IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

26 april, 2023

125 IFK:are – Emir Kujovic

Guldet 2015 hade aldrig bärgats utan honom. Men själv hade han aldrig blivit skyttekung om han inte fått bygga upp sig i IFK Norrköping. Emir Kujovic är 2000-talets kanske mest naturliga målskytt i Snoka och för evigt en vitblå hjälte.

Först en ögonblicksbild. Det är den 27 september 2015. IFK Norrköping möter Gefle IF borta. Efter att ha varit underskattade hela säsongen börjar fotbollssverige få upp ögonen för att IFK Norrköping faktiskt kan bli Svenska mästare.

IFK tar tidigt ledningen genom Totte Nyman. Men Gefles Jonas Lantto kvitterar. Klockan passerar 80 minuter. IFK får ett inkast och bollen går som på ett snöre mellan spelarna fram till Alexander Fransson som löper in i straffområdet efter en djupledspassning. I nästa sekvens kommer en Geflespelare emellan, bollen tycks hamna på Franssons klack och studsar bakåt några meter, rätt i gapet på seriens skyttekung. För där kommer Emir Kujovic. Han hinner inte tänka utan bara drämmer till med fel fot, stenhårt upp i nättaket.

– Det var en sån träff som var så ren så man knappt kände den, säger Emir Kujovic som fortfarande minns målet i detalj. Kanske inte så konstigt då han fortfarande kollar sina mål på Youtube med jämna mellanrum.

IFK vann matchen och till slut även hela Allsvenskan. Mycket tack vare målskytten från Landskrona som fått en nystart och en nytändning i Janne Anderssons IFK.

De möttes för första gången i Halmstad BK, där Emir slog igenom innan han försvann till Turkiet som 22-åring. Några år senare förenades de i IFK Norrköping, där Janne sökte en rutinerad forward att bygga spelet kring efter att Gunnar Heidar Thorvaldsson hade lämnat.

Men det var ett renoveringsobjekt som anslöt till Norrköping sommaren 2013. En av de allra första minuterna i IFK-tröjan gjorde Emir Kujovic i Östgötacupen mot Eneby BK. Han såg mer än lovligt stel och orörlig ut och sköt över från mindre än två meter.

– Vi visste att det skulle ta tid. Jag gjorde bara några inhopp på hösten där, sen blev det ett ingrepp efter säsongen, säger Emir Kujovic.

2014 skulle Emir konkurrera på allvar. Men en ny skada höll honom borta från spel i princip hela våren. Till sommaren var han tillbaka på allvar, och när han tog plats i startelvan visade han vilken klasspelare han var.

Mellan juli 2014 och juni 2016 gjorde Emir Kujovic 38 mål i allsvenskan. Visst har IFK Norrköping haft många fantastiska målskyttar men Emir var ändå något extra. “Den bästa avslutaren jag spelat med” säger Ante Johansson, en annan vitblå legend. Statistiken säger inte emot honom. Bara en handfull målskyttar i IFK Norrköpings historia har ett bättre målsnitt än Emir Kujovic.

Emir var stor och stark, hade ingen glimrande teknik men var extremt funktionell och komplett som målskytt. Målen kom på alla möjliga sätt – på nick, med vänstern eller högern. Skott utifrån, tåpaj, bredsida eller straff. Men han krånglade aldrig till det.

– Du ska helst bara ta en touch, men måste du ta två så ska den första vara så perfekt så det bara är att drämma till, säger Emir Kujovic.

Säsongen 2015 är redan klassisk för alla IFK:are. Emir Kujovic var Janne Anderssons kapten i anfallet. Motståndarna hade stor respekt för honom och samtidigt spred han ett lugn där framme. Själv hade han hittat en trygghet i religionen. Livet som praktiserande muslim gav honom harmoni och vägledning både på och utanför planen.

Och han var som bäst när IFK behövde det som mest. På sina sju sista matcher gjorde han åtta mål och två assist. I guldmatchen mot Malmö FF var det han som inledde målskyttet. Det var han som lugnade ner Alhaji Kamara när känslorna blivit lite heta. Det var han som spelade fram Arnor Traustason till IFK:s andra mål.

Strax innan kl 15 den 31 oktober 2015 blåste domaren Jonas Eriksson av matchen i Malmö. IFK Norrköping var svenska mästare för trettonde gången. Emir Kujovic var guldhjälte och skyttekung. 26 års väntan var över.

Efter säsongen var Emir Kujovic förstås het på spelarmarknaden. Men sommaren 2016 skulle Sverige spela EM. Han valde att stanna för att få speltid inför turneringen. Han fortsatte att göra mycket mål i IFK, gjorde ett inhopp i blågult mot Turkiet och togs ut i Erik Hamréns EM-trupp.

Efter EM gick Emir Kujovic till Gent och därefter representerade han Fortuna Düsseldorf och Djurgårdens IF innan han la skorna på hyllan 2021.

Idag när han ser tillbaka på guldåret är det många saker han minns.

– Straffräddningen som Mitov gjorde i Göteborg. Hur Janne och co fick oss att ta en match i taget. Tryggheten i att vi alltid spelade vårt spel. Hur Totte tog jobbet när han spelade yttermittfältare. Allt det där betydde jättemycket, säger Emir Kujovic.

MÅRTEN MELLBERG

 

Bilder: Bildbyrån

  1. Emir Kujovic firar 1-0 mot Malmö FF 2015 med kamraterna Alhaji Kamara och Nikola Tkalcic…
  2. … och resten av laget ansluter
  3. Kujovic får spelarfackets pris under fotbollsmatchen i Svenska Supercupen mellan Norrköping och IFK Göteborg den 8 november 2015 i Norrköping.
  4. 3-0-mål mot Sundsvall den 20 september 2015.

Annonser