IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

1 oktober, 2024

Stellan Carlsson blir ny huvudtränare för IFK Norrköping dam

Stellan Carlsson blir IFK Norrköpings nya damtränare. “Jag kommer till en av landets stora fotbollsklubbar”, säger 54-åringen.

Välkommen till IFK Norrköping, Stellan Carlsson.

Gävlesonen som vunnit både SM-guld och Svenska Cupen lämnar Piteå IF efter 13 säsonger för att fortsätta det fina arbete som Tor-Arne Fredheim åstadkommit som både tränare och manager sedan augusti 2021.

  • Otroligt spännande, säger Stellan om sitt nya tränarjobb och inleder det så fort den här säsongen är slutspelad.

Vad lockar?

  • Oj, flera saker. Jag kommer till en av landets stora fotbollsklubbar. En starkt rotad förening som på ganska kort tid har byggt upp något väldigt bra på damsidan. Väldigt bra gjort och med kloka idéer och tankar hur man ska föra verksamheten framåt. Det finns en trupp som visar upp kvalité. Det finns en organisation och förutsättningar som är spännande.

Redan som 18-åring blev Stellan Carlsson ungdomsledare i moderklubben Brynäs IF.

Den egna aktiva karriären avslutades tidigt.

Som 25-åring inleddes coachbanan med uppdrag i IFK Gefle och fortsatte till IK Sirius herrjuniorer, gick vidare till A-laget och senare FC Gute som han förde till division 1.

På CV:t står även riksinstruktör på SvFF med ansvar för tränarutbildningar på såväl pojk- som flicksidan.

Så småningom hamnade Stellan Carlsson i norr och gör nu sin 13:e och sista säsong för Piteå IF där hans arbete och resultat hyllats av såväl spelare som tränarkollegor.

2014 och 2018 fick han utmärkelsen Årets tränare i OBOS Damallsvenskan.

  • Det finns en massa orsaker till att man stannar 13 år i samma förening. Vi har byggt upp starka band. Utveckling är en nyckel om man vill nå resultat. Det känns som vi har lyckats utveckla oss, även om det är tuffa förutsättningar ekonomiskt och resemässigt. Det finns ett enormt driv, säger Stellan Carlsson.

Som du nu tar med dig till IFK Norrköping?  

  • Ni kommer inte möta en tränare som vill ha fokus på sig själv, eller som tycker det är speciellt viktigt, men jag är ansvarig och har en tro på mig själv och det jag gör. Det är alltid ett team, framför allt spelarna, som ser till att det blir bra. Jag tror på att jobba tillsammans och det tycker jag finns i IFK redan.

Hur vill du se ditt lag spela?

  • I grunden en vilja att vara aggressiv och pressa för att vinna bollen högt. Nu är inte fotbollen så enkel att man alltid kan göra det, men jag vill se att vi jobbar hårt för att göra det. Ett mer attackerande anfallsspel än att hålla i bollen i en väldans massa passningar på egen planhalva. Sen spelar det in vad vi har för spelartyper i laget. Vilka styrkor vi ska utnyttja, betonar Stellan Carlsson.

Och fortsätter:

  • En viktig del är att lära känna alla människor som jag ska arbeta med. Grunden är att lära sig att förstå hur människor fungerar i olika situationer. En av de saker som jag älskar mest är att driva individen och laget framåt och bli väldigt starka.

Sportchefen Dennis Popperyd ser en naturlig ersättare för Tor-Arne Fredheim som bara har fem matcher kvar på en framgångsrik IFK-tid.

  • Tor-Arne har under sina år här fått goda resultat, tagit oss uppåt i seriesystemet och bidragit till de resultat damlaget uppnått. Det tackar vi honom för, säger Popperyd.

Vad får vi i Stellan Carlsson?

  • En fotbollstränare som är duktig på att anpassa spelet efter spelarnas kvalitéer i truppen men också har samma värderingar som jag och IFK har. Att här tar man i på riktigt. Stellan möter egenskaperna i att kunna skapa resultat men också nå utveckling vilket alltid har varit beundransvärt för mig själv när jag följt Stellan på håll. Det han lyckats göra med de resurser som funnits är helt otroligt. En klubb som budgetmässigt borde ligga på den undre halvan har överpresterat rejält och alltid varit ett lag att räkna med, framförallt med det senaste cupguldet. Det ska bli väldigt intressant att se vad Stellan kan åstadkomma i en större organisation, säger Dennis Popperyd.

Som även ser en person som kommer att passa väl in socialt.

  • En väldigt omtyckt person inom fotbollen, både hos medarbetare men framförallt hos spelarna i trupperna han basat över. Detta är något som vi fokuserar på här inom organisationen: rätt personer på plats kommer att göra oss framgångsrika.  Tillsammans ser vi fram emot att skapa nya framgångar både på och sidan av planen, säger Dennis Popperyd.

Klubbchefen Michael Sturehed:

  • Varmt välkommen, Stellan. Men vi får inte glömma bort Tor-Arne Fredheims arbete. Det är till stor del hans förtjänst att vi är där vi är. Stellan är rätt man att bygga vidare på våran fina trend.

 

Fakta/Stellan Carlsson

Född: 11 juli 1970.

Familj: Sambo och två barn 12 och 17 år gamla.

Meriter: SM-guld 2018 och cupguld 2024 med Piteå IF, seriesegrare med FC Gute.

Spelarkarriär: Brynäs IF, Gävle GIK och IFK Gefle.

Tränarkarriär: IFK Gefle, Tipselittränare i IK Sirius herrjuniorer. IK Sirius A-lag, FC Gute, Riksinstruktör på Svenska Fotbollförbundet, Piteå IF.

Utbildning: UEFA PRO.

 

Annonser