IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

16 maj, 2023

125 IFK:are – Ove Kindvall

Av grabbarna från stan är han den som nådde allra längst. Av alla vitblå hjältar är han en av de mest älskade. Idag grattar vi Ove Kindvall på 80-årsdagen!

Hur förklarar man Ove Kindvalls storhet? Hur kan Ove Kindvall ha en särställning i en stad som sett så många makalösa fotbollsspelare genom åren? Gunnar Nordahl, Nils Liedholm, Torsten Lindberg, ”Bajdoff”, ”Zamora”, ”Putte” Källgren, Harry Bild och många många till. Alla var fantastiska och älskade av publiken. Men med Ove är det ändå något speciellt.

Kanske främst för att han är vår Ove. Han växte upp på Albrektsvägen och började spela fotboll på Getängen några hundra meter från Idrottsparken. “Vit” sedan födseln. Inte ens 19 år fyllda när han debuterade i Allsvenskan.

Vår Ove, som blev SM-guldmedaljör, allsvensk skyttekung och landslagsstjärna. Som avgjorde en Europacupfinal i förlängningen. Som vann skytteligan i Nederländerna tre gånger, före bland andra Johan Cruyff.

Han är också hela Sveriges Ove, som var som allra bäst när landslaget behövde det som mest. Efter ett decennium utan VM-slutspel var det Ove Kindvall som sköt Sverige till VM 1970, vilket han fick Bragdguldet för. Han var även i högsta grad delaktig i att Sverige tog sig till VM fyra år senare.

Kanske är det också hans personlighet – vänlig och ödmjuk, men med stor integritet – som har gjort att han har bibehållit sin popularitet. Ove Kindvall ansåg att det viktigaste av allt, det är att familjen har det bra. Därför blev också utlandskarriären kortare än den kunde ha blivit.

Men vi tar allt från början. Ove Kindvall föddes den 16 maj 1943 i Norrköping. Pappa Bengt spelade som bäst i IFK:s reservlag, och morbror Lars Appelqvist var också IFK:are och satt bland annat i styrelsen under flera decennier.

Som 18-åring debuterade Ove i juniorlandslaget och här började det stå klart att IFK fått fram en talang utöver det vanliga. Kindvall var högerytter och påminde om Kurre Hamrin. Men i klubblaget var konkurrensen stenhård i början av 1960-talet. Ove fick vänta några år på sitt genombrott i IFK.

Säsongen 1963 släppte det dock rejält. Ove Kindvall spelade samtliga 22 matcher i Allsvenskan och gjorde 14 mål. IFK vann sitt 11:e SM-guld och en ny stjärna var född.

– Ingen var så snabb som Ove, framförallt på korta sträckor. Han hade också blick för spelet och jag tror han hade målfarligheten i sig från början. Han är utan tvekan den bäste målskytten jag spelat med, säger lagkamraten Ulf Jansson.

När Harry Bild lämnade IFK för proffslivet sommaren 1964 kom IFK:s målproduktion att vila tungt på Ove Kindvall, som då spelade center. Kindvall fortsatte leverera och var helt avgörande för IFK:s offensiv under några år. 19 mål på 19 matcher, 17 mål på 22 matcher och otroliga 20 mål på 16 matcher – snart var det uppenbart för alla att Ove var för bra för Allsvenskan.

Han valde Feyenoord för familjens skull trots anbud från sydligare breddgrader.
– I Sydeuropa hade jag kunnat tjäna mycket mer, men då måste man lägga sex år av sitt liv på ständiga träningsläger, militärisk disciplin och utan frihet att koppla av och leva. Fotboll betyder mycket för mig, men inte allt, förklarade Ove Kindvall senare för den nederländske journalisten Bert Nederlof.

Den 8 september 1966 spelade Ove Kindvall sin avskedsmatch på Idrottsparken. Den som var där glömmer det aldrig. AIK besegrades med 6-0 och Ove Kindvall gjorde fyra mål. Inte ens den vanligtvis återhållsamme IFK-tränaren ”Åby” Ericson kunde låta bli att hylla sin anfallsstjärna efteråt.

För IFK Norrköping blev dock Kindvalls sorti ödesdiger. Onödiga poängtapp hemma mot bottenlagen Helsingborg och GAIS under hösten gjorde att man tappade i Allsvenskan och till slut kom tvåa bakom Djurgården.

Om IFK:s stjärna var dalande under slutet av 1960-talet var det tvärtom för stadens store son. Ove Kindvall öste in mål i Feyenoord, vann skytteligan tre av fyra säsonger – och den gången han inte vann skytteligan gjorde han ändå 25 mål. Feyenoord vann också ligan två gånger, trots att en av konkurrenterna var Rinus Michels och Johan Cruyffs Ajax – ett av alla tiders främsta fotbollslag.

Men det som verkligen skrev in Ove Kindvall i historieböckerna var en match den 6 maj 1970. Feyenoord hade för första gången tagit sig till final i Europacupen och ställdes mot Celtic på San Siro. Vid full tid var det 1-1, och resultatet stod sig tills klockan stod på 117 minuter. Då missbedömde Celtics kapten Billy McNeill en långboll, snubblade till och tog bollen med handen. Innan domaren hann blåsa straff snappade Kindvall upp bollen och lyfte den på halvvolley över Evan Williams i Celtics mål. Feyenoord var Europamästare, och det var en kille från Norrköping som hade avgjort det hela.

Sommaren 1971 vände Ove Kindvall med hustrun Sylvia och barnen Niclas och Ulrika hem till Norrköping igen. Det blev en omställning på flera sätt. Från fullsatta läktare på De Kuip och spel på europeisk toppnivå till ett IFK som hade tappat stinget och även börjat tappa publiken. Även Ove hade blivit en annan spelare och målen kom inte lika ofta. Kanske hade han blivit lite mätt.

Men i landslaget hade han fortsatt förbundskaptenen ”Åbys” förtroende, där spelade han ofta en roll lite längre tillbaka i banan. I den klassiska snömatchen mot Österrike i Gelsenkirchen 1973 spelade han först fram Roland Sandberg till 1-0 och fixade sen straffen som innebar 2-0. Sverige var klara för ännu ett VM-slutspel.

Under 1975 lämnade Ove Kindvall IFK Norrköping för Göteborg. Flytten föranleddes först och främst på grund av ett bra jobb på Jofa, men när Blåvitt fick nys om flytten gav de sig inte förrän Ove hade skrivit på. Det blev två och en halv säsong i Sveriges då stora poplag, som trots att de först spelade i andradivisionen lockade storpublik. Med hjälp av Ove Kindvall och spelare som Björn Nordqvist och Torbjörn Nilsson tog man sig upp till Allsvenskan igen.

1977 lade Ove Kindvall skorna på hyllan, efter 15 år på elitnivå. Då kunde han blicka tillbaka på en karriär med mer än 400 tävlingsmatcher i klubb- och landslag och med närmare 300 gjorda mål. Det gör honom utan tvekan till staden Norrköpings mest framträdande fotbollsspelare genom tiderna.

Om han också är IFK:s allra största genom historien? Kanske det. Men att vår Ove, från Albrektsvägen och Getängen, är med i diskussionerna finns det absolut ingen tvekan om.

MÅRTEN MELLBERG

 

Bilder: Bildbyrån och privat

  1. Ove Kindvall gör mål mot Helsingborg 1966.
  2. I duschen efter VM-kvalsegern mot Norge 1968. Ove gjorde tre mål i matchen.
  3. Hissas av lagkamraterna efter samma match
  4. IFK 1962. Övre raden: Sigge Andersson (ordf), Vilhelm Lugr (tränare), Bo “Bobben” Lagerlund, Harry Bild, Ove Kindvall, Åke “Bajdoff” Johansson, Örjan Martinsson Lars-Erik Bergstrand, Georg Ericson (lagledare)Nedre raden: Bill Björklund, Leif Holmqvist, Bengt “Zamora” Nyholm, Hans Rosander, Björn Nordqvist.
  5. I Feyenoords rödvita dräkt.
  6. Ett av IFK:s pojklag anno 1955. Ove är tvåa från vänster på översta raden. Bredvid honom Roland Pressfeldt, som gjorde cirka 200 A-lagsmatcher för IFK.

Annonser