IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

22 september, 2024

Antoine om debutsäsongen: “Jag har lyckats anpassa mig bättre än vad jag trodde”

Fjorton starter som mittback i IFK Norrköping i sitt första år som professionell fotbollsspelare. Maya Antoine har överträffat sina egna förväntningar, men är ödmjuk inför sina utvecklingsområden framåt i plan.”Det känns som att jag är på rätt kurs för var jag vill komma”, säger Maya inför matchen mot Djurgården.

Att gå från Collegefotboll till OBOS Damallsvenskan är ett stort steg. Maya Antoine tog det när hon fick sin startdebut mot KIF Örebro i omgång 6. Sedan dess har hon startat i ytterligare 13 raka matcher som mittback i sitt första år som professionell fotbollsspelare.

Assisterande tränare Tiina Jukarainen lyfter blicken från datorskärmen där Mayas statistiska underlag presenteras genom tjänsten Wyscout, det italienska fotbollsanalysverktyget som erbjuder videoanalys och spelardatabas med statistik från hela världen.

  • När man tittar på Maya i Wyscout ser man en spelare med bra defensiva kvaliteter, som är säker i sitt presspel och att vinna sina dueller. Även om motståndarna får en bra chans att bryta igenom så löser Maya oftast det åt oss. Hon är otrolig en mot en vilket hon fått med sig från Nordamerika vars spel bjuder in till fler dueller än här i Sverige, säger Tiina om Maya.
  • När vi har boll är hon bra på att med korta passningar lösa press men att hitta längre bollar med precision eller att jobba mot ett positionsförsvar är hon inte lika bekväm med, eftersom det inte är lika vanligt i Nordamerika.

Hur bra är hon sett till standarden i OBOS Damallsvenskan?

  • Hon är riktigt bra, hennes snabbhet är ett vapen hon vässat i många år. Maya är säkert en av de snabbaste mittbackarna i serien och hon har lärt sig att använda det i sina defensiva aktioner, hon hinner alltid fram och kan avvärja hot. Det tydligaste exemplet är hur hon hanterar motståndares djupledsbollar i ytor bakom vår backlinje. Hon är i regel först på boll.

Den höga backlinjen är en av faktorerna bakom att IFK Norrköping denna säsong har ett större eget spel jämfört med debutsäsongen ifjol. Något som två snabba mittbackar i Ebba Handfast och Maya Antoine möjliggör.

  • Eftersom vi vet om Mayas styrkor kan vi i vårt taktiska upplägg utsätta henne för de situationerna. Alla spelares individuella spetsegenskaper och svagheter formar ett lags taktik. Ett lag med långsamma mittbackar kommer inte vara framgångsrika med IFK Norrköpings spel.

Söndag kväll på PlatinumCars Arena. Maya Antoine förbereder sig inför det sista passet innan morgondagens match på Stockholms Stadion mot Djurgårdens IF. Ett av de få kvarvarande lag hon ännu inte hunnit möta i OBOS Damallsvenskan.

  • Det känns inte som att jag spelat fjorton matcher i rad! Säsongen har flugit förbi. Fjorton matcher låter mycket, speciellt med tanke på var jag startade och var jag är nu. Jag har växt mycket under den tiden, lärt mig av mina misstag. En bra start på mitt första år som professionell fotbollsspelare, säger Maya.

Har denna säsong, din första som proffs, varit som förväntat?

  • Ja och nej. Jag har lyckats anpassa mig bättre än vad jag trodde i början. Mitt självförtroende är högre, speciellt i det defensiva arbetet. Det känns som att jag är på rätt kurs för var jag vill komma.

När man tittar i statistikverktyg och på dig under match så ser man tydligt dina styrkor i löphastigeten, fysiken och duellspelet. Är det styrkor du alltid använt dig och förlitat dig på?

  • Så är det. De har varit en stor del av mig som spelare, att lära sig att använda dem på rätt sätt mot smartare och bättre motståndare är nyckeln däremot. Oavsett min snabbhet så behöver jag läsa av spelet och kommunicera med mina lagkamrater för att göra ett ordentligt försvarsarbete.

Hur använder du som spelare statistik för att bli bättre?

  • Jag tittar mest på statistik kring mina dueller, hur många dueller jag vinner och hur många lyckade aktioner jag genomför. Matchens kontext behöver man alltid ha med sig, i vissa matcher kommer vissa saker att synas i statistiken för att matchen är som den är. Man ska inte vara för hård mot sig själv i de situationerna.

Nytt för denna säsong är att vi trycker upp backlinjen mycket högre upp, något som möjliggörs bland annat av två snabba mittbackar i dig och Ebba.

  • Jag älskar att spela med Ebba av den anledningen. Man är inte den sista utposten innan målvakten utan hon är också snabb och duktig i duellspelet.

Var skulle du säga att du befinner dig i processen av att anpassa dig till svensk fotboll?

  • Jag har anpassat mig, speciellt defensivt, bättre än jag trodde. Det är enklast för mig att hantera, det är mer strukturerat. Anfallsmässigt har jag mer att jobba på, ha mer tålamod, hur ska jag ta mig an motståndarnas forward utan att sätta mig själv eller mina medspelare i en onödigt svår situation. Överlag så skulle jag säga att anpassningen går bra. “Not bad.”

 

IFK Norrköping

IFK kom närmare och närmare sin kvittering i slutet av matchen mot BK Häcken men slutligen föll man med 1-0.

Det walesiska nyförvärvet Carrie Jones gjorde debut för Kamraterna i och med sitt inhopp efter halvtid.

Tabelläget: 5:a | 30 poäng | 24 mål/26 insläppta | 9 – 3 – 7

Målskyttar: Sara Kanutte Fornes nio mål.

Flest framspelningar: Elin Rombing sex assist.

 

Djurgårdens IF

Efter en trögstartad och segerlös höst så fick Djurgården rejäl utdelning senast mot Linköpings FC där Blåränderna vann med 5-2.

Under sommarfönstret värvade Djurgården meriterade spelare i Pauline Hammarlund och Mimmi Larsson som tillsammans gjort över 50 matcher i det svenska damlandslaget.

Tabelläget: 7:e | 25 poäng | 27 mål/27 insläppta | 7 – 4 – 8

Målskyttar: Therese Åsland sex mål.

Flest framspelningar: Tove Almqvist sex assist.

Djurgårdens IF 23/9, 19:00 OBOS Damallsvenskan omgång 20, Stockholms Stadion, Viaplay

Annonser