IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

6 oktober, 2022

125 IFK:are – Björn Nordqvist

Han gjorde över 250 matcher för IFK Norrköping och är själva definitionen av en försvarsgeneral. Men när många trodde han hade passerat zenit så hade han fortfarande sina bästa år framför sig.

Han är en av Sveriges främsta försvarsspelare genom tiderna. Så fick han också lära av den bäste när han spelade med självaste Åke ”Bajdoff” Johansson under flera säsonger i IFK Norrköping. Då var ”Bajdoff” i slutet av sin karriär och Björn Nordqvist i början av sin.

– Det var fantastiskt att spela med ”Bajdoff”, man tog efter och lärde sig av hans spel, säger Björn Nordqvist.

Som 18-åring gick flytten 1961 från IFK Hallsberg i fjärdedivisionen till nyblivna svenska mästarna. Ett stort steg för vilken spelare som helst, men kanske framför allt för en ung blyg kille.

– Det var ju bara stora namn i laget, jag var blyg och tillbakadragen. När man gick in i omklädningsrummet smög man efter väggarna, säger Björn Nordqvist.

Men Nordqvist kom in IFK snabbt.  Det blev SM-guld såväl 1962 som 1963 och han blev också lagkapten efter Bill Björklund.

Som mittback var han sällan över halva plan och hade helt klart sina styrkor i defensiven. Han spelade sällan hårt och aldrig fult, men var otroligt spänstig och atletisk och sprang runt med en självklar pondus. Motståndarna avväpnades med spelintelligens och följsamhet.

– Han var otroligt mjuk i rörelserna. Ingen speedkula, men de sprang aldrig ifrån honom. Han var på rätt ställe, minns lagkamraten Ulf Jansson.

 

Björn Nordqvist blev snabbt en av seriens främsta försvarare och 1963 debuterade han i landslaget. När ”Bajdoff” tackade för sig blev Björn Nordqvist under många år den självklara ledaren i IFK Norrköpings backlinje. Han var inte spektakulär men höll högsta kvalitet i match efter match år ut och år in. Lite på samma sätt som Andreas Johansson gjorde 50 år senare.

1968 tilldelades Björn Nordqvist Guldbollen som Sveriges främsta fotbollsspelare och då hade han även blivit lagkapten i Blågult. Där ledde han landslaget till VM 1970 i Mexiko, hett efterlängtat då Sverige inte spelat något mästerskap sedan 1958. Här skrev Björn Nordqvist in sig i IFK Norrköpings historia för alltid. För även om Nils Liedholm var kapten i VM 1958 och ”Bian” Rosengren i OS 1948 så är Björn Nordqvist den enda spelaren som varit lagkapten för Sverige i ett VM och samtidigt representerat IFK Norrköping (han är dock inte första spelare från en Norrköpingsklubb med dessa meriter – Sleipners Tore Keller gjorde samma sak 1938).

Men om Björn Nordqvists form och status pekade uppåt under den här tiden var det tvärtom med hans klubb. Från att ha utmanat om guldet i princip varje år började IFK halka efter i slutet av 1960-talet, även om man då och då kunde slåss om topplaceringar.

 

1972 skulle Björn Nordqvist fylla 30 år och han började närma sig en ålder då många spelare funderade på att runda av karriären. Som försvarsspelare var det inte vanligt med proffsanbud vid den här tiden. Men det kom ändå en förfrågan från PSV Eindhoven. Björn Nordqvist kände sig fräsch och sugen och flyttlasset gick till Nederländerna – där både ligan och landslaget höll högsta klass.

– Fotbollen var oerhört bra och stor där nere. Det var utsålt i princip varje match, säger Björn Nordqvist.

Ajax och Feyenoord hörde vid den här tiden till det absoluta toppskiktet inom europeisk fotboll. Men PSV stack upp och vann både ligan och cupen under Björns tid i klubben.

Åren i Eindhoven får kanske betraktas som höjdpunkten i Nordqvists karriär. För det var även under de här åren som Sverige spelade VM i Västtyskland 1974. Lite oväntat blev Björn Nordqvist petad i den första matchen mot Bulgarien. Sen spelade han samtliga matcher när Sverige kom femma, den främsta placeringen sen VM 1958.

 

Sommaren 1975 hade Björn Nordqvist bestämt sig för att flytta hem till Sverige. PSV erbjöd honom ett nytt kontrakt med en blank rad där lönesumman skulle stå. Tanken var att han fick fylla i beloppet själv. Men det spelade ingen roll för hans beslut, han ville hem. IFK Norrköping hörde sig för, men kom inte med något konkret erbjudande. Men det gjorde IFK Göteborg, som då spelade i andradivisionen.

– Jag var väl osäker på hur länge till jag skulle hålla. Men jag tänkte ”Division 2, det kan man väl alltid hålla på med”, säger Björn Nordqvist som då skulle fylla 33.

En som inte tvivlade på Björn Nordqvist kvaliteter var förbundskaptenen Georg ”Åby” Ericson. Att Björn Nordqvist spelade i andradivisionen några år hade ingen betydelse – han togs fortsatt ut i landslaget och var dessutom lagkapten.

– Han hade ju känt mig hela karriären, så han visste väl vad jag kunde, säger Björn Nordqvist om ”Åby” som var lagledare när Nordqvist kom till IFK Norrköping.

Björn Nordqvist var med om att spela upp Blåvitt i Allsvenskan och spelade även VM 1978 innan han avslutade landslagskarriären. Men hans internationella karriär var inte över för det utan det blev ytterligare en proffsvända. Denna gång till Minnesota Kicks i North American Soccer League, där han ställdes mot spelare som Beckenbauer, Gerd Müller, Cruyff och Neeskens. Inte för att det var så märkvärdigt för Björn Nordqvist – han hade ju mött dem alla förut.

 

Den allsvenska karriären avslutades i Örgryte i början av 1980-talet. Sin sista allsvenska match gjorde han den 10:e oktober 1983 borta mot Östers IF, några dagar efter sin 41-årsdag.

Över 350 allsvenska matcher. 115 landskamper, kapten i över 90 av dem. Det är siffror som talar för sig själv. Men det viktiga är kanske hur andra kommer ihåg en. Och här verkar Björn Nordqvist vara en person som inte någon kan säga ett ont ord om.

– En toppenkille, både som människa och spelare. Elegant, lugn, schysst och ett föredöme för andra. Det går knappast att vara bättre, säger Ulf Jansson.

 

MÅRTEN MELLBERG

 

Samtliga texter om 125 IFK:are finns här. 

 

Bilder från Bildbyrån om ej annat anges.

Bilder: 

1) I civila kläder under 1960-talet. Foto: Roger Tillberg.

2) I samband med en hemmamatch mot ÖSK 1969.

3) Firar cupguldet med IFK Norrköping på Råsunda 1969.

4) Mot Brasilien i VM 1978. Mellan 1978 och 1986 hade Björn Nordqvist världsrekord i antalet spelade landskamper innan han förlorade det till Pat Jennings.

5) Björn Nordqvist spelade också allsvenskt i bandy. Med Katrineholms SK vann han SM-guld 1969.

6) Bagarn, Edward och Blåbärskungen. I TV-serien om Åshöjdens BK 1985 spelade Björn Nordqvist ”Bagarn” Olsson, en f d landslagsman som tar sig an en klubb i de lägre divisionerna. Foto: Rolf Cronquist/SVT.

Annonser