IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

3 januari, 2023

125 IFK:are – Stig “Vittjärv” Sundqvist

Hans mål var att få åka världsmästerskap i skidor. Istället fick han spela fotbolls-VM inför nästan 140 000 åskådare i Rio de Janeiro. Stig ”Vittjärv” Sundqvist gjorde bara ett kort stopp i Norrköping under sin kometkarriär men det räckte för att skriva in sig i de vitblå historieböckerna.

Stig Sundqvist föddes i Vittjärv strax utanför Boden 1922. Han hade ett stort idrottsintresse, spelade fotboll, ishockey och bandy. Men det var skidor – både längd och backhoppning – som var den största passionen.

Redan 1947 hade han fått en förfrågan från IFK Norrköping om att komma ner och provspela. IFK hade upptäckt Sundqvist under en match mellan järnvägsanställda. Men Sundqvist var tveksam till att flytta söderut. Dels hade han ett bra jobb, dels så ville han bo kvar för att kunna satsa på skidåkningen.

Siktet var inställt på skid-VM. Men under uttagningen bröt han en skida. Kanske var det när den drömmen gick i kras som han bestämde sig för att satsa på fotbollen i stället.

I maj 1949 reste Stig Sundqvist söderut mot Norrköping. På vägen ner stannade han till på Råsunda och såg landslaget slå England med 3-1. Dagen efter fick han sällskap i tågvagnen av Nils Liedholm, Gunnar Nordahl och Torsten Lindberg. De visste inte vem han var men var vänliga och pratade om gårdagens match. Sundqvist satt på helspänn och vågade knappt säga något.

När han klev av tåget hade han en tidning under armen, efter instruktioner han fått från IFK Norrköpings lagledare ”Nalle” Halldén. Tidningen var ett tecken så att Nalle skulle känna igen honom på perrongen när han steg av tåget.

Lördag den 21 maj 1949 spelade Stig Sundqvist i en träningsmatch mot Sleipner. IFK vann med 4-2 och han gjorde två mål. Dagen därefter debuterade han i Allsvenskan mot ÖSK. IFK förlorade överraskande men “Vittjärv” var hemmalagets bästa spelare.

Sen gick allt väldigt snabbt. Han var med och slog AIK på Råsunda med 3-0. Togs ut i presslaget som träningsspelade mot landslaget. Han mötte Milan på Idrottsparken i Gunnar Nordahls tackmatch. Han debuterade i A-landslaget som spelade 2-2 mot Ungern på Råsunda. Allt detta inom loppet av en månad!

Stig Sundqvist spelade oftast som ytter. Han var snabb, tvåfotad och duktig med bollen. Dessutom hade han bra kondition tack vare skidåkningen.

IFK Norrköping hade kommit in i en svacka när Stig Sundqvist kom till klubben. Gunnar Nordahl hade lämnat för Milan och snart skulle även Nils Liedholm och Lajos Czeizler göra detsamma. Men ”Vittjärv” blev lagets främsta målskytt säsongen 1949-1950 med 13 mål på 21 matcher.

Landslaget gick desto bättre. Man kvalificerade sig till VM i Brasilien 1950 och med spelare som Calle Palmér, Sune ”Mona-Lisa” Andersson och målvakten Kalle Svensson lyckades man ta en bronsmedalj. Stig Sundqvist spelade samtliga matcher under slutspelet och gjorde tre mål. En av matcherna spelades mot hemmanationen inför nästan 140 000 åskådare på mäktiga arenan Maracanã i Rio de Janeiro.

Som spelare var Stig Sundqvist kanske ibland väl osjälvisk. En sak som grämde honom livet ut var när han under en VM-match tagit sig fram i ett hyfsat läge men valde att spela en lagkamrat, som missade skottet. Han borde ha tagit avslutet själv.

I augusti 1950 värvades ”Vittjärv”, ”Mona-Lisa” och Knut Nordahl av AS Roma. Roma hade kämpat i botten av Serie A under flera år och säsongen 1950-1951 blev inget undantag. Laget åkte ur, även om Sundqvist gjorde många mål. Det blev dock bara ett år i Serie B innan laget tog sig upp igen.

De två andra svenskarna fick inte förlängt kontrakt, men ”Vittjärv” blev kvar i Roma till våren 1953, då han tvingades avbryta utlandskarriären på grund av skador. Det var lite extra ledsamt då den långe norrlänningen funnit sig väldigt väl tillrätta i Italien. Han tyckte om människorna och livsstilen, att stanna och prata med folk på gatan eller på en uteservering över en kopp kaffe.

Åter i Sverige var han ”förbrukad” – eftersom han varit proffs tilläts han inte spela i Allsvenskan. Han blev spelande tränare i Gif Sundsvall under mitten av 1950-talet och utbildade sig till lärare innan han styrde kosan söderut igen. Med bas i Jönköping tränade han bland annat Grimsås och Tidaholm. Men sin största framgång som tränare kom hösten 1968 då han ledde Jönköpings Södra IF till allsvenskan.

Senare i livet pratade ”Vittjärv” inte så mycket om tiden i IFK Norrköping. Men han fortsatte att vara en IFK-sympatisör livet ut. Precis som många andra gamla spelare hörde han av sig till IFK-ledningen ibland när han scoutat en talang i de lägre divisionerna.

Den 3 augusti 2011 gick Stig Sundqvist bort, 89 år gammal.

 

MÅRTEN MELLBERG

Samtliga texter om 125 IFK:are finns här. 

 

Foto: privat

  • Tillsammans med Romas tränare Guido Masetti på Markusplatsen i Venedig, årtal okänt.

Annonser