IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

15 maj, 2024

Alm: “Hämta poäng i nästa match är viktigare än målskillnad”

Två raka förluster. Nu väntar Kalmar FF på Guldfågeln Arena. Här är Andreas Alms tankar kring resan till Småland, den egna defensiven och skadeläget.

AIK och Hammarby i de två senaste omgångarna har gett noll poäng. Inför sin nionde allsvenska match som IFK-ansvarig, borta mot Kalmar FF, ger Andreas Alm följande status om:

Skadeläget: 

 • Joseph Ceesay och Yahya Kalley är inte med i truppen och är troligtvis borta en stund. Hur länge vet jag inte. Vi ska vänta på svar från undersökningar och allt möjligt. Jag har inte så bråttom att räkna bort spelare. De är bättre att hålla uppe tron.

Vito Hammershöy-Mistrati:

 • Han tränar inte. Har ont i sin kropp och behöver någon dag till.

Tidigare egna erfarenheter från Guldfågeln Arena:

 • Kommer knappt ihåg. Jag tror jag har vunnit där några gånger, förlorat någon gång och säkert kryssat också. Jag kommer mest ihåg segrarna, antar jag.

Hur IFK klarat omställningen till naturgräs så här långt:

 • En dålig gräsplan tror jag inte något lag gynnas av. Vi har väl gjort det okej, tycker jag. Vi har förlorat mot Mjällby och AIK med ganska stora siffror. Samtidigt gjorde vi en väldigt bra match mot Göteborg. Det är svårt att dra några växlar. Vi var inte så bra hemma mot Malmö på konstgräs.

Om den taktiska ingången är densamma oavsett om det är konstgräs eller naturgräs:

 • Det finns med som en aspekt, men den är marginell.

Bilden av Kalmar FF:

 • Dom är bättre offensivt än Hammarby, men nu mötte vi ett Bajen utan Djukanovic (Viktor). Han tillsammans med Besara (Nahir) och Erabi (Jusef) gör mycket som individer för Hammarby, men Bajen har inte ett offensivt spel där de lyckats få igång ett kombinationsspel eller uppbyggnadsspel. Hammarby skapar nästan ingenting i straffområdet. De har lite möjligheter, medan Kalmar skapar en del. Islamovic (Dino) på dels sin storlek, men de har också ett kombinationsspel och spelar på ett tillslag många gånger igenom. På offensiv planhalva tror jag inte att de behöver ändra så mycket för att börja vinna igen. Det är andra delar i spelet, som försvarsspel och offensivt uppbyggnadsspel.

Att IFK släppt in 20 mål på åtta matcher:

 • I enskilda matcher gör det jätteont i mig att släppa in mål. Sättet vi gör det mot Mjällby. Sex mot AIK, fem mot Malmö gör alla ont. Det är där målen ligger i stort sett. De extra målen. Det gör jätteont under pågående match, men när domaren blåser av och matchen är slut är jag dålig på att ta med mig resultat och poäng in i sekunden efter match. Då har vi gjort allt. Det är det jag sagt till spelarna att vi kan inte ligga kvar i känslan av att ha vunnit eller förlorat för länge. Jag har aldrig gjort det. Man är glad i omklädningsrummet efteråt, man är glad generellt över att vi vunnit, men jobbet med nästa match påbörjas direkt.  Vi vill inte släppa in mål, men det viktiga för oss är att ta tre poäng i nästa match.

Snacket om målskillnad är överdrivet:

 • Det finns ingen motsättning i det, att känna att målskillnad bara är en fråga efter den sista matchen. Hämta poängen i nästa match är viktigare än att se på målskillnad. Som målvakt vill man inte släppa in mycket mål, men man ska vara resilient mot saker och ha en mental motståndskraft mot saker som kan påverka en negativt. Du ska klara av det. Jag skulle bli jättebesviken på mina spelare om de inte kunde hantera att vi släppt in 20 mål. Då får de sträcka upp handen och säga att de inte vill vara en del av det här längre.

Inställningen att sätta ett bra försvarsspel med motiveringen att ge sig själv chansen att vinna:

 • Vi har jobbat mer med försvarsspel än med annat. Att vi släpper in sex mål i en match och fem i en annan, så det blir elva – det är klart hade vi släppt noll i dom matcherna så hade vi stått på nio insläppta. Hur mycket vikt ska du lägga vid det? Vi nollade Gais här ute och spelade bra mot Göteborg borta. Hammarby skapar lite. Det svänger en del i resultat, men vi måste också se på det vi gör bra. Innebär 20 insläppta att all defensiv varit dålig? Ok, om den har det – hur kommer det sig att vi också vunnit ett par matcher?

Det är en för enkel analys att dra?

 • Jag tycker människor ska dra den analysen. Dom som följer oss. Sen får vi som jobbar med det här och har det som yrke se till att inte dra så enkla analyser och göra en bättre analys.

Om startelvan är spikad:

 • Den har jag klart för mig och spelarna vet om den.

 

IFK Norrköping

Kamraterna behöver studsa tillbaka efter två raka förluster, senast mot Hammarby på PlatinumCars Arena i en match som slutade 2-1 till Bajen.

Tabelläget: 12:a | 10 poäng | 12 mål/20 insläppta | 3 – 1 – 4.

Flest mål: Arnór Traustason 4 mål.

Flest framspelningar: Tim Prica 2 st.

 

Kalmar FF

Henrik Jensens Kalmar FF har haft en tuff start på säsongen. KFF tog viktiga poäng senast man var på hemmaplan när Halmstads BK besegrades med 5-2.

Tabelläget: 14:e| 6 poäng | 14 mål/18 insläppta | 2 – 0 – 6.

Flest mål: Jacob Trenskow 4 mål.

Flest framspelningar: Jacob Trenskow 4 st.

Kalmar FF – IFK Norrköping 16/5 19:00, Allsvenskan omgång 9, Guldfågeln Arena, discovery+ 

Annonser