11 september, 2021

Tung hemmaförlust efter bra insats mot IK Uppsala

Trots övertag och ett antal högoktaniga målchanser var det gästerna som tog med sig tre poäng efter ett sent avgörande. Det var ett besviket IFK Norrköping under lördagseftermiddagen: “Jag tycker vi gör en bra match och att vi inte får med oss några poäng är väldigt tråkigt”, sa Emelie Johansson efter 1-2 (0-0) mot IK Uppsala.

Att sensommarregnet började falla över Platinumcars Arena från den gråmulna himlen strax efter avspark var på ett sett signifikativt. Det gäller att ha marginalerna med sig och allt för ofta brukar lag längre ner i tabellen tendera att behöva jobba oerhört mer för att nå dit än lag i andra änden.

IFK Norrköping öppnade matchen och den första halvleken på ett bra sätt med en hög och tydlig kollektiv press. Det tillsammans med ett tufft duellspel gjorde det svår för gästerna från Uppland att skapa någonting offensivt. IFK såg till att stoppa dem innan de kom fram i de farliga ytorna.
   Redan efter tre minuter hade Sabina Ravnell machens första avslut.
   Och det var en hel del IFK i inledningen av den första halvleken. En organisation och återerövringspress som gjorde avståndet till Uppsalas mål kort.
   Lovisa Gustafsson hade läge men lyfte bollen utanför och Emma Engström hade ett skott som smet strax utanför stolpen.
   Det var ett tålmodigt och väl förberett IFK som kom framåt även om Uppsalamålvakten Sandra Jakobsen inte behövde göra några högkvalitativa insatser.
   Med tre gula kort och ett antal konversationen domaren och spelarna emellan – lägg även till att hon behövde lugna ner både hemma- och bortatränaren – var det ett bevis på en tuff halvlek med mycket känslor.
   Det dröjde ända till den 40e minuten innan Uppsala kom till ett organiserat anfall och strax därefter avslutade Ellen Toivio i ribban.
   0-0 i paus efter en väl genomförd halvlek av IFK gjort där man skapade en hel del mot tabelltvåan.

Visst kändes det som att Uppsala ville spela upp sig efter halvtidsvilan. Gästerna kom ut med högre energi och intensitet och gjorde vad de kunde för att greppa tag i matchen.
   Sofia Hjern fick göra både en och två bra räddningar där hon tippade bollen till hörna.
   Det tog ett tiotal minuter innan IFK spelade sig ur och loss och fick andrum på offensiv planhalva.
   Känslomässigt hettade det till också i den andra halvleken efter att Gustafsson och Jakobsen smällt ihop.
   Med IFK-ögon sett kom 1-0-målet i rätt läge efter att Uppsala haft mer initiativ.
   Ett inkast på vänsterkanten hittade sedermera Emelie Johansson centralt som satte upp Gloria Douglas i djupet som placerade in sitt första IFK-mål.

• Jag är glad över målet. Jag fick bollen och jag tycker att jag och Gloria har hittat en bra connection på så här kort tid. Jag vet vart hon springer och jag slår den dit – ett perfekt avslut av henne. Det är kul att det vi får göra ett spelmål, sa Emelie.

Men bara nio minuter senare kom kvitteringen efter att en överlång hörna hittat Toivio vid den bortre delen som placerade in 1-1.
   Som ett antal gånger förr: Det gäller att sätta dit chanserna när de kommer.
   Strax efteråt hade Engström ett ypperligt läge att återge IFK ledningen vid ett friläge men en krampande vad gav inte henne rättvisa förutsättningar.
   Därefter var det IFK som jobbade sig in och upp och jämnade ut Uppsalas del av den andra halvleken. Selma Berggren hade möjlighet, precis som Johansson.
   Med två minuter kvar ställde IFK om och Ronja Karlsson Törnborg avslutade i kryssribban – på returen hann inte Jennie Egeriis att lägga bollen till rätta och avslutet stoppades.
   I anfallet efter fick Uppsala en hörna. En hörna som Hjern först reflexräddade men där Ellen Arbman Hansing stötte in returen till 1-2.
   Ett otroligt tungt resultat som mycket väl kunde gått annorlunda.

Tomhet, så beskrev Emelie Johansson resultatet efter slutsignalen.

• Jag tycker vi gör en bra match och att vi inte får med oss några poäng är väldigt tråkigt. Vi hade tränat i veckan på hur vi skulle pressa och såra dem så mycket som möjligt och vi kände oss väl förberedd för att komma till målchanser genom pressen.

Vad sa ni till varandra i paus?

• Att det fungerade bra och att vi skulle fortsätta tro på det och hålla humöret uppe. Det var lite detaljer hur vi skulle lösa vissa passningar som de slog.

Nu väntar ytterligare en lite speciell träningsvecka. På tisdag möter IFK Mjölby FC i Östgötacupen.

• Det behöver gå lite tid men sen tror jag vi kommer att hitta mycket bra från den här matchen. Vi möter ändå ett topplag och i målchanser är det vi som ska vinna matchen. Vi har friläge och kryssribba och mer än så. Mycket gör vi rätt, sa Emelie Johansson.

IFK Norrköping-IK Uppsala 1-2 (0-0)
Elitettan (19:26)
Platinumcars Arena
Mål: 1-0 (60) Gloria Douglas (pass Emelie Johansson), 1-1 (69) Ellen Toivio, 1-2 (90) Ellen Arbman Hansing
Varningar: IFK: (37) Molly Wiklander, (90) Jennie Egeriis. UPP: (35) Ellen Toivio, (45) Sofia From
Domare: Maral Mirzai Beni
IFK-laget: 1. Sofia Hjern – 24. Irma Cajlaković, 20. Selma Cajlaković, 3. Clara Flenhagen, 31. Johanna Alm (46′ 2. Selma Berggren) – 22. Emma Engström (73′ 11. Jennie Egeriis), 6. Emelie Johansson, 21. Ebba Sjögren (90+5′ 5. Camilla Olsson) – 8. Molly Wiklander (46′ 13. Ronja Karlsson Törnborg), 15. Lovisa Gustafsson, 19. Sabina Ravnell (46′ 25. Gloria Douglas)
Ej använda ersättare: 99. Cornelia Baldi Sundelius (mv) – 23. Erica Cunningham,