29 maj, 2021

Tung hemmaförlust mot Morön BK

Trots bra perioder i såväl första som andra halvlek var det ineffektiviteten som fällde IFK Norrköping i en match där prestationen inte stämde överens med slutresultatet: “Vi deppar idag men imorgon tar vi nya tag”, sa Clara Flenhagen efter 0-3 (0-1) mot Morön BK.

Ett revanschsuget IFK Norrköping som ännu inte förlorat på Platinumcars Arena mot ett Morön som inte vunnit på bortagräs.
   Efter en kvart hade båda lagen haft varsin bra chans. Lovisa Gustafsson sprang i djupled och avslutade i burgaveln. Tuva Skoog fick en passning snett inåt men sköt utanför.
   Det var en jämn inledning mellan två lika jämna lag där IFK öppnade starkast och där gästerna tog sig tillbaka.
   Men det var IFK som dikterade villkoren och bollinnehavet medan Moröns omställningar genom Hildah Magaia och Arianna Veland hotade hemmalaget.

IFK visade att man tagit till sig det man pratat om från tidigare matcher och hade ett mer tålmodigt uppbyggnadsspel med mer bollar in centralt.
   Ett tidigare 4-4-2 blev ett 3-5-2 och en hel del ytor öppnades för Irma Cajlaković och Alva Selerud på respektive kant. Längst fram sprang både Gustafsson och Alma Sjödahl i djupled.
   Matchens chans var det dock Morön som vaskade fram efter just en omställning. Magaia stack och Alva Lundin vågade inte gå in i duell med risk för frilägesutvisning. Anfallaren klev fram och avslutade i stolpen.
   IFK fortsatte med ett tålmodigt anfallsspel och kombinationsspel där det fanns både kreativitet och fantasi på ett annat sätt än de tidigare matcherna.
   Det var en del halvchanser åt båda håll och när matchklockan närmade sig paus var oavgjort inte något rättvist resultat.
   Men fotbollen är sällan logisk.
   En lång Morönfrispark nickades ut av IFK-spelare och på den bortre ytan tog Ellen Schampi emot och skickade iväg ett avslut som retligt seglade över Sofia Hjern. IFK förde stundtals halvleken och Morön hotade på omställningar. Men det var det där lilla sista som saknades.

Till den andra halvleken gjorde IFK en mindre rockad och tog in Jennie Egeriis för att fortsätta hota i djupled mot en högt stående Morön-backlinje.
   Även om det var Skoog som hade halvlekens första avslut – över – så var det därifrån IFK satte igång jakten på ett kvitteringsmål. Morön tog ett steg bak och IFK tog två steg fram.
   My Cato satte upp Gustafsson i djupet som var en decimeter från att hinna före målvakten och strax efteråt hade Ebba Sjögren ett bra läge som tog på försvarare och ut.
   Matchens prestation och räddning stod Louise Högrell för.
   Selerud klev in med boll från vänster och curlade mot det bortre krysset och samtliga på arenan hade nog antecknat 1-1 men Högrell nådde precis och petade undan till hörna.
   Det sa också någonting om matchen.
   IFK förde boll mot ett tight motståndarlag som höll avståndet kort mellan lagdelarna och jobbade fram och tillbaka som ett kollektiv.
   De gånger de kom fram stötte de på patrull där Selma Cajlaković vann samtliga dueller.
   Men det räcker inte att vara nära och det var ett effektivt Morön sista tio minuterna.
   Ett IFK-bolltapp och ett Veland-friläge senare hade Morön gjort 2-0 och två minuter in på tilläggstiden satte Lova Andersson 3-0.
   Det var både snopet, surt och tungt när domaren blåste för full tid.

Clara Flenhagen försökte att sammanfatta matchen i omklädningsrummet efteråt.
   -De får in ett mål precis innan halvtid vilket stärker dem. Ändå tycker jag att vi spelar mer boll än vi gjort i de tidigare matcherna. Vi får inte till det där sista och sedan blir vi sårbara i försvaret när vi inte tar jobbet hela vägen. När man möter så pass duktiga spelare tar de chanserna och gör mål.
   Gjorde ni det ni pratat om innan?
   -Vi pratade om vår speluppbyggnad och att vi ville vila mer med boll. Vi ställde upp med 3-5-2 eftersom vi visste att de ville ligga centralt. Vi ville utnyttja kanterna och där kom vi förbi lite.
   IFK blev hårt straffade och fick ingenting gratis framåt.
   -Jag tycker vi håller det uppe bra men man kan inte släppa dem för då gör de mål. Det var lite slarv som gör att de får enkla mål, sa Clara Flenhagen.

IFK Norrköping-Morön BK 0-3 (0-1)
Elitettan (6:26)
Platinumcars Arena
Mål: 0-1 (45) Ellen Schampi, 0-2 (82) Arianna Veland, 0-3 (90+2′ Lova Andersson)
Varningar: IFK: (60) Irma Cajlaković. (70) Lovisa Gustafsson. MOR: –
Domare: Nathalie Sjöstrand
Publik: 8
IFK-laget: 1. Sofia Hjern (mv) – 4. Alva Lundin (46′ 11. Jennie Egeriis), 20. Selma Cajlaković, 3. Clara Flenhagen – 24. Irma Cajlaković, 21. Ebba Sjögren (63′ 14. Irmeli Jonsson), 2. Selma Berggren (85′ 6. Emelie Johansson), 23. My Cato, 25. Alva Selerud – 15. Lovisa Gustafsson, 10. Alma Sjödahl (85′ 8. Molly Wiklander)
Ej använda ersättare: 99. Anna Weström (mv) – 9. Selma Nyström, 16. Grace Demir