26 juni, 2019

“Alla går till sig själva och steppar upp ett steg”

Ett tidigt ledningsmål för hemmalaget och därefter efter en vändning av gästerna – IFK Norrköping dam visade styrka och tog en tung derbyseger under måndagskvällen.
– Helt klart var det en skön lagseger och idag är vi lite större och starkare än våran motståndare sett till 90 minuter, sa tränare Anna Eriksson efter 3–1 (1–1) mot Lindö FF.

Kvällssol och sommarvärme. Det var andra ord perfekta förutsättningar för ett Norrköpingsderby.
   Och det började bäst för det gulklädda hemmalaget.
   Efter bara nio minuter gav Molly Wiklander Lindö FF ledningen.
   En snabb och kort hörna och ett avslut utifrån straffområdeskanten som rann igenom försvarslinjen och intill den bortre stolpen.
   Därefter var det Lindö som skapade mest trots att Norrköping försökte.
   Men så kom 1–1 och det mål som väckte ett segstartat bortalag.
   Filippa Sjöbergs långa inkast skarvades in i straffområdet av Alma Sjödahl och vid den första stolpen dök Maja Lundman upp och petade in sitt tredje mål för säsongen.
   Oavgjort efter dryga halvtimmen och resterande minuter blev rätt så lugna för båda lagen – en halvlek tränare Anna Eriksson inte direkt var jättenöjd med.
   –Vi gör inte det vi kommit överens om, vi är inte spelbara eller tar löpningar offensivt där vi använder alldeles för många tillslag vid speluppbyggnad och tar felbeslut, sa Anna.
   Även defensivt fanns det saker att förbättra.
   –Vi är inte så aggressiva som vi vill vara utan faller tidigt och ger Lindö-spelarna chans att ta fart och få gå in i plan istället för tvärtom.

Till den andra halvleken stuvade Norrköping om. Lovisa Gustafsson och Linn Bogren ersatte Ella Degerstedt och Wilma Thörnkvist och det var just IFK Norrköping som öppnade bäst.
   Då höll Anna Veström tätt och gjorde ett antal fina räddningar.
   Till slut blev hon och Lindö överlistad även i den andra halvleken.
   Filippa Sjöberg lyfte en fin boll i djupet till Alma Sjödahl som tog emot, avancerade framåt och inåt och kallt placerade in 2–1 till IFKs favör. Då hade matchuret tickat upp på 66 minuter och när Lovisa Gustafsson placerade in 3–1 efter en diagonal passning från Alma Sjödahl fyra minuter senare orkade inte Lindö replikera.
   Det blev ytterligare en 3–1-seger för IFK Norrköping lagen emellan i seriesammanhang.
   Ni rättade till spelet till andra halvlek?
   –Vi hittar mer rätt – givetvis har bytena en viss inverkan men det handlar mer om att alla går till sig själva och steppar upp ett steg, sa Anna.

Det är en styrka att vända fotbollsmatcher. Framförallt i ett derby där spelet inte stämmer och fungerar som man vill
   –För många av våra spelare var det en nervös match. Det var det första riktiga derbyt många är med om, sa Anna och påpekade att vinsten innebär att Norrköping hänger på toppen.
   Resultatet var hon såklart nöjd med.
   –Sett till hela matchen luftar vi också många spelare och det är underbart att ha många duktiga spelare i truppen som verkligen gör skillnad och förändrar matchbilden.
   Dessutom har Norrköping ett antal spelare som ska iväg och spela final i Cup Kommunal i veckan.
   –Vi tar också ansvar över att släppa iväg så fräscha spelare som möjligtvis till på onsdag då våra 02-tjejer spelar SM-final med distriktslaget, sa Anna Eriksson.

11 av 22 omgångar är spelade i division 1 mellersta Götaland säsongen 2019 och med hälften av matcherna klara ligger IFK Norrköping på en andraplats i tabellen, två poäng efter fjolårs-antagonisten Jitex som dock har en match mer spelad.
   Det innebär också att serien vänder nästa omgång. Då åker Norrköping västerut till utkanten av Varberg och Valinge. När Valinge-Derome gästade Östgötaporten i våras bjöd de hemmapremiär-publiken på en 4–2-seger efter mål av Alma Sjödahl, Ida Andersson, Clara Flenhagen och Lovisa Gustafsson.

Se hela derbymatchen igen på NT.se.

Lindö FF–IFK Norrköping 1–3 (1–1)
Division 1 mellersta Götaland 11:22
Fastighetsteknik Arena
Mål: 1–0 (9) Molly Wiklander, 1–1 (33) Maja Lundman, 1–2 (66) Alma Sjödahl, 1–3 (70) Lovisa Gustafsson
Publik: Ingen uppgift
Varningar: LFF: (25) Johanna Alm, (72) Ebba Pettersson – IFK: (87) Lovisa Gustafsson
Domare: Emma Wesselgård
IFK-laget: 55. Julia Nyström (mv) – 31. Tilda Lundström, 19. Felicia Rohlén, 3. Clara Flenhagen (K), 4. Ella Degerstedt (46′ 15. Lovisa Gustafsson), 21. Ebba Sjögren, 8. Wilma Thörnkvist (46′ 18. Linn Bogren), 9. Filippa Sjöberg (77′ 5. Junis Andersson), 11. Alva Selerud (77′ 27. Ida Andersson), 14. Maja Lundman, 10. Alma Sjödahl (88′ 12. Ronja Karlsson Törnborg)
Ej använda avbytare: 1. Sofia Hjern (mv) – 2. Sara Hjelm