IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

8 juli, 2022

125 IFK:are – Daniel Bamberg

En passningsskicklig mittfältare som spred glädje både med sitt spel och med sitt smittsamma leende. Daniel Bamberg är brassen som blev lagkapten och en av de stora publikfavoriterna från åren i Superettan.

Daniel Bamberg föddes 1984 i São Lourenço i södra Brasilien, nära gränsen till Argentina. Han kom till IFK Norrköping 2006 under en period då många svenska lag börjat värva spelare från Brasilien. I IFK hette spelarna bland annat Bruno Santos, Rodrigo Pontes och Renato Braga. Och så Daniel Bamberg förstås.

Bamberg var med under några säsonger då det gick upp och ner för föreningen. Ena året vann IFK Norrköping Superettan ganska överlägset. Nästa år var man bottenlag och krisklubb i Allsvenskan. Ett annat var klubben snubblande nära att åka ner i tredjedivisionen. Men Daniel Bamberg levererade på en hög nivå i princip hela tiden.

  • Han var en fantastisk spelare, ska man ranka är han nog den bästa jag spelat med, säger Viktor Rönneklev som gjorde närmare 300 matcher på elitnivå för IFK Norrköping och Jönköping Södra.

Daniel Bamberg spelade främst till höger på mittfältet, ofta med Rönneklev bakom sig. Med en spelförståelse och passningsfot utöver det vanliga stod han för många framspelningar och mål.

  • Jag kunde bara springa så kom bollen perfekt på fötterna, säger Rönneklev som också framhåller Bambergs touch och spelintelligens som gjorde att han skapade utrymme för sig själv.
  • Det känns som att han hade mer tid att göra något med bollen än alla andra på planen, säger Rönneklev.

Men om publiken mest kanske minns hans passningar och mål minns lagkamraterna också något annat. Ett proffs som alltid gav allt på match och träning och som var ett föredöme för andra. Med tiden blev han också lagkapten, som ledde genom sitt sätt att vara.

Egentligen var Daniel Bamberg kanske lite för bra för IFK Norrköping under de här åren. Men han var ganska lugn och tillbakadragen som person.

  • Han var inte spektakulär på det sättet. Om Bruno Santos kunde göra hattrick i en match för att vara helt osynlig i nästa så var Daniel på en jämn och hög nivå. Framför allt gjorde han medspelarna bättre, säger Viktor Rönneklev.

Hösten 2010 tog IFK Norrköping klivet upp i Allsvenskan igen. Daniel Bamberg spelade samtliga matcher under säsongen och stod för mängder av passningar till anfallsparet Shpetim Hasani och Russell Mwafulirwa. Men när IFK drog igång försäsongsträningen inför 2011 under Janne Anderssons ledning hade Daniel Bamberg dragit vidare till Norge och nya utmaningar i Haugesund. Förutom en avstickare till Örebro SK blev Bamberg den norska klubben trogen i ett antal år och fick även vara med om att ta en bronsmedalj i Tippeligan 2013. Karriären avslutades sen i isländska Breidablik.

När man pratar med personer i Daniel Bambergs närhet om honom återkommer ord som lugn, vänlig och ödmjuk. Men det fanns tillfällen då andra sidor kom fram. En gång spelade Rönneklev, Bamberg och några lagkamrater FIFA i Bambergs lägenhet i centrala Norrköping. Efter att ha förlorat en match vräkte Bamberg sin tv-spelskontroll i väggen så den gick sönder och lämnade lägenheten utan ett ord.

  • Vi andra kollade på varandra och undrade vad det var som hände. Sen kom han tillbaka efter en stund. Han hade köpt en ny kontroll och sa bara ”nu kör vi”, minns Viktor Rönneklev.

MÅRTEN MELLBERG

 

Bilder: Bildbyrån

 

  1. David Wiklander, Sheptim Hasani, Daniel Bamber och Riki Cakic firar ett mål mot Väsby.
  2. Bamberg mot Syrianska 2009.
  3. Regnmatch mot Gefle 2008.
  4. Bamberg Mot Hammarby 2010 med malskytten Shpetim Hasani.
  5. Bamberg och Andreas “Ante” Johansson. HBK-IFK 2008.

 

Annonser