IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

2 mars, 2022

125 IFK:are – Leif ”Skinnet” Andersson

Enligt vissa var det han som introducerade det vobblande skottet på Idrottsparken. Leif ”Skinnet” Andersson är linköpingskillen som fick sitt smeknamn från stockholmstugg och gjorde över 200 Allsvenska matcher för IFK Norrköping.

Leif Andersson föddes 1952, växte upp i Linköping och började spela för IF Saab som liten pojk. Han visade sig tidigt ha fallenhet för fotboll och togs ut i olika pojk- och u-landslag. Det var där, i samspråk med några Hammarbyspelare på ett läger, som han lärde sig uttrycket ”skinnet”.

– De kallade bollen för skinnbiten eller skinnet. Jag var lite lättpåverkad av killarna från storstan och började säga det själv, ”passa skinnet”. På det viset blev jag ”Skinnet”. Fast i Linköping kallades jag för Leffan, säger Leif Andersson.

IF Saab var ett lag på uppåtgående under sent 1960- och tidigt 1970-tal. Efter ett antal säsonger i andradivisionen nådde laget under Gunnar Nordahls ledning Allsvenskan 1973. Leif Andersson var då 21 år gammal och etablerad i startelvan sedan några år tillbaka. Flera år tidigare hade han tackat nej till ett bud från IFK Norrköping.

– Jag var hemmakär och så hade jag jobb som byggnadsingenjör.

Sejouren i Allsvenskan blev bara ettårig för Saab men spelarna kom överens om att stanna i laget ett år till för att åter försöka nå Allsvenskan. Det lyckades inte, och Leif Andersson skrev på för IFK Norrköping.

– Jag hade bud från ett helt gäng allsvenska klubbar som jag åkte runt och besökte. Men jag tänkte ”går det åt helsike är det lätt att komma hem”, säger Leif Andersson.

”Skinnet” spelade som mittfältare i IFK, ibland centralt och ibland till höger. Det var speluppfattningen, passningsfoten och skottet som var hans styrkor.

– Fast jag var kvick också, väldigt snabb på korta sträckor. Det var inte många som slog mig på fem meter, minns ”Skinnet”.

Ändå förknippas nog Leif Andersson mest med en riktig bössa. Enligt lagkamraten Eine Fredriksson var han den förste i IFK som fick till det där tillslaget där bollen vobblar i luften och dyker strax innan målet.

– Det var Gunnar Nordahl som lärde mig det i Saab. Fy fan vad han lärde oss att skjuta ordentligt. Sen hade jag kraftfulla ben och har rätt små fötter. Jag kunde träffa med vristen på den övre halvan på bollen. Så gick bollen över huvudet på utespelarna och dök sen.

Alla som såg ”Skinnet” Andersson spela på den här tiden minns nog hans skott. Själv minns han några tillfällen särskilt mycket.

Ett sådant var när IFK tog emot Hammarby på Idrottsparken. Efter att ha stänkt dit ett skott sprang ”Skinnet” mot läktaren när han plötsligt ser en vattenhink vid sidlinjen. Inspirerad av ”Nacka” Skoglund sprang han fram och sänkte ned foten i det kalla vattnet som målgest. Publiken var helt vild.

– Det var som att hela läktaren var nere vid mig. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Hammarbyspelarna var inte lika roade. ”Hörru ‘Skinnet’, det där är ‘Nackas’ grej. Det får du inte göra om.”

– Och det gjorde jag inte heller, säger Leif ”Skinnet” Andersson.

En annan gång, hemma mot AIK, skruvade han en frispark utanför muren i målvaktens bortre hörn. AIK-målvakten släppte inte bara in bollen, han krockade också med stolpen och slog armbågen ur led.

– Stockholmstidningarna fick det till att ”Norrköpingsspelare skadade AIK:s målvakt”, berättar ”Skinnet”.

I elva säsonger – mellan 1975 och 1985 – spelade Leif ”Skinnet” Andersson i IFK Norrköping. Han var med om heta östgötaderbyn mot ÅFF och BK Derby, internationella matcher mot Southampton och Roma, degradering 1982 och att spela upp laget i Allsvenskan igen året efter. 1984 lyckades IFK och ”Skinnet” vinna stora silvret efter att ha slagit ut AIK och Hammarby i slutspelet. I finalen blev dock IFK Göteborg för svåra.

– Min generation IFK:are hade lite otur. På 1970-talet var först Malmö otroligt bra, och sen var Göteborg otroligt starka, säger Leif Andersson.

Leif Andersson blev aldrig utlandsproffs. Men det var nära en gång. 1975 hade IFK precis sålt Benny Wendt till Tyskland och på hösten bjöd Wendts klubb Tennis Borussia Berlin ner ”Skinnet” på provspel.

– Men jag hade bara gjort en säsong i IFK då och de tyckte väl inte att de kunde släppa mig, säger Leif Andersson.

Istället blev han legendar i Norrköping, och en trogen IFK:are. Han missar sällan eller aldrig en hemmamatch på Parken.

I maj 2019 hyllade IFK Norrköping 18 spelare som då hade gjort 200 allsvenska matcher för föreningen. Elva av dem var på plats, självklart var ”Skinnet” en av dem:

– Det var speciellt, och kul att bli uppskattad för det man har gjort, säger Leif Andersson.

MÅRTEN MELLBERG

 

Tidigare texter om 125 IFK:are finns här. 

 

Bilder: Privat och Bildbyrån
  1. Skinnet, knappt urskiljbar, sätter 2-0 mot AIK samtidigt som AIK:s målvakt Leif Karlsson slår armbågen ur led. I AIK-muren bl a syns Bosse Petersson, Sanny Åslund och Sven “Dala” Dahlkvist.
  2. Kraftiga ben och små fötter – en bra kombination för ett fint tillslag. Här i aktion mot Kalmar FF på bortaplan 1977
  3. Straffmål på Idrottsparken 1975. “Skinnet” kvitterade i slutminuterna mot Åtvidabergs FF.
  4. IFK Norrköping inför säsongen 1985. “Skinnet” är trea från höger på mittersta raden.

Annonser