IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

6 oktober, 2023

125 IFK:are – Olle Nordin

A-lagsspelare i IFK Norrköping. Landslagsman. Förbundskapten för Sverige. Tränare för IFK Norrköping. Endast en person har – än så länge – varit allt detta. Hans namn är Olle Nordin.

Det är slutet av 1990-talet och försäsongsläger för IFK Norrköping i La Manga. Frukostbuffén har dukats fram i hotellets matsal. Spelarna tar för sig av maten och allt är ganska stilla. Men plötsligt bryts tystnaden. En man skriker ”bryt!” på småländska så det ekar över matsalen. Det är tränaren Olle Nordin som till sin förskräckelse just har upptäckt att det finns vitt rostbröd på frukostbuffén.

Sådan var han, extremt noggrann med allt som kunde tänkas påverka sin egen eller spelarnas prestation. Många skulle säga att det kunde gå till överdrift, men det håller han knappast med om själv.

– Jag har aldrig velat utelämna något åt slumpen och hade aldrig nått dit jag gjorde om jag inte varit noggrann, säger Olle Nordin

Välorganiserad. Professionell. Ambitiös. Seriös. Det är ord som återkommer när människor pratar om Olle Nordin. Men var fick han det ifrån? Själv pratar han gärna om två gamla tränare i Älmhults IF. Lennart ”Leddet” Peterson (Östers IF) och Bo Borg (IFK Malmö) hade bägge spelat allsvensk fotboll och visste vad som krävdes för att komma till toppen. De gjorde stort intryck på den unge Olle Nordin och inskärpte vikten av att ta fotbollen på så stort allvar som man bara kan.

I slutet av 1969 värvades den då 20-årige Olle Nordin till IFK Norrköping. Även Öster och Gais visade intresse men efter ett provspel sa Pekings tränare ”du ska till IFK”.

– När Gunnar Nordahl säger det så lyssnar man lite extra, säger Olle Nordin.

Det var ett profilstarkt IFK Norrköping som han kom till. I laget fanns Björn Nordqvist, Christer Hult och Torbjörn Jonsson. I kedjan kom han snart att spela med Ulf Hultberg, Ove Kindvall och Benny Wendt.

Han var en hårt arbetande forward,ingen större tekniker men tung att möta och tuff i närkamperna. Olle var väldigt seriös i allt han företog sig. Kanske till och med så mycket att lagkamraterna tyckte att det kunde gå till överdrift ibland. Samtidigt var han en uppskattad lagkamrat som alltid jobbade hårt för laget, en man kunde lita på. Han blev också uttagen i landslaget och gjorde 45 minuter mot Norge hösten 1970.

Men IFK Norrköping hade börjat tappa kontakten med topplagen i början av 1970-talet och var inte ens bäst i Östergötland längre. Olle Nordin kände en allt större frustration över att vissa av lagkamraterna inte tog fotbollen på samma allvar som han själv gjorde.

– Jag tyckte att det fanns oprofessionella beteenden hos vissa spelare som man inte tog itu med. Många spelare ville bli bättre men alla hade inte samma inställning, säger han.

Så efter säsongen 1974 lämnade Olle Nordin IFK, efter att inte ha missat en allsvensk match på två år. I stället blev det en nystart i IFK Sundsvall som hade ambitionen att gå upp i Allsvenskan. Därefter tog det dock inte lång tid innan en slumrande jätte hörde av sig och Olle skrev på för IFK Göteborg. Blåvitt hade spelat i Division II Södra nästan hela 1970-talet men satsade mot Allsvenskan med hjälp av de gamla IFK-stjärnorna Björn Nordqvist och Ove Kindvall. Snart skulle de få sällskap av en ung spännande tränare vid sidan av planen, en person som skulle betyda otroligt mycket för Olle Nordins framtida karriär.

– När ”Svennis” tog över Blåvitt var det en total förändring, han var så otroligt strukturerad. Hur han lärde ut saker på träningar för att sen överföra det till match, det var en fröjd att få vara med om.

En knäskada gjorde att Olle Nordin abrupt fick avbryta karriären 1980. Men Sven-Göran Eriksson såg potential i den 30-årige smålänningen och snart var Nordin assisterande tränare i IFK Göteborg. Det tog dock inte lång tid innan han fick erbjudande om att bli huvudtränare i Västra Frölunda och sen blev det Vålerenga i norska ligan.

På hemmaplan var fotbollssverige uppdelat i två läger i början av 1980-talet. Malmö FF och IFK Göteborg hade nått framgångar i Europa med ett brittiskt influerat spelsystem. Tråkig fotboll, menade belackarna. På förbundet och i landslaget hade man en annan filosofi, ville spela mer kortpassningsspel och testade till och med att spela med libero en period.

Efter att landslaget misslyckats med att kvalificera sig till VM 1986 och förbundet skulle tillsätta en ny förbundskapten bestämde man sig att en förändring måste till. Det var dags att inspireras av bland andra ”Svennis” framgångar. Men vem kunde föra in de idéerna och spelsättet i landslaget?

– Någon av tidningarna räknade på hur många namn som nämnts i diskussionerna om ny förbundskapten. Jag minns inte om det var trettio eller femtio namn, men jag var inte en av dem, säger Olle Nordin.

Men förbundskapten blev han i alla fall hösten 1985, strax innan sin 36-årsdag. Det blev på många sätt lyckade år, men avslutades med den idag klassiska resultatraden 1-2, 1-2, 1-2 i VM 1990. Själv pratar gärna Olle Nordin om resan han gjorde med laget och utvecklingen de fick tillsammans. Spelare som Klas Ingesson, Jonas Thern, Stefan Schwarz och Tomas Brolin fick alla chansen för första gången i Nordins landslag.

Efter landslaget återvände Olle Nordin till Norge. Han tränade även Al Wasl i Förenade Arabemiraten. Samtidigt i Norrköping hade IFK:s tränare Colin Toal sommaren 1997 nått vägs ände med laget. Nordin tackade ja till att ta över och reste hem från Dubai. Men han fick en smärre chock när han återvände till Norrköping.

– Jag blev mörkrädd när jag märkte att träningsdosen låg på samma nivå som när jag lämnade klubben 1974. I Norge tränade man då 7-8 pass i veckan, jag förstod inte varför man inte kunde göra det i Sverige.

En annan sak som Olle Nordin reagerade starkt på var publiken och hur den tog ut sitt missnöje på spelartruppen.

– Det var smärtsamt för mig att se hur publiken buade ut sina egna spelare och inte stöttade laget på ett bättre sätt. Jag sa det till alla som var kritiska, kom till mig om du vill diskutera fotboll men låt spelarna vara.

1997 hände en annan sak som skulle få stor betydelse för IFK Norrköpings utveckling – föreningen fick en aktiv supporterklubb och en klack. Olle Nordin pratar med entusiasm om hur laget och supportrarna jobbade tillsammans och lyckades vända skutan.

– Peking Fanz var helt fantastiska. Den resan jag fick göra med det laget, det är en av mina roligaste. Fansen hade stor del i den utvecklingen.

Många idag säger att Olle Nordin var den viktigaste personen när det gällde att professionalisera IFK, att ta steget från att bli halv- till helproffs. Han tog in en mental rådgivare och kostrådgivare och pratade mycket om sömn och vila. Det kom in mackor i omklädningsrummet direkt efter träning och match för återhämtningens skull. Spelarna fick också med sig nyttigt bröd hem för att kunna äta bättre frukost dagen efter.

Om styrelsen föreslog en spelarvärvning undrade Olle Nordin vad man skulle med en ny spelare till när man inte tog bättre hand om dem man redan hade.

– När jag förklarade det här för Tommy Wisell och Björn Ahlberg var de helt på. Vi drog åt samma håll och kunde flytta fram positionerna, det var fantastiskt.

På planen praktiserades 4-4-2 med extrem tydlighet i hur man skulle agera på varje position. Träningarna var närmast maniska, men alla visste precis hur man skulle försvara sig och hur man skulle anfalla.

Men det var inte bara spelarna han kunde vara hård mot. Många som var med på den tiden har säkert minnen av smärre utbrott när skorna inte stod rätt eller om en lunch dukades fram några minuter för sent. Själv tycker han inte att det var så märkvärdigt.

– Om jag inte säger till när maten är sen, hur ska det då kunna bli bättre? Men jag klagade inte bara, var det bra gav jag beröm.

Samtidigt är det tydligt när man pratar med gamla spelare hur skicklig Olle Nordin var. Framför allt fick han ut mycket av laget även när IFK inte längre kunde värva de främsta spelarna. Idag när han ser tillbaka på tiden i Norrköping är det framför allt känslan av att tillhöra ett team som han värdesätter:

– Vi var på gränsen till att åka ur men byggde upp något väldigt bra. Jag har fått vara med om ett antal härliga resor i min karriär. Den resan jag fick göra med IFK som tränare var fantastisk.

MÅRTEN MELLBERG

Samtliga texter om 125 IFK:are finns här. 

Bilder: Bildbyrån

  1. Målskytt hemma på Parken mot Elfsborg 1970
  2. Olle och Elfsborgs målvakt John Hedin efter samma match.
  3. Mästaren och lärjungen. “Svennis” och Olle på Malta 1986
  4. Lottningen inför VM i Italien i december 1989.
  5. Tomas Brolin och Olle Nordin efter 6-0 mot Finland i genrepet till VM.
  6. Tillbaka på Idrottsparken 1997.
  7. Med Mikael Ström 1998.

 

Annonser