte blivit sämre av mina skador, mer än att man såklart tappat en viss tid på planen när man varit borta.

Vad hoppas du på 2020?

– Jag hoppas att jag kan bygga vidare på hösten och ta med mig det in i denna säsong, och förhoppningsvis kunna bidra med mitt spel i det här laget. Jag ska jobba på och hoppas att det ger utdelning och att jag kommer vara en bidragande faktor i det här laget nu.

Annonser