IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

17 maj, 2024

Andersson om inledningen: “Vi växer som lag för varje match som går”

Med 2-1 seger på hemmaplan i ryggen åker IFK Norrköping till Skåne för att möta Vittsjö GIK. “Det behövs tålamod, att vi undviker att åka på omställningar som vi gjorde i första halvlek senast och tro på att vi kommer göra mål om vi nöter på”, säger Fanny Andersson om nycklarna inför bortamatchen på Vittsjö IP.

Efter en kortare skadeperiod som satte Fanny Andersson på sidan så var mittfältaren tillbaka när IFK Norrköping besegrade KIF Örebro med 2-1.

  • Jag tycker det var en väldigt bra match från oss, trots att KIF inte har tagit några poäng så är de ett bra lag. Första halvlek från oss är stark, vi låter dem inte komma till några målchanser och vi kontrollerar matchbilden. Sen rider vi ut stormen och är nöjda med att ta med oss tre poäng, säger Fanny om senaste vinsten.
  • Det var väldigt kul att vara tillbaka, jag kände lite ringrostighet i början men sen kom jag in i det. Nu känner jag mig redo att spela match igen.

Hur var det att se matcherna mot AIK och Hammarby från TV-soffan?

  • Det är det värsta som finns, att sitta på bänk och kolla från sidan. Jag blir fruktansvärt nervös, vankar omkring och skriker hemma.

Mittfältaren har spelat fyra matcher hittills i årets säsong av OBOS Damallsvenskan, alla från start bredvid kapten My Cato.

  • Fanny är en väldigt smart spelare. När jag drar iväg så vet jag att hon finns bakom för att behålla balansen, säger My om sin lagkamrat.

Andersson själv förklarar dynamiken mellan henne och My:

  • Vi har exakt samma roll, vi läser av varandra väldigt bra och ger varandra frihet att göra det vi bägge är bra på. Om jag sticker iväg så täcker hon bakom och vice versa. Beroende på vilka andra man spelar med så förändras det. När jag och My spelar ihop så gör vi liknande saker på plan.

Sex omgångar har spelats av OBOS Damallsvenskan. Fanny, med över 150 matcher i serien under bältet, tycker IFK gjort en bra start.

  • Vi växer som lag för varje match som går. Vi har spelat två bra matcher mot två av de favorittippade lagen och inte förlorat på hemmaplan. Det är väldigt starkt.
  •  Vad gäller serien så har vissa lag överraskat positivt och vissa negativt. Linköping som vi möter nästa helg har inte lyckats ta så mycket poäng än.

På fredag eftermiddag tar laget bussen till Kristianstad för att på lördagen möta Vittsjö på Vittsjö IP. Skåningarna har haft stor spelaromsättning inför säsongen och bytte även huvudtränare. I truppen hittas bland annat Shannon Woeller som spelade för IFK föregående säsong.

Apropå att växa som lag, känns det som att Vittsjö är i en liknande sist då de bytt tränare och många spelare? 

  • Det blir ju så. Vår trupp var inte helt satt förrän efter Djurgården. Alla vill att det ska sitta så tidigt som möjligt då behövs tålamodet, vilket nog gäller Vittsjö. Men det är tufft att spela på deras IP, de har en historia av att ha en stark hemmaborg och det är där de har tagit sex av nio poäng.

Att det är svårt att möta Vittsjö på deras hemmaplan är närmast sanning i OBOS Damallsvenskan, men vad beror det på?

  • De har en stor tro. Det är en liten plan som är långsammare att spela bollen på. Det i kombination med deras fysiska spel gör dem till svåra motståndare där.
  • Vi behöver ta oss an matchen likt mot Örebro. Det behövs tålamod, att vi undviker att åka på omställningar som vi gjorde i första halvlek senast och tro på att vi kommer göra mål om vi nöter på.

 

IFK Norrköping

Kamraterna hade ett stort spelövertag mot KIF Örebro och kunde rättvist ro segern i hamn med 2-1 på tavlan.

Tabelläget: 5:a | 10 poäng | 11 mål/11 insläppta | 3 – 1 – 2

Målskyttar: Sara Kanutte Fornes 5 mål.

Flest framspelningar: Elin Rombing 2st.

 

Vittsjö GIK

Skåningarna gjorde stora truppförändringar inför säsongen och nya huvudtränaren Jonas Axeldal blev klar först i slutet av februari.

Kvalitet saknas inte men Vittsjö har blandat och gett i inledningen av OBOS Damallsvenskan, senast 2-1 förlust mot Djurgården på bortaplan.

Tabelläget: 8:a | 9 poäng | 7 mål/12 insläppta | 3 – 0 – 3

Målskyttar: Tanya Boychuk 3 mål.

Flest framspelningar: Kayla Adamek 2 st.

 

Vittsjö GIK – IFK Norrköping 18/5 15:00, OBOS Damallsvenskan omgång 7, Vittsjö IP, Viaplay

Annonser