IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

10 september, 2024

Den ständigt brinnande vinnarskallen: “Du måste ha det”

Känslan att förlora är ett risktfyllt samtalsämne att ta upp med Tim Prica, 22. “Det spelar ingen roll vad det är. Jag hatar det mer än jag älskar att vinna”, säger han.

Det är en omöjlighet att inte lägga märke till Tim Prica på en fotbollsplan.

Blicken fastnar lätt på IFK-anfallaren när han låter sin vassa vänsterfot tala i avsluten, men 22-åringen drar även uppmärksamheten till sig på andra sätt.

Det räcker att starta igång ett tävlingsmoment.

Sitter inte skotten, om hans lag släpper in mål eller – Gud förbjude – förlorar tvålagsspelat så brinner det.

Tim Prica kan aldrig nöja sig med att bli tvåa.

  • Det spelar ingen roll vad det är. Jag hatar det mer än jag älskar att vinna, säger han efter tisdagens träning där han såg till att hans lag vann det intensiva matchspelet med ett snyggt volleyavslut efter ett lika snyggt förspel.

Rade Pricas son och Liam Pricas storebror spårar drivet att alltid vilja vinna till miljön han växte upp i.

  • Vinnarskallen kommer 100 procent ifrån att jag kommer ifrån en idrottsfamilj. Vi tävlar om allting där hemma. Då är inte bara idrott. Det kan vara om att gå ut med soppåsen och vem som klarar att kasta den ifrån längst avstånd. Det är allt möjligt.  Jag, pappa, brorsan och sen har vi några kusiner också som brukar vara med, säger Tim med ett leende.

Det kan gå hett till?

  • Brorsan och pappa är samma extrema vinnarskallar. Det hettar till då och då under ledigheten när vi är hemma allihopa. Det kan vara vad som helst. Vi försöker att inte spela så mycket fotboll tillsammans, det slutar bara dåligt.

Hur har vinnarskallen gynnat dig?

  • De flesta som är professionella fotbollsspelare har den tävlingsinstinkten och hatar att förlora. Det är svårare att bli något utan den instinkten. Du måste ha det suget och hata att förlora, menar Tim.

Hur är känslan att förlora?

  • Det finns ingenting som är värre. Det kan hålla i sig länge. Hela dagen kan vara förstörd om jag förlorar en träning. Det spelar ingen roll om det är träning eller match. Match är värre, såklart – då är det mycket annat men förlorar man en intensiv träning så är hela dagen förstörd.

Hur skulle du säga att du tyglar de heta känslorna?

  • Jag har blivit bättre. Ibland kan det bli för mycket, men jag känner att jag kan kontrollera det bättre och bättre med åren. Innan kunde jag sparka ner folk och göra dumma saker. Det hör inte till. Det ska man inte göra.

Upplever du att den här passionen att vinna smittar av sig?

  • Man kan göra det på ett bra sätt genom att jobba hårdare. I sitt egna huvud kanske man också tror att man jobbar hårdare, men i själva verket står du bara stilla och surar. Då smittar fel saker av sig på andra. Då blir de irriterade, men om man jobbar hårdare, löper mer och smäller på lite extra, fast schysst, så kan de andra göra det också. Det kan göra att man vinner.

Hur snabbt är man vänner igen efter en het träning?

  • Det som händer på planen stannar på planen. Inne i omklädningsrummet så är det lugnt igen. Det kan vara diskussioner där inne också, men efter träningen så löser man det om man brunnit till med någon. Man vill aldrig någon illa, utan bara vinna så alla förstår. Det är en miljö som krävs för att utvecklas.

IFK Norrköping skruvar just nu upp förberedelser inför måndagens bortamatch mot Hammarby. Tim Prica gillar sättet IFK kommit tillbaka efter den lediga helgen.

  • Bara fortsätta på det spåret och fortsätta jobba extremt hårt. Springa mycket. Då kommer resten av sig själv. Tränar vi med den här höga intensitet vi haft nu så tar man med sig det till match. Då blir vi svåra att möta, menar Tim Prica.

Är du nöjd med din säsong?

  • Nöjd och nöjd…. Nej, det skulle jag inte säga. Det finns mer kvar att ge.

En del av vinnarskallen att inte vara nöjd?

  • Man kan aldrig vara nöjd, säger Tim Prica som svarat för fyra mål och fyra assist på 13 allsvenska starter.

Annonser