IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

23 oktober, 2024

Avtäckningen av Ove Kindvalls staty

Kamrater, vänner och supportrar samlades längs Södra Promenaden, när statyn av Ove Kindvall avtäcktes och blev en del av stadsbilden.

Ove Kindvall växte upp på Albrektsvägen, började spela fotboll på Getängen och blev en av IFK Norrköpings allra största profiler.

I dag är Norrköpingssonen för evigt en del av föreningens hem vid Södra Promenaden.

Konstnären Elo Liivs verk, som är en gåva från Peter Hunt (ordförande i IFK Norrköping mellan 2009-2021) och hans familj till föreningen och supportrarna, avtäcktes måndagen den 21 oktober före den allsvenska hemmamatchen mot Brommapojkarna.

Historien och framtiden möttes i ett och samma drag, när pappa Mathias Florén, som var med i ledarstaben vid IFK Norrköpings SM-guld 2015 och hans son Maxwell, som spelar i IFK Norrköpings P 15-lag, drog skynket och visade konstnären Elo Liivs skapelse för världen.

Ove son, Niclas Kindvall, som också var en firad skyttekung i IFK Norrköping, var på plats med systrarna Ulrica och Tina.

Ove Kindvall kunde själv inte närvara på grund av hälsoskäl, men Niclas beskrev stoltheten som hans pappa gav uttryck för.

”Vi är jättestolta och jag vet att han är det också. Han blev väldigt glad för några år sedan, när han fick veta att det skulle göras en staty”, berättade Niclas.

Många bekanta fotbollsprofiler var på plats vid det historiska ögonblicket. Guldmakaren och förre förbundskapten Janne Andersson kom tillbaka till Norrköping för en kväll. De gamla IFK-tränarna i Kent Karlsson och Sören Cratz syntes i vimlet tillsammans den förre klubbdirektören Tommy Wisell och vitblåa profiler i Eine Fredriksson, Janne Hellström och Jan-Åke Jonsson.

Familjen Hunt, som representerades av Peters fru Gisela och Peters barn Helene och Simon, lämnade över statyn till föreningen och ett gåvobrev till Christopher Telo innan skynket föll och statyn blev känd för världen.

  • Det blev en känslosam kväll på många sätt. Jag är ödmjukt lycklig över att så många supportrar kom och var med, när Ove Kindvall flyttade in här. Det känns väldigt bra att statyn äntligen är på plats och ger oss och Norrköping ett nytt landmärke, säger Mats Willner Verksamhetsutvecklare IFK Norrköping.

 

Se invigningen och intervjuer med Janne Hellström, Kent Karlsson och Janne Andersson.

Annonser