IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

29 mars, 2024

Alm: ”Vi blir inte bättre om vi har en månad till av försäsong”

Andreas Alm möter sin första allsvenska match som huvudansvarig för IFK Norrköping. Han gör det med tillförsikt. “Jag är säker på att vi inte blir bättre om vi har en månad till av försäsong”, säger han.

IFK Norrköping tränade under en värmande vårsol på långfredagen. Sista passet innan det är dags att riva igång 100-årsjubilerande allsvenskan. Andreas Alm behöver ingen mer tid. Det räcker med förberedelser. Nu vill han spela matcher om poäng.

  • Jag har laget klart för mig. Spelarna har fått det också, säger IFK-tränaren.

Har det märkts i veckan att det är nedräkning till premiären?

  • Man är ju ”biased” på det sättet. Man vet ju att är dags så man tycker att det märks. Det vässas till lite, laguttagningarna blir skarpare. Vi är ändå närmare 30 spelare och det är två tredjedelar som inte får starta utifrån att jag ska ta ut elva som får privilegiet att starta. På så sätt märker man det.

Ni har mött Malmö i närtid, påverkar det hur du förbereder laget?

  • Lite. Sista delen av matchen blev det stora siffror. Vi får fundera lite extra utifrån det vi gjorde där och vad vi vill göra. Samtidigt så finns det så mycket man kan göra. Jag tror det finns en balans i det. Man måste ha praktik mellan teorin också. Har du bara teori, teori, teori så får du ingen effekt på teorin. Du måste praktisera det du gör. Det behövs tid att spela allsvensk match för att flytta laget framåt.

Är ni i fas och där ni vill vara?

  • Det är man alltid. Jag vet inte vad det innebär att vara där man vill vara. Jag är säker på att vi inte blir bättre om vi har en månad till av försäsong. Vi behöver tävlingsmatcher för att komma upp i matchtempo. Alla startar med samma förutsättningar. Vi kommer inte längre på försäsongen, säger Andreas Alm.

Hur ser du att ni kan såra Malmö på bästa sätt?

  • Klarar man att ha ett anfallsspel som utmanar deras backlinje och hela deras lag, är du skicklig på bollen och där de inte får träff på dig i press så blir det ganska bra matcher mot Malmö. Sen är det svårt. Det är ett lag som gillar att överbelasta på olika sidor och därifrån är det svårt att ta sig ur emellanåt. Då hamnar du i ett kortare bollinnehav och så hamnar du under, vad många tycker, ett tryck. Det finns stora utmaningar, men vinner du boll så är det väldigt stora ytor som är lockande att anfalla i.

Gjorde ni det bra senast?

  • Vi startade matchen bra. Sen tycker jag inte vi kom ur pressen särskilt bra i andra halvlek. De skapade inte så mycket men vi kom inte ur det heller.

Malmö FF som motståndare, hemmapremiär, allsvenskan fyller 100 och det är bra tryck i biljettförsäljningen: Det är så man vill starta en säsong?

  • Ja ja. Så är det. Det finns inga derbyn att spela för klubben, för tillfället. Då är det bättre att ta ett lag som har ett följe som blir några stycken och ett lag som media tycker om att följa.

Följande spelare är inte aktuella för spel i den allsvenska premiären: Jacob Ortmark, Kristoffer Khazeni, Jesper Ceesay, Joseph Ceesay, Isak Ssewankambo och Ismet Lushaku.

 

IFK:s tio senaste premiärer
2023: IK Sirius (h) 1-1.
2022: Varberg (h) 0-1.
2021: IK Sirius (h) 1-1.
2020: Kalmar FF (h) 2-1.
2019: Helsingborgs IF (b) 1-3.
2018: Brommapojkarna (h) 2-1.
2017: Hammarby (h) 2-1.
2016: Malmö FF (b) 1-3.
2015: Örebro SK (h) 1-1.
2014: BK Häcken (b) 1-2.

 

IFK Norrköping – Malmö FF 30/3 15:00, Allsvenskan, PlatinumCars Arena, Discovery+ 

Annonser